Öt év alatt versenyképesebbé válhat a magyar gazdaság

forrás: Prím Online, 2020. február 26. 13:20

A vállalatok és az ország gazdasági szempontból életképes jövője szorosan összefügg a szakképzett és motivált dolgozók megfelelő szűrésével és alkalmazásával. Viszont a legfrissebb kutatások alapján ma Magyarországon több, mint 40 százalék feletti a közepes- és nagyvállalatok fluktuációja, vagyis ötévente a teljes munkaerő bázis lecserélődik. A jelenség hátterére magyarázatot adhat, hogy a jelenleg felvett munkaerő 80 százaléka nem megfelelően kerül kiválasztásra.

 Egy 2018-as MTA kutatás rávilágít arra, hogy a munkaerőhiány fogalmának pontos megértésére van szükség mielőtt megoldásokat keresünk. Egyre nagyobb a szakadék ugyanis a vállalkozások szükségletei és a rendelkezésre álló, de magasabb fizetéseket elváró munkatársak között, ami a cégek versenyképtelenségét eredményezi. Ha a cégek nem megfelelő profitrátával dolgoznak, nem képesek a legalkalmasabb munkaerőt megfizetni. A megoldás az lehet, hogy már az új munkatárs felvételekor, vagy a munkaerő fejlesztésekor meg kell találni azt a 20 százalékot, akivel érdemes dolgozni, és aki a vállalat teljesítményének nagyobbik hányadát adja. 

 

Érdemes közelebbről megvizsgálni az egyik globális bank, Magyarországon is működő leányvállalatánál bekövetkezett munkaerőváltozásokat. A megfelelő eszközökkel kiválasztott ügyfélszolgálati munkatársakkal a bankot másoknak is ajánló ügyfelek hányada a bevezetés előtti 80 százalékról 94 százalékra nőtt. Azonban ami még ennél is fontosabb, hogy az egy főre jutó, átlagos 40 millió forintos éves veszteségráta majdnem felére, 22 millió forintra csökkent.

 

 

A vállalatok gyakran hivatkoznak a „munkaerőhiányra” olyan okként, ami miatt a fejlődési lehetőségeik beszűkülnek. A „hiányt” részben oldja meg a munkatársak magasabb bérezése, hiszen számos fejlesztés, beruházás hiúsul meg a nem megfelelően képzett munkaerő miatt. A probléma megoldására olyan elemző eszközök szükségesek, amelyek segítik az új munkatársak megfelelő kiválasztását, másfelől alkalmasak a rendelkezésre álló munkaerő fejlesztésére. A vállalatok teljesítménye az ország versenyképességének egyik legfontosabb eleme, ami lehetővé teszi a fejlett piacgazdaságokhoz való felzárkózást. Ha a vállalatok munkatársai megfelelő motivációval és képzettséggel rendelkeznek, akkor öt év után nem csupán a vállalatok leghatékonyabb munkaerő bázisa jön létre, hanem versenyképesebbé válhat a magyar gazdaság is.

 

„Az üzleti siker attól függ, hogy jó döntéseket hozzunk a pénzről és az emberekről. Sokat fókuszálunk az első tényezőre, a pénzügyi kérdésekben rendszeresen használunk különböző módszereket és kalkulációkat, de rendszerint sokkal kevesebbet, és kevésbé szisztematikus módon hozzuk meg a munkaerővel kapcsolatos döntéseinket” – emeli ki Fehér Zsolt, nemzetközi HR szakértő. A tapasztalatok alapján azonban elengedhetetlen az adatok használata, illetve a viselkedést előrejelző módszerek figyelembevétele az interjú és az önéletrajz értékelése során, ami akár két és félszeres eredményességgel is járhat a hatékony munkaerő megtalálásában. 

 

____________

Fehér Zsolt nemzetközi HR szakértő, több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a HR tanácsadási ágazatban. A Hogan Assessments, a világ legnagyobb független személyiségteszt-fejlesztő és HR tanácsadó cégének európai igazgatója, a budapesti Corvinus Egyetem előadója és a magyar startup vállalkozások legnagyobb inkubátorházának, a Design Terminálnak mentora. A JCI (Junior Chamber International) szenátora, valamint a YPO (Young Presidents Organization) tagja. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara HR Bizottságának közel 5 évig volt elnöke.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05