Átlagosan nettó 1200 Ft körül kereshetnek a diákok, de nagy a szórás

forrás: Prím Online, 2019. május 6. 12:37

2019 első negyedévében az országos munkaerőpiaci helyzettel összhangban tovább nőttek az órabérek a diákmunkaszegmensben. A nappali tagozatos diákok által megkereshető átlagos órabér Budapesten nettó 1200 Ft körül alakul, vidéken ez jellemzően 10-30%-kal kevesebb. Természetesen a vidéki városok között is van eltérés, ugyanis a kisebb településeken, illetve a keleti régióban alacsonyabbak a bérek, mint az Észak-Dunántúlon vagy a regionális ipari központokban, pl. Debrecenben, Kecskeméten vagy a győri régióban – derül ki a legnagyobb iskolaszövetkezeteket tömörítő és ezzel a piac felét lefedő DiákÉSZ, azaz a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége tagjainak nemrég összesített adatai alapján.

Míg évekkel ezelőtt az alacsonyabb és a magasabb sávok között nem volt szignifikáns eltérés, a bérrobbanással a különbségek egyre inkább nőnek. A bérek dinamikus emelkedésében éppúgy szerepet játszanak az elmúlt évek intenzív minimálbér-emelései, mint a munkaerőhiány. A három fő terület eltérő kereseti lehetőségeket kínál: míg a képzettséget nem igénylő, gyors betanítással végezhető munkák (egyszerű fizikai, irodai munkák, adatrögzítés, szkennelés, fénymásolás, címkézés, csomagolás, árufeltöltés stb.) jellemző bérsávja nettó 800-1000 Ft körül van, az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai gyakornoki munkák esetében IT, mérnöki és pénzügyi területeken nem ritkán 1300-1500 Ft-os bérekkel is találkozhatnak a munkát kereső diákok. A kettő között helyezkedik el az 1000-1300 Ft-os bérsávval a nyelv- vagy valamilyen speciális tudást igénylő munkák köre. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a pótlékok révén pl. a képzettséget nem igénylő munkáknál is van lehetőség magasabb bérekre.

 

Mindazonáltal valamennyi iskolaszövetkezeti munkára igaz, hogy a diákok a tanulmányaikhoz és a szabadidejükhöz igazodó, biztos fizetést jelentő tevékenységet tudnak maguknak választani, ahol képzett mentor vagy kapcsolattartó kolléga segíti őket abban, hogy a tanulmányok melletti munkavégzésük során a lehető leggördülékenyebben kezelhessék ügyes-bajos dolgaikat.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59