Az elektromosautó-töltők legfontosabb tulajdonságai

forrás: Prím Online, 2021. január 19. 09:32

Míg mindössze néhány éve az elektromos autó inkább sci-fi volt, mint valóság, az utóbbi években egyre több zöld rendszámú autót látunk az utakon. Igaz, ennek a magyar szabályozás is az oka, amely “éppcsak” hibrid autóknak is engedélyezi ennek a használatát.

De ez nemcsak magyar sajátság: Norvégiában tavaly több elektromos autót adtak el, mint benzinest! És a leghíresebb - hírhedtebb elektromos autógyártó cég, a 2003-as alapítású Tesla idénre, 2021-ben az árát megnyolcszorozva a világ legértékesebb autógyártó cége lett, ügyvezető igazgatója, Elon Musk pedig a világ leggazdagabb embere.

 

Az elektromos autó töltése kezdőknek

 

Az elektromos autók mellé járó eredeti, gyári töltővel (EVSE) egy 10-16 amperes falra szerelt konnektorról is feltölthetők. Amikor csak a munkába járással vagy más, napi teendők után töltjük vissza az elhasznált áramot, ez lehet a legjobb megoldás, mert ha gyakran használjuk a gyorstöltőket, ez az akkumulátor élletartamának gyorsabb csökkenésével jár.

 

Nincs szükség tehát minden alkalommal egy töltőoszlopra, hanem otthon is van lehetőség töltőrendszert kialakítani fali vagy akár oszlop töltőegységről is.

Van különbség a magáncélú és a közhasználatú töltők között?

 

A lassú (hagyományos) töltő, amelyet elsősorban otthoni, magáncélra használunk, a régebbi elektromos autókat 16 amperrel, a legújabb, drágább modelleket akár 40 amperrel is tudják tölteni. Ez azt jelenti, hogy általában 8 óra és fél nap közötti időtartamra van szükség, amíg az akkumulátor eléri a 80%-os vagy teljes töltöttségi szintet.

 

A másik töltési megoldás a gyors- vagy villámtöltő, amelynek működési elve megegyezik az előbbivel, azonban ezek nagyobb teljesítményűek, kényelmesebbek és gyorsabbak. Mielőtt ilyet telepítenénk otthon, mindenképpen nézzünk utána, hogy az autónk mit bír el ebből a szuper technológiából. Ha a “leggyengébb láncszem” az autónk invertere, lehet, hogy a 2 vagy 3 fázisos gyorstöltő energiáját csak 1 fázison tudja befogadni az autónk.

 

Megújuló rendszerek, napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk és hasonló rendszerek esetében érdemes lehet a Wagner Solar Hungáriától ajánlatot kérni, amely már 2021-ben 19 éve van a piacon, és szívügye a környezetvédelem és az energiatakarékosság és -tudatosság.

 

Elektromos autó és napelemes rendszerek!?

 

Eljött a jövő: elektromos autónkat akár okos napelemes rendszerünkről is tölthetjük. És ehhez még otthon sem kell lennünk! Az okos napelemes rendszerhez tartozó egyik legjobb invertertípus a SolarEdge készüléke.

 

A napelemes rendszereknek rengeteg előnyük van (nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek), az egyik kevéssé ismert tulajdonságuk az, hogy a hozzájuk tartozó inverterrel akár gyorsabban lehet feltölteni elektromos autónkat is, hiszen a napelemes rendszerhez tartozó inverter autótöltőként is funkcionálhat, ennek a technológiának a kifejlesztésében a SolarEdge volt az világelső.


 

Kulcsszavak: elektromos autó

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vajon költséghatékony megoldásnak számítanak a mobilházak?

Ha éppen költözés előtt állunk, ha meg szeretnénk oldani a tinédzser vagy fiatal felnőttkorba lépő gyermekünk elindulását az életbe, ha nyaralóra vágyunk, akkor egészen biztos, hogy körülnézünk az ingatlanpiacon, hogy milyen opciók állnak a rendelkezésünkre.

2024. március 1. 22:27

Digitális matekkurzus a sikeres érettségiért

A matek érettségi kitartó felkészülést igényel, ami időnként megterheli a végzősöket. Ezen változtatnak az interaktív módszerek, amelyek újszerűen, élvezetesen adják át és mélyítik el a tudást. A diákok annyira szeretik, hogy nem is várnak vele az utolsó évig.

2024. március 1. 22:23

Egy finom rántotta mindig jó választás

A rohanó hétköznapokban sem feledkezhetünk meg a tápanyagdús reggelikről, de hétvégente is jól esik körbeülni szeretteinkkel az asztalt, és finom falatokkal indítani a napot. Az egyik legjobb opció egy kiadós rántotta, amely energiát ad egész délelőttre! 

2024. március 1. 22:18

Miért fontos, hogy otthon is mindig megfelelően kialakított lábbelit viseljünk?

Amint hazaérünk a munkából, a bevásárlásból vagy bárhonnan, szeretjük rögtön kényelembe helyezni magunkat. Ez vonatkozik a lábainkra is, hiszen előfordulhat, hogy elfáradtunk a jövés-menésben, így akármilyen komfortos is a cipőnk, igyekszünk megszabadulni tőle mihamarabb. 

2024. március 1. 22:13

Az ausztriai munkavállalók családi juttatásai

Jó tudni, hogy az osztrák adó- és társadalombiztosítási rendszer számos juttatást és adókedvezményt biztosít a munkavállalók számára. Mivel ez jelentősen eltérhet a magyar törvényektől, így érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeknek. Ebben olyan cégek segítségére is számíthatunk, melyek otthon vannak ezen a területen, és nem csupán információt adnak, de a konkrét igénylést is rájuk bízhatjuk.

2024. március 1. 21:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05