A világjárványt használják kártevők terjesztésére

forrás: Prím Online, 2020. november 11. 14:51

A kiberbűnözők továbbra is próbálnak hasznot húzni a koronavírus-krízisből, folyamatosan növekszik az általuk indított támadások száma. Elsősorban az otthonról dolgozó munkavállalók kerültek a célkeresztjükbe.

A G DATA legutóbbi elemzése szerint az év második felében a megelőzött támadások száma több mint 100 százalékkal nőtt az első fél évhez képest, azaz egyre gyakrabban találkozunk számítógépes vírusokkal, trójaiakkal és adathalász-kísérletekkel.

 

A német vírusvédelmi cég ennek kapcsán arra figyelmeztet, hogy az otthoni munkavégzés az adatbiztonság szempontjából azzal járhat, hogy több vállalati adat kerül át a munkavállalók magántulajdonban lévő és kevésbé védett számítógépeire. Ezért a home office bevezetése mellett döntő munkáltatóknak érdemes biztosítaniuk az otthoni számítógépek biztonságos használatát lehetővé tévő szoftvereket is, például vírusirtót, VPN-t és adattörlési megoldást.

 

 

Új trükkök a tárházban

A legelterjedtebb kártevők ma a távoli elérést biztosító trójaiak (Remote Access Trojan – RAT). Ezek segítségével a bűnözők a felhasználók tudta nélkül átveszik a számítógépek irányítását. A lehetőségeik ezután a jelszavak kifigyelésétől egészen a gépek titkosításáig terjednek. 

 

A számos fertőzésért felelős QBot kártevő módszere, hogy egy új sort ad hozzá a meglévő e-mail-párbeszédekhez, így az üzenet eredetiségében megbízó címzettek gyanútlanul rákattintanak a beágyazott linkekre. A hivatkozás általában egy fertőzött weboldalra mutat, ahonnan aztán egy további kártevő – például zsarolóvírus – töltődik le a számítógépre.

 

Emellett a kiberbűnözők előszeretettel használják a megfertőzött számítógépek kapacitását kriptovaluták bányászatára is, ami a számítógépek teljesítményét nagymértékben csökkentheti. A G DATA szakemberei az elmúlt fél évben több mint 107 ezer Coinminer variánst fedeztek fel, átlagosan percenként 2,4 darabot. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50