Az ABB új, globális K+F központjával felgyorsítja az e-mobilitás innovációját

forrás: Prím Online, 2020. december 21. 09:38

Az ABB E-mobility Innovation Lab, amely megerősíti a vállalat az elektromos járművek töltési infrastruktúrája terén betöltött piacvezető pozícióját, 120 szakembert foglalkoztat majd az új generációs megoldások fejlesztésére.  

Az e-mobilitás további innovációjának ösztönzését célzó, 10 millió dollár költségvetésű, 3600 m2 alapterületű létesítmény, amely a hollandiai Delfti Műszaki Egyetem (Delft University of Technology) kampuszán épül, meghatározó szerepet játszik az ABB jövőbeni portfóliójának fejlesztésében és az elektromos járművekkel kapcsolatos K+F projektek terén is. 2020-ban a Delfti Műszaki Egyetemet a világ legjobb 15 műszaki és technológiai egyeteme közé sorolták1.    

 

A jövőre Olaszországban megnyíló globális kiválósági központba és EV-töltőket gyártó üzembe fektetett 30 millió dolláros befektetéssel együtt a delfti létesítmény világosan jelzi az ABB azon szándékát, hogy növelni kívánja a technológiai vezető szerepének megőrzését célzó befektetéseit.      

 

Frank Muehlon, az ABB EV-töltési Infrastruktúra globális üzletágának vezetője így nyilatkozott: „Az ABB, amelynek szinte lételeme az innováció, élen jár az EV-töltésben, és büszke arra a kulcsfontosságú szerepre, amit a villamos járművek világszintű elfogadásában és térnyerésében játszik. Ezért is akartuk Delftben, az egyetemi kampusz központjában megépíteni az E-Mobility Innovation Lab-et, mivel itt Hollandia legkiválóbb műszaki tehetségei és legígéretesebb startupjai körében működhet az új létesítmény.” 

 

 

A 120 szakemberrel működő komplexummal az ABB elektromos jármű töltési üzletága visszatér arra a helyre, ahol valaha megszületett ezen ágazat alapkoncepciója. Az Epyont alapító diákok (az e-járművek töltésével foglakozó startup vállalkozást az ABB 2011-ben vásárolta fel) a Delfti Műszaki Egyetem korábbi hallgatói voltak.   

 

„Az ABB Energetika üzletágán belül évente kb. 400 millió dollárt fektetünk be, hogy megőrizzük a technológiai vezető szerepünket, és meghatározóak legyünk a fenntartható mobilitás terén is.  A jelen beruházásunk céljai között szerepelt, hogy az e-mobilitás terén, de különösen a töltés, a tárolás és a digitalizálás területén, kitoljuk a technológiai határokat.  Az új labor lehetővé teszi, hogy erősítsük együttműködésünket az elektromos járművek gyártóival, s ezáltal a szektorban tovább javítsuk a teljesítményeket, illetve támogassuk az ágazat fejlődését is” - tette hozzá Muehlon.  

 

Az ABB kiemelt figyelmet fordít a járművek, a töltőállomások, a töltőhálózatok és a villamosenergia-hálózat közötti zavartalan kapcsolat biztosítására, valamint az azokat támogató szoftverrendszerekre is.  Az E-mobility Innovation Lab-et a legkorszerűbb technológiával szerelték fel, ami biztosítja, hogy az ABB töltői a járművek minden típusával kompatibilisek legyenek. Ezt a célt szolgálják a kiépített szimulátorok is, amelyek esetében a végrehajtandó tesztek 95%-át a járművek digitális ikermásolatával végzik.  

 

A járművek teljesítményének rendkívül forró és rendkívül hideg környezetben való vizsgálatára az ABB speciális, szabályozható klímájú próbatermeket épített, amelyekben az egyes megoldásokat -40° és +100° Celsius-fok közötti tartományban és magas páratartalom mellett vizsgálják. Az átrium méretei lehetővé teszik, hogy a gyártók a tesztelés céljából személyautókkal, buszokkal vagy teherautókkal beállhassanak a meleg és szabályozott klímájú térbe, ami elősegíti a gyorsan növekvő villamos hajtású nehézgépjárművek töltési megoldásainak fejlesztését. Az ABB-nek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom támogatása melletti elkötelezettségéből adódóan fontos szempont volt, hogy az új épület ne csak a fenntartható mobilitás előrehaladását segítse elő, hanem egyben olyan létesítmény is legyen, amely minimalizálja a környezeti hatásokat.     

 

 

A megfelelő fűtés és hűtés biztosítása érdekében az ABB komplexumát csatlakoztatni fogják a Delfti Műszaki Egyetem geotermikus fűtő-/hűtőrendszerére.  A tetőre napelemtáblákat telepítenek, amelyeknél a megtermelt egyenáramot szolár inverterek alakítják át váltakozó áramra. A fotovoltaikus rendszer, valamint az ABB korszerű, klímaszabályozást és világításvezérlést biztosító épületfelügyeleti rendszerével a tesztelésre szánt energiát visszatáplálják a villamosenergia-hálózatba.  

 

Ez év novemberében az ABB bejelentette, hogy az üzleti szempontok figyelembevételével megnöveli a K+F tevékenységekre és a digitális innovációra fordítandó források nagyságát. Az e célra felhasználható források bővülése az éves árbevétel közel 5%-át éri majd el. Ez a finanszírozási politika kiemelkedő értéket biztosít majd az ügyfelek számára, és azáltal, hogy a gyors növekedési ütemű piaci szegmensekre összpontosít, jobb minőségű és több árbevételt generál a vállat számára. Az ABB-nél vállalatcsoport-szinten mintegy 7000 fő dolgozik K+F tevékenységben, 60%-uk elsősorban szoftverfejlesztéssel és digitális innovációkkal foglalkozik.  

   

Az ABB 2010-ben jelent meg az e-járművekhez fejlesztett töltési megoldások piacán. Napjainkra már több mint 17 000 villámtöltőt értékesített a világ 80 országában. Az e-mobilitás fejlődése iránti egyértelmű elköteleződését mutatja, hogy az ABB névadó partnerként már négy évad során támogatta az ABB FIA Formula-E világbajnokságot. A 9. szezontól kezdődően az ABB 2022 és 2023 között a bajnokság hivatalos járműtöltési partnere lesz 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05