Közel 75 millió forintos támogatás rádiós műsorgyártásra

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 3. 16:29

Huszonkilenc, rendszeresen jelentkező körzeti és helyi rádióműsor kap közel 75 millió forintos támogatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti ülésén meghozott döntése alapján. A testület nyertest hirdetett két vidéki helyi frekvencián, valamint burkolt reklám közzététele és a támogatási szabályok megsértése miatt szabott ki bírságokat. A tanács fejleszti filmes adatbázisát, illetve közbenjárására figyelmeztették a társhatóságok a Film Mánia és a Mozi+ szolgáltatóit. 

Huszonkilenc rádiós műsor kap közel 75 millió forintos támogatást

A testület kihirdette a helyi és körzeti rádióknak szóló, hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készítését támogató pályázata második fordulójának nyerteseit: huszonkilenc pályázat összesen 74,9 millió forint támogatást kap. 

 

Hírműsorokat készíthet a támogatásból a kaposvári, a dunaújvárosi, a győri és a komlói Rádió 1, a dunaújvárosi Rádió 24, a siófoki Part FM, a szegedi Rádió 88, a Rádió Most Kaposvár, a kecskeméti Gong FM, a Rádió Törökszentmiklós, a kiskunfélegyházi Rádió Smile, a debreceni Magyar Katolikus Rádió 92,3 MHz, a 101,7 Pécs FM, a PAKS FM Kft.  a veszprémi Méz Rádió, valamint a fővárosi Amadeus Rádió és a Mária Rádió. A szolgáltató magazinműsor kategóriában sikeresen pályázott: a kiskunfélegyházi, a nyíregyházi, a gyöngyösi, a keszthelyi, a zalaegerszegi és a székesfehérvári Rádió 1, a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a szolnoki Aktív Rádió, a Gyula Rádió és az orosházi Mega Rádió. A budapesti InfoRádió és a Manna FM tematikus magazinműsor készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

 

Rádiós pályázatok 

A testület megállapította a Pápa 92,7 MHz és a Mezőkövesd 102,1 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárások nyerteseit: előbbinél a Katolikus Rádió Zrt., utóbbinál az Európa Rádió Nonprofit Közhasznú Kft. – mindketten egyedüli pályázók voltak.

 

A Szeged 100,2 MHz körzeti vételkörzetű frekvencia közösségi jellegű használatára indított pályázati eljárásban a tanács pályázati nyilvántartásba vette az egyedüli pályázót, a Karc FM Média Kft.-t.

 

A grémium elfogadta a Kaposvár 93,1 MHz és a Tihany 97,6 MHz helyi vételkörzetű frekvenciák pályázati felhívásainak tervezeteit közösségi jellegű használatra.

 

Burkolt reklám közzététele és a támogatási szabályok megsértése miatt bírságolt a testület

Az RTL Klub szolgáltatójára 2,2 millió forintos bírságot szabott ki a grémium, amiért az Életmódkalauz egy-egy vizsgált márciusi adásában a műsort támogató plasztikai intézet, gyorséttermi lánc és háztartási gépeket értékesítő vállalat, étrend-kiegészítőt forgalmazó cég termékeiről és szolgáltatásairól részletes információt nyújtott, ezzel azok megvásárlására, igénybevételére sarkallva a nézőket. 

 

A TV2 szolgáltatójára 100 ezer forintos, a Hír TV és a Magyar ATV szolgáltatóira 50-50 ezer forintos bírságokat rótt ki a grémium, amiért a csatornákon az időjárás-jelentéseket támogató vállalatok szponzoráló üzenetei közvetlen vásárlásra való felhívást, illetve reklámértékű többletinformációt tartalmaztak, melyek közlése – burkolt reklámként – a szolgáltatások, illetve a termékek  igénybevételére ösztönözhette a nézőket: a Hír TV júniusban népszerűsített egy medencemárkát, a Magyar ATV és a TV2 pedig májusban egy arcmaszkokat árusító céget propagált ily módon. Az arcmaszkok népszerűsítése esetén megállapított bírság összegénél a Médiatanács méltányosan járt el, és elfogadta a médiaszolgáltatók védekezését, mely szerint a koronavírus-járvány idején a nézők tájékoztatása és az arcmaszkok beszerezhetőségének közlése közérdeket szolgált, azonban a törvényi előírások betartásától a testület ebben a körben sem tudott eltekinteni. 

 

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

 

Megújul az átfogó filmadatbázis a Médiatanács honlapján

A Médiatanács megújítja honlapján található adatbázisát, amely a Magyarországon vetített filmekről ad részletes tájékoztatást. Az új változatban a művek magyar korhatár-besorolása mellett az amerikai, brit és német értékelések is láthatók lesznek az alkotások eredeti címe, műfaja, gyártási éve, hossza, gyártásának országa, rendezője és főszereplői mellett. Az adatbázis később egyedi, a tartalomra utaló piktogramokat is alkalmaz majd, amelyek egyértelműen jelölik, hogy milyen témák jelennek meg a filmekben, mint például a félelemkeltés, az erőszak, a trágárság, a szexualitás vagy a kábítószerek. Idővel tartalmi információk is olvashatóak lesznek, amelyek röviden összefoglalják azt, hogy miért kapta az adott besorolást egy-egy mű. Ezek az újítások általánosságban teszik informatívabbá az adatbázist a fogyasztók számára, de kiemelt segítséget jelentenek majd a kisgyermekes szülőknek is a filmválasztásban.

 

Az NMHH közbenjárására figyelmeztettek két csatornát a cseh és a román társhatóságok

A cseh társhatóság, az RRTV egy, a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásban megállapította, hogy a joghatósága alá tartozó, Magyarországra sugárzó Film Mánia szolgáltatója megsértette a cseh jogszabályokat, amikor márciusban A Préda című filmet korhatár-besorolás nélkül és nem megfelelő időpontban tette közzé. A cseh jogszabályok szerint reggel 6 és este 10 óra között nem lehet olyan műsorokat adni, amelyek veszélyeztethetik a gyermekek fizikai, pszichológiai vagy erkölcsi fejlődését. A magyar jogszabályok alapján a filmet 16-os besorolással kizárólag este 21 óra és reggel 5 óra között adhatta volna a csatorna. A társhatóság emellett felhívta a szolgáltatót, hogy tegyen eleget a szigorúbb magyar szabályozásnak is, különös tekintettel a magyar korhatárjelzésekre.

 

A román társhatóság, a NAC szintén a Médiatanács hasonló jogsértéssel kapcsolatos jelzése után megállapította, hogy a joghatósága alá tartozó, ugyancsak Magyarországra sugárzó Mozi+ szolgáltatója azzal sértette meg a román jogszabályokat, hogy márciusban a Tökéletes katona című filmet nem megfelelő időben és korhatár-besorolással tette közzé. A román jogszabályok szerint 15-ös korhatár-besorolással, este 23 óra és reggel 6 óra között sugározhatóak azok a műsorok, amelyek erőszakos jeleneteket tartalmaznak. A magyar jogszabályok alapján a filmet 16-os besorolással kizárólag este 21 óra és reggel 5 óra között adhatta volna a csatorna. A társhatóság nyilvános figyelmeztetésben részesítette a szolgáltatót.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50