Közösségépítés járvány idején

forrás: Prím Online, 2021. február 3. 16:23

Kiemelkedő hazai teljesítménnyel zárult a Raben Group több hónapos képzési programja. Az európai logisztikai piac meghatározó szereplőjeként ismert cégcsoport a legjobb vezetői gyakorlatokra épülő tudásanyag átadásához a gamifikáció módszerét hívta segítségül. A mintegy 1000 munkatárs az elméleti ismeretszerzés után játékos formában adhatott számot a módszerek és eszközök gyakorlati alkalmazásáról. A 45 magyar résztvevő közül ketten is a legjobb 20 közé kerültek.

 

Tizenhárom ország tapasztalatai

Manager of Choice néven zajlott a Raben Group eddigi legnagyobb szabású vezetőképzési programja. A kezdeményezést a rendszeresen végzett munkavállalói elégedettségi felmérések eredményei és a vezetők visszajelzései inspirálták. A csaknem négy hónapon át tartó projektben a cégcsoport mind a tizenhárom európai leányvállalatának munkatársai megmérették magukat. A cél azoknak a módszereknek a feltárása és rendszerezése volt, amelyek mentén a vezetők hatékonyabbá tehetik a beosztottjaikkal közös munkát, többek között pozitív megerősítésekkel és a személyes fejlődés támogatásával.

 

Egységes koncepció

A lebonyolítást a cégcsoport és az egyes országok felsővezetőinek részvételével, egységes koncepció alapján tervezték meg. A tudásanyagot „Az ideális vezető – A legjobb vezetői gyakorlatok” című kiadványban foglalták össze. Ebben öt témakör, a toborzás, a beillesztés, a fejlesztés, a mindennapok és a kilépés köré szervezve összegezték az elmúlt évtizedekben felhalmozódott tapasztalatokat. A Raben Trans European Hungary Kft.-nél az egyes témákról a felsővezetők 1,5–2 órás tréningeket is tartottak, majd következett a játék.

 

A mellékelt fotón a Manager of Choice program első 20 helyezettje, közöttük Kovács Angéla és Molnár Martin látható 

 

Gyümölcsöző kezdeményezés

A résztvevők interaktív, online platformon lebonyolított játék keretében adhattak számot arról, hogy mennyire hatékonyan sikerült elsajátítaniuk az ismeretanyagot. A témakörök mentén öt modulra osztott verseny alapvetően angol nyelven zajlott, a bővebb válaszokat, kreatívabb megoldásokat igénylő feladatokat azonban anyanyelven is teljesíthették. Az egyes modulokon belül mindenki tetszőlegesen gazdálkodhatott az idejével, ugyanakkor a végső eredményt a gyorsaság is befolyásolta.

 

A helyi HR-osztályok a tesztkérdésekre adott válaszokat megoldókulcs alapján, a többi feladatot sztenderd elbírálási szempontok szerint értékelték. Az egyéni előrehaladást – amely a mindvégig átlátható volt – egy virtuális almafa fejlődésén keresztül követhették nyomon a résztvevők, az elvetett magtól a gyümölcsök éréséig. Az aktivitás fenntartására a programba a kártevők megjelenését is kódolták, ezzel is minél jobb teljesítményre sarkallva a vezetőket.

 

Kállay-Szabó Gabriella, a Raben Trans European Hungary Kft. HR-vezetője szerint „a Raben szervezeti kultúrájából fakad, hogy az elégedettség nemcsak az ügyfelekkel és az üzleti partnerekkel való kapcsolat fokmérője, hanem mindenkire vonatkozik, aki ennek érdekében dolgozik. A gamifikációs program lebonyolítási módja több szempontból is előnyös volt. Az online formátum a koronavírus-járvány idején is mindenki számára lehetővé tette a részvételt, emellett válaszolt arra a 21. századi kihívásra is, hogy hogyan szólítsuk meg egyszerre a lehető legtöbb korosztályt. A virtuális térben zajló játék az ismeretanyag implementálásának is egy új, könnyebb módja.”

 

Kovács Angéla, a Manager of Choice 11. helyén végzett IT-vezető elmondta: „A korábban ismert vezetőképzési módszerekhez képest a gamifikáció legnagyobb előnyét a strukturáltságban látom. A moduláris felépítés logikus és átlátható, egyes feladatok pedig kifejezetten szórakoztatóak voltak. Nagyon szeretek játszani, versenyezni, emiatt különösen élvezetes volt, hogy a cégcsoport valamennyi tagjának munkatársai részt vettek a sorozatban. A program során elsősorban a hazai kollégák teljesítményét igyekeztem nyomon követni, és nagyon örültem, hogy velük együtt előkelő helyet szereztünk a magyar leányvállalatnak is.”

 

Molnár Martin, a Raben Trans European Hungary Kft. kontrollingvezetője a 13. helyet szerezte meg. A versenyszellemmel és a motivációval kapcsolatban úgy fogalmazott: „Szeretek mindenben maximális teljesítményt nyújtani, és nyerni is, mégsem rivalizálásként éltem meg a gamifikációs programot. Elsősorban az vezérelt, hogy egy esetleges kiemelkedő eredménnyel előtérbe kerülhet a kontrolling- és a pénzügyi osztály munkája is, így mindenki számára láthatóvá válik az az elhivatottság és teljesítmény, amit a terület nyújt a cégnek a színfalak mögött. Nagyon büszke vagyok a kollégáimra, akik készséggel segítették a részvételemet.”

 

A Manager of Choice első húsz helyezettjét egy varsói stúdióban, biztonságos körülmények között megrendezett virtuális díjátadón részesítették elismerésben. A jutalmul kapott, különleges európai helyszínekre szóló utazásokra később, a járványügyi korlátozások enyhítése után kerülhet sor.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36