A Xerox kutatócége is segít megismerni az óceánokat

forrás: Prím Online, 2020. november 4. 13:37

A Xerox technológiai kutatóvállalatával, a PARC-kal kötött szerződést a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege) az „Ocean of Things” következő fejlesztési fázisában, a tengerekkel kapcsolatos tudományos ismeretek bővítése érdekében.

A DARPA által 2017-ben bejelentett „Ocean of Things” projekt során kicsi és olcsó „driftereket”, felszíni, szabadon lebegő bólyákat telepítenek a Dél-Kaliforniai-öbölben és a Mexikói-öbölben, hogy adatokat gyűjtsenek a környezetről és az emberek okozta hatásokról. Ilyenek például a tenger állapota, felszínének hőmérséklete, a felszíni tevékenységek, vagy akár az adott területen áthaladó tengeri élettel kapcsolatos információk.

 

„Az óceánok a Föld felületének több mint 70%-át fedik le, mégis nagyon keveset tudunk róluk” – mondta Ersin Uzun, a Xerox „Internet of Things” csapatának alelnöke és vezérigazgatója. „A drifterek lehetővé teszik, hogy folyamatosan figyelhessük a történéseket, és olyan adatokat gyűjtsünk, amelyeket korábban sohasem tudtunk nyomon követni.”

 

 

Minden egyes napenergiával működő drifternek körülbelül 20 fedélzeti érzékelője van, köztük kamera, GPS, mikrofon, hidrofon és gyorsulásmérő. A különféle szenzorok sokféle területre vonatkozóan szolgáltathatnak adatokat, beleértve az óceán szennyeződését, a vízkultúrát és a szállítási útvonalakat.

 

A PARC felhasználva a technológiák kifejlesztésében szerzett több mint ötven éves, élenjáró tapasztalatát olyan driftert tervezett, amely a legjobban megfelel a DARPA követelményeinek. Többek között a bólyának környezetbarát anyagokból kellett készülnie, képesnek kell lennie arra, hogy zord tengeri körülmények között egy vagy több évig túléljen, mielőtt biztonságosan magától elsüllyedne, és fejlett analitikai technikával kell rendelkeznie, hogy fel tudja dolgozni és meg tudja osztani az összegyűjtött adatokat.

 

A PARC 1,500 driftert épített a projekt első szakaszában, míg a következő szakaszra akár 10,000 további szenzort szállít, amelyek még kompaktabbak és költséghatékonyabbak lesznek. Az ebben a körben gyűjtött adatok segítenek a végleges design további optimalizálásában. A DARPA várhatóan nagy mennyiségben telepít majd hasonló driftereket, amelyek folyamatosan szolgáltatják az információt, hogy jobban megértsük az óceánokat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09