Az ABB digitalizálja a folyamatbiztonság-irányítást

forrás: Prím Online, 2020. október 9. 13:38

A SafetyInsight bevezetésével az ABB a nagy kockázattal járó folyamatokat működtető ügyfeleit segíti gyártási veszteségeik és karbantartási költségeik csökkentésében, valamint biztonságuk és teljesítményük optimalizálásában.

 

 

Az ABB által bevezetett digitális alkalmazáscsomag, az ABB Ability SafetyInsight, a folyamatbiztonság-irányítás (PSM) teljes életciklusa alatt támogatja az energia- és folyamatirányítási szektorban működő vállalatokat. 

 

Központi információforrásként működve a szoftver a korai szakaszban elérhető mérnök-technológiai (ET) adatok digitalizálásával létrehoz egy digitális folyamatbiztonsági másolatot, majd ezeket az adatokat felhasználva kontextusba helyezi az információtechnológiai (IT) és működéstechnológia (OT) rendszerek által generált hatalmas adathalmazt. 

 

Karl Watson, az ABB Energy Industries folyamatbiztonságért felelős globális termékmenedzsere szerint: „A nagy kockázattal járó ágazatokban működő vállalatok időt és erőfeszítést nem kímélve fektetik le a biztonság alapjait a létesítmény műszaki kivitelezési fázisa során. Ezt a kulcsfontosságú tudásanyagot aztán hagyják a polcokon porosodni, az üzemeltetési és karbantartási csoportok pedig kénytelenek „újra feltalálni a spanyol viaszt” a folyamataikat érintő veszélyek és kockázatok megértése során.” 


 

Az IT és OT adatok ET adatokkal való egyedi kombinálásával a SafetyInsight lehetővé teszi az értékes mérnöki adatok (például HAZOP és LOPA elemzések) bedigitalizálását, amelyekhez az üzemeltetési és karbantartási csoportok egyszerűen, intuitívan és közérthető vizuális módokon közvetlenül hozzáférhetnek. 

 

A bedigitalizált biztonsági adatok ezt követően alapját képezhetik a folyamatban lévő kockázatelemzéseknek. Mivel a felvett IT/OT adatok közel valós idejű tájékoztatást nyújtanak, az üzemeltetési és karbantartási tevékenységek halmozott hatása egy dinamikus kockázati mátrixon is megjeleníthető, amely további segítséget nyújt a kockázatok kiértékelésében és a működést érintő veszélyek kezelésében.

 

Watson elmondta továbbá: “Mint minden digitális másolatot, a mérnök-technológiai adatokat is validálni kell. A SafetyInsight ezt a folyamatot a tényleges üzemeltetési és karbantartási adatok rögzítésével segíti elő, és a korai szakasz tervezési felvetéseinek kontextusába helyezve teszi lehetővé a fejlesztési irányok beazonosítását és megvalósítását, más szóval „bezárja a kört”. A nagyobb biztonságon kívül ezek a fejlesztések nem csak az állásidők minimalizálásához járulnak hozzá, de a karbantartási költségeket is csökkentik.”  

 

 

Folyamatbiztonsági jelzőrendszereivel a szoftvercsomag a megfelelő információt a megfelelő időben a megfelelő személyhez juttatja el, aki ezáltal helyes és jól megalapozott döntést hozhat. 

 

Watson ezzel a gondolattal zárja: „Az ABB SafetyInsight, a cég egyéb információkezelő rendszeralkalmazásaival (IMS) karöltve, jelentős eredményekkel segíti a nagy energetikai vállalatokat abban, hogy eszközeik rendelkezésre állási idejét növeljék – az egyik vállalat 99%-ot meghaladó eredményt ért el.  Egy másik globális energetikai vállalat a szoftvercsomag segítségével nem kevesebb, mint 30%-kal tudta csökkenteni a biztonsági rendszer szelepeinek éves átvizsgálását.”

 

Az ABB Energy Industries biztonságos, okos és fenntartható projektekkel és működéssel segíti az olajipari, gázágazati, vegyipari, élettudományos, villamosipari és vízügyi szektorok vállalatait. Az iparágat automatizáló, digitalizáló és villamosító integrált megoldások kidolgozásával vállalatunk kapocsként működik ember és technológia között, ezáltal elősegítve ügyfeleink alkalmazkodását és sikerét. A területen megszerzett több mint 50 éves tapasztalatunkra alapozva folytatjuk az energetikai szektorban alkalmazott hagyományos megközelítések innovatív átalakítását a működési hatékonyság növelése, illetve a kockázatok, az energiafelhasználás és hulladék csökkentése érdekében. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05