Intelligens algoritmus állítja össze az iskolai menüt

forrás: Prím Online, 2020. július 30. 14:43

Az ENSZ világélelmezési szervezete, a World Food Programme integrált információs rendszerének segítségével ugyanannyi pénzből jóval több gyermeknek lehet tápláló ételt biztosítani az elmaradott országokban. Az online eszköz fejlesztésében a legnagyobb magyar big data cég, a Starschema is jelentős szerepet vállal.

A világ 60 legszegényebb országában a számítások szerint nap mint nap több mint 70 millió gyermek érkezik éhesen az iskolába. Bár többségük legalább egyszer kap ételt a helyszínen, annak minősége és tápértéke a legtöbb esetben nem éri a megfelelő szintet.

 

A World Food Programme (WFP) 2019-ben egy olyan információs rendszer fejlesztésébe kezdett, amely innovatív megoldást ad a problémára. A PLUS School Menu Optimizer névre keresztelt eszköz egy rendkívül összetett algoritmus segítségével állít össze komplett menüsorokat az egyes iskolákra szabva. A számítások során olyan adatokra támaszkodik, mint a lokális termelőknél elérhető alapanyagok, szezonális kínálat, árak, szállítási költségek, helyi étkezési szokások és receptek.

 

Fotó: WFP / David Fernández

 

A rendszer első éles bevetésére 2019 második felében került sor az ázsiai Bhután egyik elmaradott régiójában. A végeredmény igazolta a fejlesztők várakozásait: a szoftver használatával az ugyanazt a tápértéket tartalmazó ételadagot 20 százalékkal kisebb költséggel állították elő, míg a rendelkezésre álló pénzkeretből összességében 70 százalékkal több élelmiszert szereztek be a helyi termelőktől.

 

Az üzleti intelligencia és big data szolgáltatásokat nyújtó Starschema Kft. idén januárban csatlakozott a projekthez. A magyar csapat felelős elsősorban az összetett fejlesztési munka technikai hátterének biztosításáért, a kapcsolódó rendszerek integrációjáért és azért, hogy a bonyolult kalkulációk elvégzéséhez megfelelő számítási teljesítmény álljon rendelkezésre. Részben a Starschema szakértőinek munkája teszi lehetővé, hogy a WFP már idén további országokra terjessze ki az iskolai étkeztetést támogató programját.

 

A Starschema és az ENSZ együttműködése egészen 2017-ig nyúlik vissza. A világszervezet és annak intézményei azóta alkalmazzák a budapesti csapat fejlett adatelemzési és adatvizualizációs megoldásait. Földi Tamás, a Starschema ügyvezetője szerint a cég évek óta tudatosan keresi az ilyen jellegű kihívásokat. „A WFP-vel közös munka a társadalmi felelősségvállalás egy újabb megnyilvánulása részünkről, amikor anyagi támogatás helyett saját szaktudásunkat rendeljük egy fontos ügyhöz. Az egészséges és jól táplát gyermekek jobban tanulnak, és nagyobb eséllyel lesznek képesek olyan ismereteket elsajátítani, amelyek birtokában jobb és teljesebb életet élhetnek. Jó érzés, hogy ehhez közvetve és közvetlenül is hozzájárulhatunk munkánkkal” – fogalmazott Földi Tamás.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05