A kutyáknak is van dackorszakuk

forrás: Prím Online, 2019. május 13. 14:56

Nem látnak, nem hallanak, nem érzékelnek, kezdetben teljes mértékben anyjukra vannak utalva. Mégis, az első hat hónapban egy szuperintenzív fejlődést élnek meg, elsajátítva a létezéshez szükséges biológiai és szociális tudáskészletet, miközben átesnek még egy – a gyerekekéhez hasonló – dackorszakon is. Tudósok analizálták az első fél év tudásvágyát, amelyet A kiskutyák titkai című dokumentumsorozatban mutatnak be. Íme a Viasat Nature csatorna műsorából néhány érdekesség, amit érdemes tudni a kutyakölykökről!

Világszerte több mint négyszáz kutyafajt tartanak számon. A kölykök édesek, esetlenségükben is imádnivalók, ám érdemes nem csupán mini változatként tekinteni rájuk. Ezt tették az utóbbi években elismert tudósok, azaz komolyabban szemügyre vették azt a hihetetlen fejlődési sebességet, amely az első pár hónapban zajlik. 

 

Kiderült, hogy ebben az időszakban gyakorlatilag egy biológiai csoda történik: egy vak, süket, önmaga testhőmérsékletét szabályozni képtelen és tehetetlen teremtményből szinte egyik pillanatról a másikra egy kifejlett egyed lesz, hibátlan érzékszervi képeségekkel és magasszintű intelligenciával. De ekkor fejlődik ki az állatvilágban egyedülálló kötelékük is az emberekkel.

 

 

A fejlődési tempó lépései:

  • születési súlyukat 12 nap alatt duplázzák meg (az újszülött gyermekeknek ugyanez 3 hónapig tart)
  • 2. hetükben már kinyitják szemüket, kúsznak és megismerik a körülöttük tevékenykedő embereket
  • 1 hónapos korukban tejfogaik növekedésnek indulnak (a 2. hónapra ki is bújik mind), rendesen hallanak, stabilan járnak, játszanak
  • mire elérik a 2 hónapos kort, szaglási képességük megtízszerezi az emberét, harapdálva játszanak testvéreikkel, ezzel pedig elsajátítanak egy kulcsfontosságú készséget: a harapásgátlást (így tudják majd behatárolni, milyen erősséggel haraphatnak fájdalom nélkül)
  • 4 hónaposan, rengeteg tanulás és fejlődés közepette elérkeznek a dackorszakhoz is: megpróbálják uralni territóriumukat, modortalanok, dominálni szeretnének és úgy tűnik, hogy minden eddig tanult trükköt elfelejtenek – ez az időszak azonban sokkal hamarabb véget ér, mint a gyerekeknél
  • 6 hónapos korukra már akár ivaréretté is válnak

 

 

A hihetetlen gyorsaságú fejlődési folyamatot a Viasat Nature csatornán, A kiskutyák titkai című sorozatban követhetjük nyomon csivavákkal, collie-kal, segítő- és mentőkutyákkal 2019. május 13-án és 20-án 18:20-tól, ahol tudósok mellett tenyésztők és gazdák fedik fel, mennyire fontos az ember szerepe egy érzelmileg stabil kutya nevelésében.

 

Kulcsszavak: Viasat Nature

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar innováció: Közel száz tűzvédelmi szakembert képeztek ki az új módszerrel

Sikeres a tűzvédelmi szakemberek képzése, akik már egy új iparági sztenderd alapján sajátítják el a papírmentes tűzvédelmet. Az innovatív magyar megoldás e-naplós rendszere átláthatóbb és könnyebb hozzáférést biztosít a tűzvédelmi eszközökhöz és az ellenőrzéshez. A papírmentes rendszer egyre szélesebb körben terjed itthon és már akkreditált képzések is elérhetőek a témában.

2024. május 13. 19:08

A MOL nyerte a funkcionális átalakítás nagydíját az SAP Quality Awards versenyen

Az üzleti transzformáció a folyamatosan változó környezetben elengedhetetlen. Az SAP éppen ezért immár tizennegyedik alkalommal díjazza azokat az üzleti átalakítást megvalósító vállalatokat, amelyek élen járnak a változásban, és jó példaként szolgálnak a sikeres bevezetésben. Az SAP Quality Awards egyik nagydíját idén a magyar MOL nyerte el. 

2024. május 13. 17:40

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

K&H: ismét a legjobb digitális bank Magyarországon

A K&H Csoport az egymást követő második évben, 2024-ben is elnyerte a neves brit pénzügyi szaklap, a Global Banking and Finance Review „Legjobb Digitális Bank Magyarországon” díját. Az indoklásban a K&H innovatív digitális pénzügyek terén játszott úttörő szerepét emelték ki, különös tekintettel a világszínvonalú és könnyen kezelhető mobilbankra, valamint a hozzá kapcsolódó, a szektorban itthon elsőként beszédhanggal is és magyarul kommunikáló digitális pénzügyi asszisztensre, Kate-re. 

2024. május 13. 14:31

Kreditbeszámítással érkezhetnek az Audi Hungaria Iskolaközpont tanulói a Széchenyi-egyetemre

Együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem az Audi Hungaria Iskolaközponttal május 8-án. Ennek értelmében az iskola duális szakképzésének tanulói az egyetem gazdálkodás és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing alapszakán élhetnek a kreditbeszámítás lehetőségével, ami a tanulmányi idő jelentős lerövidülését is jelentheti.

2024. május 13. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36