Családi vállalkozások a digitalizáció és az ipar 4.0 kihívásaival szemben

forrás: Prím Online, 2019. április 6. 09:23

A családi vállalkozások Magyarországon a hazai gazdaságnak igen jelentős részét alkotják. Közel 30.000 ilyen vállalkozás van Magyarországon, ezek a magyar KKV-szektor 58%-át teszik ki, jellemzően a feldolgozóipar területén tevékenykednek, illetve tudományos-műszaki tevékenységet végeznek. A magyar családi vállalkozásoknak a generációváltás mellett például olyan kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a digitalizáció és az ipar 4.0 térhódítása, hogy kielégítsék az egyre növekvő piaci igényeket. 

 A hazai vállalkozói szféra részvevői számára az automatizáció lassan nem a versenyelőny megszerzésének eszköze, hanem a túlélés egyik feltétele a piacon. Annak, hogy az automatizálás lehetőségei nem csak a nagyvállalatok esetében határtalanok, az egyik legjobb példája a Magna Power, egy növekvő, családi tulajdonban lévő amerikai vállalkozás, amely nem ismert lehetetlent, és két együttműködő MiR robot (Mobile Industrial Robots - autonóm mobil robot) telepítése után - a versenyképessége megőrzése érdekében - javította a logisztikai folyamatait és a cég hatékonyságát. 

 

 

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) nem csak a nagy-, hanem kisvállalkozásoknak is hihetetlen rugalmasságot és növekvő hatékonyságot képesek nyújtani a belső logisztikai folyamataikban. Ezeket az egyedi, együttműködő robotokat már iparágak és az egészségügyi szektorok széles köre alkalmazza a belső szállítási folyamataik automatizálására. Könnyen irányíthatóak – akár mobiltelefonnal, vagy tablettel is, - a kifinomult szenzoroknak köszönhetően pedig az emberek és akadályok körül biztonságosan tudnak közlekedni. A MiR autonóm robotjai a fejlett mobil robotok új generációját képviselik, amelyek gyorsan behozzák árukat, a befektetés többnyire kevesebb, mint egy év alatt megtérül.

 

 

A Magna Power, amely világszerte ipari és kutatási célokra alkalmazott programozható tápegységeket gyárt, vertikális integrációt léptetett életbe, ezzel felszabadítva három teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottat, akik így a monoton feladatok helyett sokkal érdekesebb és változatosabb feladatokat láthatnak el. A munkatársak egész nap állomástól állomásig mozogtak, ezzel rengeteg felesleges távot megtéve. Ezen kívül gyakran előfordult, hogy torlódás alakult ki a raktárban, mivel több alkalmazott ugyanabban az időben szerette volna elérni, vagy szállítani az árut. Most két új együttműködő, autonóm mobil robot (MiR) menedzseli az áruszállítást és összeszerelést a teljes gyárterületen. A robot a programozott ellenőrző pontok érintésével mozog, ahol az alkalmazottak leállíthatják őket, amíg lerakodják róluk az alkatrészeket, vagy rápakolják az összeszerelt termékeket, amik aztán mennek a raktárba.

 

„Az a meggyőződésem, hogy egy dolog A-ból B-be való mozgatása nem kifejezetten értékes. Ez egy kiadás, szóval, ha sikerül automatizálni a szállítmányozást, csökken a termelési költség, a gyártási hatékonyság pedig növekszik. Az automatizáció jelenti a jövőt azoknak a vállalatoknak a számára, akik versenyképesek akarnak maradni.” – mondja Niels Jul Jacobsen, a Mobile Industrial Robots stratégiai igazgatója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36