A modern robotok energiahatékonyak

forrás: Prím Online, 2021. április 21. 11:13

Az ipari robotika alkalmazása szárnyal: a telepített ipari robotok éves összesített száma tíz éven belül (2010-2019) több mint a háromszorosára nőtt, és jelenleg 381 ezer egység működik a világ gyáraiban. Az automatizálás azonban nem az egyetlen trend, amelyik nagy népszerűségnek örvend a gyártóvállalatok és egyéb ipari szektorok körében.

A robotikának kevesebb energiát kell fogyasztania a jövőben ahhoz, hogy fenn tudja tartani növekedését. Az energiafelhasználást érintő irányzatok a robotikai piac elkövetkező éveit is alakítani fogják. Ezek közül mutatjuk most be a három legfontosabbat:

 

1. Dinamikus energiaellátási módok: a kereskedelmi robotok ritkán dolgoznak végig ugyanazon a teljesítményszinten egy tágabb idősávban, így az energiafelhasználásuk is változtatható kell, hogy legyen.  Jelenleg a robotok jellemzően két energiatakarékos móddal rendelkeznek: készenléti és hibernált állapottal. A gyártók számára viszont hasznosak lehetnek azok a robotok, amelyek többféle energiamegtakarító móddal, vagy kevesebb energiát fogyasztó készenléti állapottal rendelkeznek. Például egy laboratóriumi együttműködő alkalmazás nem ugyanannak az igénybevételnek van kitéve a munkanap különböző periódusai során. Amennyiben lehetőség nyílik váltani a különböző energiatakarékos módok között a nap folyamán, jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás. 

 

2. Okos energia-monitoring: a robotikai rendszerek IoT érzékelőiknek köszönhetően valós idejű adatokkal látják el a munkáltatókat az energiafogyasztásukról. A különböző érzékelők egymással való működése kulcsfontosságú ezen a területen. Amikor egy üzemben IoT eszközök összeköttetésre kerülnek, lehetőség nyílik egyes rendszerek számára, hogy több energiát vegyenek fel a termelés növelésének érdekében, amennyiben egy másik részlegen alacsonyabb a pillanatnyi fogyasztás. Így az energiahatékonyság és a termelékenység egyaránt optimalizálható. Az anyagmozgatás például egy olyan együttműködő alkalmazás, amelyik nagy előnyt tud kovácsolni ebből a funkcióból, mivel a folyamat különböző szakaszain különféle robotikai alkalmazások dolgoznak.

 

3. Újszerű mechanikai folyamatok: a robotok mozgásában és más tárgyakkal való érintkezésében létrejött fejlődés következtében a gyártók ugyanazt a termelékenységet alacsonyabb energiafelhasználással kapják meg. 2017-ben a Nike olyan robotokat telepített, amelyek statikus elektromosság segítségével fognak meg tárgyakat. Ez a fejlesztés amellett, hogy növelte a pontosságot, csökkentette a gép mozgó alkatrészeinek számát, amelynek így kevesebb energiára lett szüksége. Egy ilyen megoldás leginkább azon vállalatok számára előnyösek, amelyek low mix/high volume gyártással dolgoznak, és csak korlátozott számú end-of-arm tooling-ra (EOAT-ra) van szükségük. Az ezen a területen végbemenő fejlesztések minden valószínűség szerint a hagyományos mechanikai folyamatoktól való teljes eltérést fognak eredményezni.

 

 

A robotika csökkenti a selejtes és rossz minőségű áru mértékét 

Az ipari robotok megnövekedett következetességet és jobb minőséget kínálnak a gyártóvállalatok számára, amikor ismétlődő feladatokra kerül a sor. Viselkedésük kiszámítható, mozdulataik pedig pontosak. Megfelelő programozás mellett a hibaszázalék csökkentése egy olyan eredmény, aminek teljesítéséhez a robotok kiválóan alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy magas minőségű termékeket képesek gyártani az emberi munkaerőhöz képest kevesebb eltéréssel és nagyobb konzisztenciával. A robotok csökkentik a hibák számát, így kevesebb selejt kerül gyártásra. Úgy is mondhatnánk, hogy a robotok egyszerre dolgoznak alkalmazottként és minőség-ellenőrző rendszerként. Mivel munkájuk nem jár váratlan és esetleges tényezőkkel, valamint az emberi hiba kikerül az egyenletből, a robotok tökéletesen kiszámítható termékminőséget képesek nyújtani újra és újra.

 

Noha sokan kizárólag a robotoknak tulajdonítanák a felsorolt optimalizálással kapcsolatos előnyöket, anélkül, hogy megemlítenék az End-Of-Arm Toolingot, azaz a robotra szerelt végszerszámokat, valójában az – OnRobot által is forgalmazott – EOAT sokkal nagyobb szerepet játszik az automatizálási folyamatban, mint amekkora elismerést kap. Például az együttműködő robotokban rejlő teljes potenciált sokkal egyszerűbben ki lehet aknázni erő/nyomaték érzékelőkkel. Ezek az érzékelők a szükséges erő és nyomaték pontos beállítását teszik lehetővé, így maximális mértékben szabályozhatjuk a robot mozdulatait, amivel akár még a legkomplexebb folyamatok automatizálására is lehetőség nyílik.

 

 

A robotok a megújuló energiát hasznosító berendezések gyártásában is segítenek

A robotokat és az automatizálást számos iparágban alkalmazzák, beleértve az autóipart, a mezőgazdaságot, a gyártóipart, és az élelmiszeripart, de a megújuló energia szektora sem maradhat ki a sorból. A megújuló energiával foglalkozó vállalatok munkafolyamatai egyre komplexebb műszaki kihívásokat állítanak fel, ami szükségessé teszi a robotok alkalmazását az időmegtakarítás, az emelkedett termelékenység és az optimalizált teljesítmény érdekében.

 

Egyes megújuló energiát alkalmazó termékek kialakításának komplexitása olyan gépi szintű pontosságot követel meg, amire emberek egyszerűen nem képesek. A napenergia, szélenergia és a hidroelektromos energia a megújuló energia három legfőbb területe, ahol robotok már sikeresen telepítésre kerültek.

•  Napenergia: a napenergiát hasznosító megoldások szektora robotok és automatizálás segítségével hoz meg intelligens és azonnali gyártási döntéseket, amivel csökken a munkaerő költsége, és nő a termelékenység. Az ilyen rendszerek létrehozása folyamán a robotikai automatizálás többek közt a szilícium öntvények, szilícium modulok, napelemek és szilícium ostyák gyártása során kerül alkalmazásra.

 

•  Szélenergia: a robotika és az automatizálás nagy hatással van a szélturbina-gyártás legfontosabb szakaszaira. A robotikának köszönhetően a turbinalapátok festéséhez, csiszolásához és polírozásához szükséges idő drasztikusan, napokról órákra csökkent. A robotok és az automatizálás alkalmazása a szélerőművek szektorában elengedhetetlen, amennyiben a gyártásnak állandó minőségét kell nyújtania.

 

•  Hidroelektromos energia: a szélturbinákhoz hasonlóan, a hidroelektromos turbinák alkatrészeinek gyártásához is használnak robotokat. A hidroelektromos turbinák egyes alkotóelemei túl nagyok ahhoz, hogy manuálisan hegesszék őket. Csakis különböző mozgástengelyekkel rendelkező rugalmas robotok képesek arra, hogy sikeresen hegesszék ezeket az elemeket.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05