Az első életnagyságú és vezethető LEGO Technic Bugatti Chiron

forrás: Prím Online, 2018. augusztus 31. 13:55

Az ikonikus Bugatti Chironnak, a világ leggyorsabb autójának formáit tökéletesen újraalkotva a LEGO Technic életnagyságú modellje túlszárnyalja mindazt, amiről a LEGO építők el tudták képzelni, hogy valaha megépíthető LEGO elemekből.

A modell az első nagyméretű, mozgatható építmény, amely több mint 1.000.000 LEGO Technic elemből épül fel, és amely meghajtását kizárólag a LEGO Power Functions platformon működő motorok biztosítják.

 

A 2.304 motorral és 4.032 LEGO Technic fogaskerékkel ellátott, 1,5 tonnás jármű 5,3 lóerő teljesítményre képes, és 92 Nm becsült forgatónyomatékot termel. Lena Dixen, a LEGO Csoport senior termékfejlesztési és marketing alelnöke így nyilatkozott: "Ez az életnagyságú modell sok szempontból egyedülálló, szerettük volna általa saját képzelőerőnk határait is szélesíteni.  A LEGO Technic több mint 40 éve teszi lehetővé a rajongók minden korosztálya számára azt, hogy kreativitásukat egy olyan építőelem rendszerrel teszteljék, amely arra sarkallja őket, hogy az új dolgok megépítésén túl új mérnöki funkciókat is kidolgozzanak. A Technic tervezőink és a csehországi Kladnoban található gyárban dolgozó mérnökök - akik a LEGO márkaboltok és LEGOLAND parkok lenyűgöző modelljeit is készítik - csodálatos munkát végeztek mind a Chiron ikonos formáinak újraalkotása során, mind pedig a modell vezethetőségének kialakításában. Ez egy lenyűgöző példa a LEGO Technic építési rendszer működésére, illetve annak kreatív újratervezési lehetőségeire."

 

 

Lenyűgöző design és mérnöki munka

Távolról nézve a két egymás mellett álló autó szinte ugyanolyannak tűnik. Közelebb lépve azonban felfedezhető a modell lenyűgöző és összetett külső borítása, amely összekapcsolt háromszögletű szegmensekből épül fel, amelyek az eredeti Chiron ikonikus formáit utánzó LEGO Technic anyagból készültek. Az autó belsejébe tekintve felfedezhető, hogy az eredeti autó minden egyes részletét gondosan és pontosan alkották újra LEGO Technic elemekből - az ülésektől kezdve a műszerfalon keresztül a kormánykerékig!

 

A minden elemében működőképes, hátsó légterelővel, sebességmérővel, első és hátsó lámpákkal, levehető kormánykerékkel és fékpedállal felszerelt modell minden LEGO rajongó számára egyet jelent a megtestesült álommal. Az összeszerelés során 339 féle LEGO Technic elemet használtak fel, és a munka több, mint 13.000 tervezői és kivitelezői munkaórát vett igénybe.

 

 

Egy egyedülálló tesztvezetés

A LEGO Technic életnagyságú modelljének felépítése csupán az első lépés, a következő pedig annak tesztelése, hogy az autó kiállja-e a vezetési próbát. Ez utóbbira pedig nem is lehetett volna jobb helyszínt találni a németországi Ehra Lessienben található - egyedi, a sebesség tesztelésére alkalmas - pályánál, ahol az eredeti Chiront is először tesztelték!

 

Egy hétvégi délutánon a LEGO modell mindenki örömére és ámulatára elindult és gyorsulni kezdett. Bár nem éri utol az eredeti Bugatti Chiron elképesztő 420 km/órás sebességét, a LEGO Technic működőképes motorjának teljesítménye így is lenyűgöző - kicsivel több mint 20 km/órás sebességével végérvényesen valóra váltotta az „Igazából Megépíthető” eszmét.

 

Andy Wallace – a LEGO Technic Chiron vezetője – egykori versenyző, a Daytonai 24 órás autóverseny, és sok más verseny többszörös győztese, ma pedig a Bugatti hivatalos pilótája, így nyilatkozott: „Amikor először megpillantottam a LEGO Chiront, azonnal lenyűgözött az élethű modell és a részletek aprólékos kidolgozottsága. Valójában körülbelül 20 méteres távolságból már nem is annyira egyértelmű, hogy egy LEGO autót látsz. Csak elképzelni tudom, mennyi időt és energiát fektettek ennek a modellnek az elkészítésébe.”

 

„A LEGO Chiron vezetése nagyszerű élmény volt, amit igazán élveztem. Az elmúlt évek alatt soha nem gondoltam volna, hogy egy napon majd tényleg lehetőségem lesz egy LEGO autó vezetésére!”

 

A Chiron, az abszolút csúcs sportautó, a Bugatti márka értékeinek, a „Művészet technikai formát öltve” koncepció legutóbbi megtestesülése. Az autógyártásban eddig példátlan 1500 lóerős teljesítményével, a kivételesen magas, 1600 Nm-es forgatónyomatékával, a 2000 és 6000 közé eső percenkénti fordulatszámával és a technikai innovációk széles választékával, a Chiron minden tekintetben új mércét teremt. A Chiront nem csak a maximális sebességre tervezték, hanem arra is, hogy megfeleljen a luxusra, a kényelemre, a mindennapi vezetésre és tartósságra vonatkozó lehető legmagasabb elvárásoknak. A Chiron ezeknek a területeknek a legjobbját egyesíti, amely így a világ legösszetettebb szuper sportautójává teszi.

Kulcsszavak: Lego LEGO Technic

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05