Hátrányos helyzetű gyerekek nyári táborozását támogatja a UPC Direct

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 28. 11:46

A UPC Direct szerint minden gyermek egyaránt megérdemli az oktatáshoz való hozzáférést és a nyári szórakozás lehetőségét is. Ezért a szolgáltató a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatást nyújtott a Messzehangzó Tehetségek Alapítványnak, amely szociokulturálisan nehezebb helyzetből induló gyerekek számára szervez tehetséggondozó programokat és nyári táborokat. Az idei júliusi tábor műhelymunkáiba Grecsó Krisztián és a Greenpeace biológusa is becsatlakoztak.

A UPC Direct műholdas televízió szolgáltató nemcsak a lakossági szórakoztatást tűzte ki céljául, a vállalat filozófiájában a szociális érzékenység is szerepet kap. A vakáció időszaka sok fiatalt különösen fájóan érint, ha szociális helyzetük miatt nem tudnak elutazni, táborozni vagy nyári programokhoz csatlakozni. A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány 10 éve azon dolgozik, hogy táboraik keretében egyszerre szakirányú tehetséggondozásban és nyári szórakozásban részesítse a hátrányos helyzetű tehetséges gyerekeket. A UPC Direct pedig szívesen támogatta a kezdeményezésüket idén is.

 

A júliusi nyári táborok keretében közel 100 fiatalnak szerveztek természettudományos, művészeti és informatikai workshopokat, továbbá önismereti-személyiségfejlesztő táborokat kamaszoknak. 

 

A META táborokban különleges tehetségű gyerekek vesznek részt, akik hátrányos szociális helyzetből érkeznek, ennek megfelelően másfajta oktatási módszertannal is közelítenek az oktatók képzésük során. Az alapítvány tehetségfejlesztő, pszichológus és gyógypedagógus szakembereket kért fel programjai módszertanának kidolgozására. Ebben kiemelt hangsúlyt kap a személyiség fejlesztése, a játékosság és az interaktivitás, és nagyobb figyelmet szentelnek a tábori közösségi atmoszféra kialakításának is. „Tapasztalataink szerint a megszokott tanulási keretektől eltérő környezetben, hangulatban és módszerrel átadott ismeret a legtöbb esetben meghatározó és maradandó élményt nyújt gyermek-, illetve tinédzserkorban. Az Alapítványt segítő pedagógusok, pszichológusok munkájuk során számtalan visszajelzést kaptak a gyermekektől az érdeklődés, figyelem ’felébredéséről’, az orientáció megerősödéséről” – mondta Vígh Mónika, az alapítvány vezetője. 

 

 

Jövőképet és szakirányú fejlesztést kapnak

A gyerekek azért is szeretik a META táborait, mert a tehetségük szakirányú fejlesztése mellett igazi nyári szórakozásban lehet részük, és a műhelymunkákat vezető önkéntesek között ismert és a szakterületükön kiemelkedőt alkotó emberekkel találkozhatnak. 

 

„Minden nagyon jó volt a táborban: acrojógáztunk, táncoltunk, erdei sétákon voltunk és napi 5 órát töltöttünk a műhelyben, ahol az egyensúly jelenségére készítettünk látványos fizikai eszközöket. Megismerkedtünk Domokos Gáborral, a Gömböc egyik feltalálójával, bemutatta könyvét Grecsó Krisztián, és érdekes előadást hallottunk Dr. Rodics Katalintól, a Greenpeace biológusától. Nagyon örülök, hogy eljuthattam ebbe a táborba és remélem, hogy az ott szerzett barátokkal még fogok találkozni” – mondta Gombos Angelika Afrodita táborozó az egy hetes természettudományos program után.

 

 

Minden évben egy fogalom értelmezése köré épülnek a tábori műhelymunkák. Az idén az egyensúly témájában beszélgettek, kutattak és készültek produkciókkal, alkotásokkal a gyermekek a tehetségműhely vezetőinek útmutatása mellett. A természettudományos tábor résztvevői például az „ökomérleg” nevű társasjáték keretében vizsgálták meg a környezetszennyezés egyes formáit, és megoldásokat dolgoztak ki, amelyekkel a természet és az emberek újra „egyensúlyba” hozhatók lennének.

 

Nem standard oktatás, nem átlagos gyerekeknek

A META táborzói között olyan szociokulturális helyzetük, nemzetiségi kisebbségi helyzetük, mozgásos vagy érzékszervi eltéréseik miatt hátrányt szenvedő gyerekeket találunk, akik a hátrányos helyzetükön túl a tehetségük révén kiemelkednek társaik közül. A META szakemberei szerint a többségi társadalomba való beilleszkedés nehézségei gyakran vezetnek tanulási zavarokhoz, ami könnyen a különleges tehetségek elvesztéséhez, elsikkadásához vezethet. 

 

A tábor szervezésébe különféle területeken tevékenykedő önkéntesek is becsatlakoznak, köztük például tudósok, oktatók, pszichológusok és művészek. Grecsó Krisztián így mesélt a Messzehangzó Diákakadémiáról: „A Messzehangzó táborban szédületesen motivált és még ennyire tehetséges kiskamaszok váltották meg, napi 12 órában, a világot, olyan alföldi és vajdasági lányok, srácok, akiknek nem párnázott ki semmit az Úr, nehéz sorsú és/vagy hátrányos helyzetű gyerekek, akik már megtanulták, hogy csak magukra számíthatnak. Ültünk a kecskeméti tanyavilágban, az erdei iskola ősfás kertjében, és elszállt felettünk egy angyal, de az is lehet, hogy másfél.”

 

A UPC Direct büszkén támogatja a Messzehangzó Tehetségeket immár harmadik éve, és hívja fel a figyelmet a tehetségek támogatásának fontosságára.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09