Fémnyomtatás verhetetlen áron

forrás: Prím Online, 2019. április 24. 08:55

A Markforged Metal X fémnyomtató rendszerének hála várhatóan itthon is gyorsabban fog terjedni a házon belüli fémnyomtatás gyakorlata. A Metal X ADAM technológiája ugyanis forradalmian leszorítja a fémnyomtatás költségeit, és ezzel elhozza az elérhető árú és biztonságos fémnyomtatást a kisebb költségvetésű vállalkozások számára is. Itthon az első Metal X fémnyomtatót a Markforged hivatalos hazai partnere, a FreeDee Printing Solutions mutatja be először az IPAR NAPJAI – MACH-TECH kiállításon május 14-17. között.

’A FreeDee Printing Solutions piacvezető a professzionális asztali 3D nyomtatók forgalmazásában. Büszkék vagyunk rá, hogy a Metal X hozzáadásával már minden 3D nyomtatási technológia megtalálható a portfóliónkban az FDM-tól, az SLS-en át a fémekig.’ – meséli Simó György, a FreeDee Kft. tulajdonosa - ‘Mivel a Markforged fémnyomtatási eljárása újdonságnak számít, ezért igyekszünk minél több lehetőséget adni az érdeklődőknek a Metal X működésének megismerésére. Először az Ipar Napjain mutatjuk be a gépet, ahol két előadást is szervezünk a technológiának szentelve. Ezután az irodánkban várhatók szakmai napok, ahol bér- és tesztnyomtatásra is lehetőség lesz.’

 

 

Hogyan működik az ADAM fémnyomtatási technológia?

A Metal X fémnyomtató a Markforged által fejlesztett Atomic Diffusion Additive Manufacturing, azaz ADAM technológiát alkalmazza. Az ADAM eljárás lényege, hogy a tárgyakat rétegről rétegre hőre lágyuló polimerrel és viasszal kötött fémporból gyártja le. A kötőanyag nyomtatás után kimosásra kerül, majd az alkatrész szinterezés során éri el az öntvény minőséget. Az így készült alkatrészek alkalmasak további gépi megmunkálásra, felületkezelésre vagy akár hőkezeléssel történő szilárdságnövelésre is. Az ADAM eljárás gyors, költséghatékony és olyan geometriák, például rácsos belső szerkezet gyártására is képes, amelyre más fémnyomtatási technológiák nem. 

 

A rendszer a Metal X fémnyomtatón kívül a Wash-1 mosóberendezésből, a Sinter-1 kemencéből és az Eiger szoftverből áll. Az ökoszisztéma a gépeken és az intuitív szoftveren túl az elérhető fém alapanyagokkal és a speciális, kerámia leválasztó anyaggal lesz teljes. Jelenleg a rendszer 17-4 rozsdamentes acéllal és H13 szerszámacéllal tud dolgozni, de béta fázisban vannak olyan további fémek is, mint a titán, az alumínium vagy az inkonel.

 

 

Lássuk a medvét: mennyibe kerül a Metal X?

A Markforged Metal X rendszere a korábbi, por alapú, lézerolvasztásos eljárásokkal szemben alacsonyabb bekerülési költséget, alacsonyabb alapanyagárat, egyszerűbb telepítést és egyszerűbb munkafolyamatot tud felmutatni. Maga a Metal X fémnyomtató 100 000 USD alatt elérhető, a teljes rendszer ára pedig nettó 40 millió forint körül mozog. Ezzel az árszinttel a Metal X fémnyomtató rendszer a kisebb költségvetésű üzemek és szakemberek számára is elérhetővé teszi a fémalkatrészek házon belüli nyomtatását.

 

„Ha valaki meg tudja engedni magának, hogy fél és 1 millió dollár közötti fémprintert vásároljon, vegyen egyet. A többieknek pedig itt a Metal X.” – jelentette ki a 2017-es bemutatón a Markforged társalapító-vezérigazgató Greg Mark.

 

 

Nem csak olcsóbb, hatékonyabb is

Összehasonlítva a piacot eddig uraló lézerolvasztásos fémnyomtatási technológiákkal, a nagyságrendekkel alacsonyabb ár mellett számos, gyakorlati előnye van az ADAM rendszernek. Többek között a huzal formába kötött alapanyag kezelése és a gépek telepítése sem igényel különleges infrastrukturális átalakításokat és biztonsági eljárásokat. A rácsos kitöltés lehetőségével további felesleges alapanyagköltség spórolható meg. Az anyagok közötti váltás mindössze 5 perces munkafolyamat, és a támaszok eltávolítása is könnyebb, hiszen a poros gépekkel szemben nem igényel gép megmunkálást. Egy vékony kerámiarétegnek köszönhetően szinterezés után egy kézmozdulat vagy egy kalapácsütés is megteszi, hogy elengedjenek a támaszok.

 

Ismerje meg személyesen!

Magyarországon először május 14-17. között, az Ipar Napjai kiállításon mutatkozik be a Metal X fémnyomtató a FreeDee Printing Solutions standján (G pavilon, 204C), ahol a cég munkatársai készségesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. Emellett a kiállítás során a FreeDee csapata két előadást is szervez a Metal X fémnyomtatási technológiájáról a G pavilon VIP termében, amelyre itt lehet előzetesen regisztrálni

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05