A világ legrosszabb jelszavai, melyeket soha nem szabad használni

forrás: Prím Online, 2021. január 14. 09:39

Az utóbbi öt évben a világ legnépszerűbb jelszavai az „123456” és a „password” (jelszó). A kiberbiztonsági és a digitális adatvédelmi szakértők folyamatos emlékeztetése ellenére a legtöbb ember továbbra is gyenge és könnyen feltörhető jelszavakat hoz létre.

Ezek a megállapítások a NordPass szoftvercégtől származnak, amely évente közzé teszi a 200 legrosszabb jelszó listáját. A vállalat a listát több mint 5 millió, a sötét webről kiszivárgott jelszó értékelésével állította össze. Az ilyen jelszó-adatbázisok többnyire európai és észak-amerikai felhasználók révén állíthatók össze.

 

„Az évek során óriási adatbázis alakult ki az egyéni felhasználói adatokból a különféle adatszivárgások és megsértések eredményeként. Úgy tűnik, hogy az utóbbi időben jóformán minden héten előkerül egy-egy újabb” - jelentette ki Daniel Markuson, a NordVPN digitális adatvédelmi szakértője. „A bizalmas adatok ilyen tömeges hozzáférhetőségével a kiberbűnözők sokféleképeen használhatják fel az adatokat. Éppen ezért rendkívül veszélyes az azonos bejelentkezési adatok használata a különböző szolgáltatásokhoz, webhelyekhez és platformokhoz.”

 

Íme a 2020-as év 200 legrosszabb jelszavából 10 jelszó, amelyet soha nem szabad használnod a fiókjaidhoz:

1. 123456

2. 123456789

3. picture1

4. password

5. 12345678

6. 111111

7. 123123

8. 12345

9. 1234567890

10. senha

 

Hogyan hozzunk létre erős jelszót

Néhány tipp Daniel Markusontól, a NordVPN szakértőjétől olyan erős jelszó létrehozásához, amelyet nem felejtesz el tíz perc múlva: 

  • Soha ne használj rövid jelszavakat! Minél több különböző karakter van a jelszóban, annál tovább tart, hogy egy hacker vagy sötét kiberbűnöző feltörje.
  • Csak bonyolult jelszavakat használj! Használj nagybetűket, szimbólumokat, speciális karaktereket és számokat erős jelszavak létrehozásához.
  • Használj hosszú jelszófrázisokat! A szótárhasználat nem ajánlott, de jó módszer 6-7 szó kombinációjának létrehozása. Például a „bal elefánt cipő lila rögbi vakáció” kombinációt hosszúságának és véletlenszerűségének köszönhetően nehéz kitalálni, de annál könnyebb megjegyezni.
  • Használd a mnemotechnikát! Alkoss emlékezetes mondatokat mnemotechnikával. Alkoss például egy olyan mondatot, hogy „szeretek 7 kukacos pizzát megenni a barátaimmal az élvezet kedvéért”, majd mnemotechnikával hozd létre a jelszót: „Sz7@PmaBaéK”.
  • Szerezz be egy jelszókezelőt! Az erős jelszavakat nehéz megjegyezni, ezért a jelszókezelő használata ajánlott.  A NordPass és az 1Password a legnépszerűbbek közé tartozik.

 

Ezeknek a tippeknek a felhasználásával a jelszavad mindjárt jobb és erősebb lesz. Az erős jelszavak különösen fontosak azoknál a szolgáltatásoknál és webhelyeknél, ahol a legérzékenyebb információk kerülnek megosztásra. Ide tartoznak az online banki szolgáltatások, a bevásárló webhelyek, az otthoni Wi-Fi, az egyéni és a munkahelyi e-mailek, valamint bizonyos közösségi médiafiókok.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50