Hazánkba is megérkezett a Dyson első három-az-egyben levegőtisztító és párásító ventilátora

Henger Attila, 2020. július 31. 10:56

A Dyson mikrobiológusai és mérnökei által kifejlesztett, új Dyson Pure Humidify+Cool levegőtisztító és párásító ventilátor a Dyson új UV-C rendszerének segítségével elpusztítja a vízben lévő baktériumok 99,9%-át. A biosztatikus, ezüstszálas párologtató pedig segít megakadályozni a baktériumok szaporodását, így biztosítva a higiénikus párásítást.

„Az emberek gyakran meglepődnek azon, hogy a Dysonnál magasan képzett mikrobiológus-csapat és csúcstechnológiás biokémiai laborok állnak rendelkezésre a megoldandó problémák alapos kutatásához” – mondta Charlie Park, ventilátorokért és levegőtisztító eszközökért felelős globális vezető.  – „Ezt a tudást ötvözve az olyan mérnöki kulcsterületekkel, mint az aerodinamika, szűrés és érzékelés, a Dyson mérnökei és tudósai kifejlesztettek egy három az egyben, egész évben használható készüléket, amely képes megbirkózni a száraz, szennyezett levegővel, és higiénikus beltéri környezetet biztosít”.

 

Beltéri generáció

A „beltéri generáció” korát éljük, amikor sokan az idejük akár 90%-át zárt ajtók mögött töltik, ahol a modern légkondicionálás és fűtés miatt fokozottan ki vannak kitéve a száraz levegő hatásainak. A túl száraz vagy túl nedves levegő kedvez a baktériumok és vírusok terjedésének is. 

 

A párásítók jól bevált megoldást jelentenek a száraz levegő okozta légzési problémákra, ám előnyeik ellenére a higiénikusságuk megkérdőjelezhető lehet. Ha nem pusztítják el megfelelően a vízben lévő baktériumokat, a helyiségbe kibocsátott víz összekeveredhet a beltéri szennyezett levegővel, ami a kintihez képest akár ötször szennyezettebb levegőt eredményezhet.

 

 

Higiénikus párásítás

Az UV-C fény megakadályozza a vízben lévő baktériumok szaporodását a DNS-ük denaturálásával. Ez a folyamat egy pikoszekundumon (a másodperc egytrilliomod részén) belül lezajlik, de alapos UV-C besugárzásra van szükség hozzá. A Dyson Pure Humidify+Cool tervezése során a mérnökök komoly kutatást folytattak a baktériumok elpusztítását biztosító UV-C besugárzás optimalizálásának érdekében. Olyan fényvisszaverő-képességű PTFE csövet fejlesztettek ki, melynek belsejében az UV-C fény az oldalakról visszaverődve képes terjedni. Ahogy a víz¬tartályból érkező víz áthalad a többszörösen visszaverődő nyalábok között, az UV-C a baktériumok 99,9%-át el¬pusztítja az első áthaladás során.

 

A kezelés után a víz feltölti a 3D Air-mesh párologtató gyűrűit. Az Air-mesh anyagának alsó és felső oldalát ezüst¬szálak szövik át, egyedülálló szerkezetet képezve, amely biosztatikus tulajdonságú, és megakadályozza a baktériumok növekedését a párologtatóban. Az ezüstöt több mint két évszázada használják biosztatikus tulajdonságai miatt a sebészetben és szülészetben, illetve égések kezeléséhez és víz fertőtlenítéséhez. A tisztított légáramot higiénikusan párásítja a párologtatóból kibocsátott vízpára, majd a berendezés az Air Amplifieren keresztül kibocsátja a helyiségbe.

 

„A bennünket nap mint nap körülvevő baktériumok általában nem ártalmasak ránk nézve, együtt élnek velünk – mondta Karen Holeyman, mikrobiológiai kutatásvezető. Ezzel együtt ha bizonyos körülmények megváltoznak, ezek a baktériumok veszélyforrást jelenthetnek. Tudósokként az volt a célunk, hogy biztosítsuk a Dyson Pure Humidify+Cool higiénikusságát. Technológiánkat alaposan teszteltük az alapvető tesztbaktériumokra – Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa és Staphylococcus aureus – és a környezetben megtalálható, ellenálló Bacillus subtilisre. A Bacillus subtilis sokféle környezeti stresszhatást képes túlélni, köztük az UV-C sugárzást – mégis sikerült a készülékben 99,9% csökkenést elérnünk ezeknél az organizmusoknál.”

