Világszerte egyedülálló beszédfelismerő rendszert fejlesztettek

forrás: Prím Online, 2021. április 22. 14:55

A Nextent Informatika Zrt. által vezetett konzorcium a Széchenyi 2020 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” (GINOP 2.2.1) című felhívásra 2017-ben benyújtott pályázatával 607,63 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A kutatás-fejlesztési projekt célja a magyar call centerek számára készült hangbányászati rendszer nemzetköziesítése volt, intonált kifejezések azonosítására alkalmas technológia kifejlesztésével. A megvalósításban részt vett az Xdroid Kft., a SCI-Hálózat Zrt., és a Szegedi Tudományegyetem is.

A négy fős konzorcium 2021. március 31-én sikeresen lezárta a „Voxindex” nevű projektjét, mely keretében egy olyan, intonált kifejezések valós idejű azonosítására alkalmas nyelvfüggetlen, telefonos közegben működő, minta alapú beszédfelismerő rendszert fejlesztettek ki, mely a világ vezető beszédfelismerő technológiáitól eltérően alkalmas egy-egy új nyelven való azonnali alkalmazásra, és egyúttal képes kezelni az egyes emberek eltérő intonációjából adódó különbségeket.

 

A nemzetközi versenytársak jelenleg szinte kizárólag nyelvfüggő beszédfelismerő technológiákat használnak és legfeljebb a piacaik szerinti legfontosabb 10-15 nyelvet fedik le, amely a Föld populációjának - beszélt nyelv szerint - csak a 20-25%-át teszi ki. Ezek a megoldások nem képesek megbirkózni a speciális kiejtéssel, a ritka kifejezésekkel, a rosszabb beszédminőséggel, valamint telefonos közegben a jóval alacsonyabb hangminőség miatt nem működnek.

 

A fejlesztés eredményeként így a kettős célt - a gyors nyelvi bővítést és a rosszul intonált beszéd felismerésének problematikáját - egyszerre sikerült megoldani. A rendszer különbséget tud tenni azonos tartalmú, de különböző intonációjú kifejezések között, például megkülönböztetni egy dühös ügyfél elköszönését egy elégedett ügyfél elköszönésétől, vagy az éneklést a szavalástól, a suttogó beszédet a kiabálástól. A nyelvterületi célcsoportok mellett fontos értékesítési célt képeznek az idős, panaszokkal küzdő emberek felügyeletét ellátó úgynevezett care centerek diszpécser szolgálatai is. Ezen emberek hangját a beszédfelismerő rendszerek nehezen ismerik fel, hiszen állapottól függő intonációs és akusztikus kilengések övezik a beszédüket. Itt jön elő a minta alapú rendszer előnye, azaz, hogy hangminta alapon lehet benne keresni.

 

Az innovációs eredményeket egy, az adott terület országosan és világszinten is elismert kutatóiból álló szakmai csapat együttműködése biztosította. A több mint 20 fős kutató csapatban találhatóak mesterséges intelligencia, beszédtechnológiai szakértők, nyelvészek, fonológusok, és termékfejlesztési szakemberek is. A projekt az alábbi telephelyeken valósult meg: a Nextent kutató-fejlesztő laboratóriumaként működő miskolci telephelyén, a SCI-Hálózat jobbágyi fióktelepén, az Xdroid szegedi kutatási központjában, illetve az SZTE Bölcsészettudományi Karán.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36