Az ABB mágneses alapú lebegő szállító rendszerrel bővíti portfólióját

forrás: Prím Online, 2021. február 15. 16:39

A Planar Motors Inc.-vel (PMI) kötött stratégiai partnerségnek köszönhetően tovább bővül a B&R adaptív gépválasztéka, és a PMI új gyártási technológiája része lesz a nyílt, adaptív gyártásnak. 

Az ABB partneri együttműködése a kanadai PMI-vel kibővíti a gépautomatizálási kínálatot: a PMI mágneses levitáció elvén alapuló „maglev” technológiájának integrálása a vállalat gépautomatizálási divíziójának (B&R) portfóliójába felgyorsítja az áttérést a szigorúan lineáris termelésről a nyílt, adaptív gyártásra. Ennek köszönhetően a B&R ügyfelei át tudnak állni a rugalmas, precíziós gyártásra, aminek térnyerését az 1-es sorozatnagyságú („batch size one”) gyártás és a rövidebb termelési ciklusok iránti igény is ösztönözi. Az ABB a megállapodás keretében jelentős tőkerészesedést is szerzett a PMI-ben. 

 

A vancouveri központú PMI egy 2017-es alapítású startup cég, globális piacvezető a maglev síkmotorok, valamint az intelligens, robotizált szállítópálya-megoldások tervezésében és gyártásában. A PMI intelligens termékszállítási („shuttle”) technológiáját integrálták a B&R portfóliójába. Ma ez a termék ACPOS 6D néven kerül piacra. Az ACOPOS 6D a legmagasabb fokú rugalmasságot kínálja a B&R ügyfelei számára a gyártás, az összeszerelés és a csomagolás terén. 

 

 

Az ACOPOS 6D egy sín nélküli terméktovábbító rendszer intelligens kocsikkal („shuttle”), amelyek függetlenül mozognak az egyes állomások között, nem kötődnek a merev, szekvenciális gyártási folyamatokhoz. Az ACOPOS 6D kocsik érintkezésmentesek, zajtalanok és pontosak, szabadon siklanak a felület felett, gyorsulásuk és manőverezésük hat szabadságfokkal szabályozható, akár úgy is beállíthatók, hogy a falon függőleges irányba mozogjanak.   

 

Mivel itt nem kell számolni a mechanikai súrlódással és az abból eredő szennyeződéssel sem, ezért a technológia bevezetése különösen időszerűvé vált, tekintve, hogy a gyártási folyamatok korszerűsítését felgyorsította a jelenlegi pandémia, valamint a steril környezet iránti igény azokban az iparágakban – például az élelmiszeriparban, az italgyártó szektorban, az egészségügyben és a gyógyszeriparban–, amelyek erősen hatnak az automatizálás gyors térnyerésére. 

 

Hasonlóan az automata önvezető járművekhez (AGV), az ügyfelek itt is sokat profitálhatnak a gépeken belül vagy a több gép között továbbított tárgyak mozgásszabadságából. Az ACOPOS 6D lehetővé teszi, hogy a gépek egyidejűleg különböző termékváltozatokat, de akár teljesen eltérő termékeket gyárthassanak, mivel minden egyes kocsi képes saját útját követve végighaladni a termelési folyamaton, navigálni a kocsirajok között, hogy egyedi pályán haladva továbbítsa az egyes termékeket az állomásokra.  

 

 

„Az ACOPOS 6D-vel ismét kitoljuk a technológia határait, és kiaknázzuk az erős partneri hálózatunkban rejlő előnyöket. Az ACOPOS 6D képességei egyedülálló rugalmasságot biztosítanak az iparágak széles köre számára, és lehetővé teszik, hogy az egyes ágazatok, így például az egészségügy és a gyógyszeripar kihasználják a rugalmas gyártási megoldásainkban rejlő előnyöket,” – nyilatkozta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője. „A partneri együttműködésünk keretében tovább szélesítjük az iparágvezető robotikai és gépautomatizálási portfóliónkat, és megerősítjük abból eredő piaci pozíciónkat, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan vállalat, amely egyetlen forrásból az integrált hardver- és szoftvermegoldások teljes palettáját kínálja a gépgyártók és az ipari ügyfelek számára.”

 

Xiaodong Lu, a PMI elnöke és társalapítója így értékelte az együttműködést: „Az ABB-vel történő partneri együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy tovább fejlesszük a technológiánkat, és forradalmasítsuk az ipari gyártást. A technológiánk zökkenőmentesen illeszkedik majd az ABB gépautomatizálási megoldásaihoz, így ügyfeleink kihasználhatják az egyedülálló rugalmasságból, pontosságból és intelligenciából eredő előnyöket. Nagyon várjuk, hogy az ABB globális piaci jelenlétére és szakmai ismereteire támaszkodva a két fél együtt írja tovább a technológiánk sikertörténetét.”

 

Az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás égisze alatt működő B&R globális technológiai vezető szerepet játszik a gépautomatizálás terén. A legkorszerűbb technológia és a modern gépgyártás ötvözésével a B&R a különféle iparágakban működő ügyfeleinek teljes körű megoldásokat kínál a gép- és gyárautomatizálás, a mozgásvezérlés, az ’ember-gép interfészek’ (HMI-k) és az integrált biztonságtechnológia terén.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05