Magyar technológiai vállalkozókat jelöltek az EIT 2020. évi innovációs díjára

forrás: Prím Online, 2020. október 20. 14:57

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Európa-szerte 28 vállalkozót ünnepel – közülük kettő magyar –, akiket az EIT 2020. évi díjára jelöltek. A kiváló innovátorokat kitartásuk és kreativitásuk miatt jelölték, elismeréssel adózva úttörő termékeik és szolgáltatásaik előtt, amelyek felgyorsítják Európa átállását a zöldebb, egészségesebb és digitálisabb jövő felé.

A magyar jelöltek az „EIT CHANGE” és az „EIT Innovators” kategóriában szerepelnek. Az EIT CHANGE kategóriában az „Entremo” kapott jelölést a távmonitoring-készülékért, amely automatikusan méri a betegek életjeleit a nem intenzív osztályokon lévő kórtermekben. Ez segít az ápolóknak abban, hogy több beteget hatékonyabban figyeljenek, és mindezt távolról tegyék. Az online platform továbbá riasztást küld az egészségügyi személyzetnek a romló esetekről, amelyek sürgős ellátást igényelnek. Az EIT Innovators kategóriában a „PrO4Bake” célja, hogy optimalizálja a kkv pékségek termelési folyamatait az élelmiszer-hulladék csökkentése és az energiafogyasztás minimalizálása érdekében. A mesterséges intelligencia alkalmazásával és a kereslet előrejelzésének digitális összekapcsolásával a prO4Bake elemezni tudja a fogyasztók észrevételeit és igényeit, és segít a termelés programozásában.

 

Marija Gabriel, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos az alábbiakat nyilatkozta: „Az EIT-n keresztül az EU a legkiválóbb innovátorokba fektet be, hogy segítsenek abban, hogy Európa polgárai számára zöldebb, egészségesebb és fenntarthatóbb társadalmat teremtsünk. Az idei díjra jelöltek 13 országból származnak, és tanúsítják, hogy az EIT képes azonosítani és ösztönözni a legígéretesebb innovációs projekteket. Gratulálok mindenkinek, hogy eljutott idáig, és izgatottan várom az EIT 2020. évi díjátadó ünnepségét, amelyre decemberben kerül sor.”

 

Gioia Ghezzi, az EIT igazgatótanácsának elnöke a következőket nyilatkozta: „Az EIT idei díja nem csupán az általunk támogatott innovátorok lenyűgöző teljesítményeit ismeri el, hanem az ellenálló képességüket is ezekben a nehéz időkben. Az idei innovációk az új, fenntarthatóbb technológiáktól az egészségügyi diagnosztikáig és az intelligens adatelemzésig terjednek ágazatokon át. Az EIT-díj jelöltjei megtestesítik mindazt, amire Európának szüksége van ahhoz, hogy szembenézzen a jelenlegi kihívásokkal:  olyan innovátorok ők, akik gyorsan mobilizálhatók, hogy az ötleteket gyakorlati megoldásokká alakítsák.”

 

Az idei díjátadó ceremóniára december 8–9-én online kerül sor, és az EIT-közösség által támogatott sikeres végzettek, vállalkozók és innovátorok eredményeit mutatja be. A 2020. évi EIT-díj jelöltjei a számos képviselt országon keresztül megmutatják az EIT-közösség sokszínűségét: Belgium (1), Dánia (2), Franciaország (1), Németország (5), Magyarország (2), Olaszország (1), Hollandia (2), Lengyelország (1), Portugália (2), Spanyolország (4), Svédország (2), Svájc (3), valamint az Egyesült Királyság (2). A jelöltek és innovációik teljes listája elérhető itt.

 

Az EIT díja rámutat az EIT által támogatott teljes innovációs csatornára, a hallgatótól a vállalkozóig, a laboratóriumtól a piacig és az ötlettől az Európa számára nyújtott megoldásokig. Ez a dinamikus innovációs megközelítés egyedi környezetet teremt, ahol a jelöltek innovatív megoldásokat alakítanak ki, hogy szembeszálljanak a sürgető globális kihívásokkal az éghajlat, az energia, a digitalizáció, az élelmiszeripar, az egészségügy, a gyártás, a mobilitás és a nyersanyagok terén. A 28 jelölt az alábbi négy kategóriában fog versengeni, amelyek az európai vállalkozás ösztönző dinamikáját képviselik:

  •     EIT CHANGE díj, amely az EIT vállalkozói oktatási programját elvégző legkiválóbb diplomásokat ismeri el
  •     EIT Innovators díj, amely azokat a csapatokat és személyeket emeli ki, akik nagy hatású termékeket és szolgáltatásokat fejlesztettek
  •     EIT Venture díj, amely az EIT-közösségnek a vállalkozások fokozására és létrehozására irányuló támogatásában részesülő induló és növekvő innovatív vállalkozásokat ismeri el
  •     EIT Woman díj, amely az inspiráló női vállalkozókat és vezetőket helyezi középpontba

 

Mindegyik díj 50 000 EUR (első helyezett), 20 000 EUR (második helyezett) és 10 000 EUR (harmadik helyezett) pénzjutalommal jár. A közönség is elmondhatja a véleményét az ötödik kategóriával, az EIT Public díjjal, amely mindenki számára lehetőséget teremt, hogy szavazzon a legjobb innovációra. Az online szavazás november 16-án kezdődik az eitawards.eu oldalon.

 

A jelöltek végleges köre december 8-án nyilvánosan fogja ismertetni innovációját online, és az öt kategória győztesét december 9-én, jelentik be az élő díjátadó ceremónia keretében. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05