Ez vár ránk 2020-ban: szofisztikáltabb támadások

forrás: Prím Online, 2019. november 12. 13:40

A Sophos közzétette a 2020-as fenyegetettségi jelentését, amely betekintést nyújt a gyorsan fejlődő digitális veszélyek helyzetébe. Az elemzés az elmúlt 12 hónap fenyegetéseit mutatja be, illetve kifejti, hogy a trendek milyen hatással lehetnek a digitális biztonságra 2020-ban.

 

A Sophos kiberbiztonsági vállalat legújabb, informatikai fenyegetésekkel foglalkozó 2020-as Threat (Veszély) éves jelentése bemutatja, hogy a digitális bűnözők hogyan:

  • növelték a téteket a zsarolóvírusok terén,
  • javították az ártó célú Android appok álcáját,
  • használják ki a hibás konfigurációt a felhőknél,
  • élnek vissza a gépi tanulással.

 

“A digitális veszélyek tovább fejlődnek - a fejlődés sebessége és mértéke pedig egyszerre gyorsuló és kiszámíthatatlan. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a támadók a felhőben, a mobil alkalmazásokon keresztül és a hálózatokon belül egyre jobban álcázzák magukat, egyre hatékonyabban használják ki a hibákat, rejtik el tevékenységüket, kerülik el a védelmi technológiákat. A 2020-as fenyegetettségi jelentés nem egy teljes “térkép”, hanem iránymutatások sora, amely segít a védekezőknek megérteni, hogy mivel néznek szembe az elkövetkező hónapokban, és hogyan készüljenek fel.” - mondta John Shier, a Sophos szenior biztonsági tanácsadója.

 

https://news.sophos.com/

 

A Sophos elemzésének fő témái és eredményei

A zsarolóvírust használó támadók tovább növelik a tétet az automatizált aktív támadásokkal, melyek a szervezetek saját, bevált menedzselő eszközeit fordítják ellenük, kikerülik a biztonsági ellenőrzéseket és kikapcsolják a biztonsági mentéseket, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legnagyobb hatást érjék el.

 

Kéretlen alkalmazások, amelyek közelítenek a kártevőkhöz. Ebben az évben jelentek meg az előfizetéssel visszaélő Android Fleeceware appok, és számos más, álcázott és agresszív adware. A fenyegetettségi elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy ezek és más “potenciálisan kéretlen appok”*, mint például a böngésző-pluginek hogyan válnak a malware-ek és fájl nélküli támadások szállító és végrehajtó eszközeivé. (*“potential unwanted apps, PUAs”)

 

A felhőszolgáltatások legnagyobb sebezhetősége az üzemeltetők által megadott hibás konfiguráció. Ahogy a felhőrendszerek egyre komplexebbé és flexibilisebbé válnak, az üzemeltetői hibák egyre nagyobb kockázatot jelentenek. Ezek a hibák és az átláthatóság általános hiánya a támadók számára csalogató célponttá teszi a felhőalapú környezeteket.

 

A vírusok legyőzésére tervezett gépi tanulási módszer is támadás alá került. 2019 volt az az év, amikor kiemelték gépi tanuláson alapuló biztonsági rendszerek elleni támadások potenciálját. A kutatás bemutatja, hogyan lehet

  • a gépi tanuláson alapuló észlelési módszereket kijátszani,
  • támadó célra alkalmazni a gépi tanulást, hogy social engineeringhez használt, rendkívül meggyőző tartalmakat hozzanak vele létre.

 

Eközben a védekezők a nyelvre alkalmazzák a gépi tanulást, hogy észleljék az ártó szándékú emaileket és URL-eket. Ez a fejlett macska-egér játék várhatóan egyre gyakoribbá válik majd a jövőben.  

 

A 2020-as fenyegetettségi jelentésben részletezett további területek:

  • annak a veszélye, hogy a digitális bűnözők felderítő tevékenységét nem észlelik az egyre növekvő internetes szkennelés zajában,
  • a távoli asztal protokoll (RDP, Remote Desktop Protocol) ellen irányuló további támadások,
  • az automatizált aktív támadások további fejlődése.
Kulcsszavak: Sophos biztonság

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50