 

 

Egyedülálló Deep clean ciklus

A víz típusa világszerte változik, van, ahol ásványi lerakódást, vízkövet hagy maga után a párologtatóban. Az egyszerű, problémamentes karbantartás érdekében a Dyson kifejlesztette a Deep clean ciklust, amely az összes víznek kitett alkatrészt alaposan megtisztítja, így nincs szükség fáradságos és időrabló kézi tisztításra. Amikor szükségessé válik a tisztítás, a Deep clean ciklus gombja kigyullad, és az LCD-kijelző végigvezeti a felhasználót a tisztítási folyamaton.

 

Beltéri szennyeződések kezelése

A Dyson mérnökei több mint 25 éve dolgoznak szűrési technológiák fejlesztésén. A Dyson Pure Humidify+Cool érzékeli a szennyezés és páratartalom szintjét, és higiénikusan párásított, tisztított levegőt bocsát ki a helyiség minden szegletébe.

  • Érzékelés: Lézerek mérik és detektálják az ultrafinom részecskéket. Egy különálló érzékelő detektálja az olyan illékony szerves vegyületek (VOC-k) mennyiségét, mint a benzol és az NO2. Egy harmadik a relatív pára¬tartalmat és a hőmérsékletet méri. A berendezés LCD-kijelzője valós időben jeleníti meg ezeket az adatokat.
  • Befogás: Kilenc méter hosszú sűrített és tömített boroszilikát mikroszálas szűrő fogja be az ultrafinom szennyeződések 99,95%-át 0,1 mikronos méretig, köztük allergéneket, baktériumokat és polleneket. Az abszorpciós hatásfokot növelő trisz (trisz-hidroximetil-aminometán) bevonattal ellátott aktív szén távolítja el az olyan gázokat, mint az NO2 és a benzol.
  • Kibocsátás: Az Air Multiplier technológia segítségével (ami háromszor erősebb légáramot bocsát ki, mint amit beszív) a Dyson Pure Humidify+Cool tisztított és párásított levegőt bocsát ki a helyiség minden szegletébe.

 

 

Új légáram-üzemmódok – az optimális komfortérzetért

Először a Dyson Pure berendezéseknél, a Dyson mérnökei Jet Axis Control technológiát alkalmaztak. A légerősítő mindkét oldalán két, függetlenül vezérelt sugár biztosíja a közvetlen hűtést, oszcilláló üzemmódot, vagy a téli hónapokban diffúz üzemmódot, illetve az új Breeze üzemmódot.

  • Breeze üzemmód: Sokunk szereti a természetes, szabadtéri szellő frissítő érzését egy forró nyári napon – e jelenség neve alliesztézia. Ezért Tim Jukes fő kutatómérnök és csapata precíziós 3-tengelyű ultra¬hangos szélmérő segítségével több mint 40 millió adatot gyűjtött össze a Dyson Malmesbury Kutatási és Fejlesztési kampuszának nyolc pontjáról. Ezek alapján egy algoritmust fejlesztettek ki a természetes légáram utánzására a berendezés oszcilláló hengereinek felhasználásával, amellyel ezt a frissítő, kültéri szellőt beltéri körülmények között is meg tudták teremteni.
  • Ventilátor-üzemmód: A ventilátor-üzemmódban egy terelőlapát segítségével erőteljes, előre irányuló, tisztított légáram jön létre. Ez nyáron kellemesen hűsít, miközben tisztítja a helyiség levegőjét.
  • Diffúz üzemmód: A Jet Axis Control hengerei elfordulnak és lezárnak, a terelőlapát kinyílik, és a levegő a hátsó réseken keresztül terelődik el. Így hűtés nélkül lehet tisztítani és párásítani a levegőt.

 

Valódi otthonokhoz tervezték

A Dyson Pure  készülékeket valódi otthonokhoz tervezték. A légtisztítók tesztelésére szolgáló ipari szabvány a teljesítményt egy olyan kompakt kamrában végzett laboratóriumi vizsgálattal mérik, amelynek mérete mindössze 12 m2, mennyezeti ventilátor keringeti a levegőt- és a helyiségben csak egy érzékelő méri a levegő minőségét. Az életszerűbb tesztelés érdekében a Dyson mérnökei jobb megoldást kerestek. A Dyson POLAR tesztje egy ventilátor nélküli 27m2-es helyiségben a szoba sarkaiban nyolc, illetve középen egy érzékelő segítségével gyűjti a levegőminőségi adatokat. A párásítás sebességét és egyenletességét hasonló teszt méri, ezzel is lehetővé téve, hogy a Dyson Pure Humidify + Cool egyenletes, teljes helyiségben történő tisztítást és párásítást biztosítson.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05