Mindenkit meghekkeltek már, csak nem biztos, hogy tud róla

forrás: Prím Online, 2018. július 20. 08:32

Az IoT-eszközök térnyerésével egyre több lehetőség nyílik a digitális fejlődésre. Ma már gyakorlatilag nincs olyan cég, amely ne használna digitális megoldásokat, mivel az általuk nyújtott sokoldalú funkciók és a szolgáltatott adatok kényelmesebbé, átláthatóbbá, valamint hatékonyabbá teszik a szervezetek működését. 

Ugyanakkor ezek az online hálózatba kapcsolt, egymással kommunikáló eszközök egyben támadási felületet teremtenek a kiberbűnözőknek, így a vállalatok már a napi rendes működéssel is ki vannak téve a kibertámadásoknak, amelyek 2017-ben esetenként átlagosan 3,62 millió dollárnyi kárt okoztak. A McKinsey felmérése szerint ráadásul az érintettek átlagban 99 nap alatt észlelik a „betörést”. A Schneider Electric tisztában van vele, hogy más nemzetközi nagyvállalatokkal együtt jelentős fenyegetettségnek van kitéve, ezért osztja most meg a megfelelő kibervédelmi rendszer kialakításához saját maga által is alkalmazott intézkedéseket.

 

A veszély senkit sem kerül el

Napjainkban minden vállalkozás használ digitális eszközöket, amelyek a napi tevékenység szerves részét képezik. A vállalatok működését és fejlődését nagy mértékben segítik az egyre gyorsabban fejlődő IoT-megoldások, amelyek száma 2017-ben meghaladta a 20 milliárdot. Az egymással összeköttetésben álló eszközök miatt viszont a rendszer könnyebben megtámadható, így a hatékony védekezés kulcsfontosságú. A McKinsey adatai is alátámasztják a megfelelő és átfogó kibervédelmi stratégia szerepét. A mutatók szerint évente átlagosan 100 milliárd sornyi szoftverkódot kellene megvédeni a kiberbűnözőktől, a hackerek azonban ezalatt 120 millió új rosszindulatú programot (malware-t) alkotnak meg. 

 

 

A cégvezetők rémálma

A PwC tanulmánya szerint a cégek egyre több pénzt fordítanak a támadások kivédésére. Csak a nyugat-európai vállalatok 2018-ban várhatóan több mint 25 milliárd dollárnyi összeget fordítanak majd kibervédelemre. Az óvintézkedés megalapozott, hiszen a betörések során a hackerek olyan adatokat szerezhetnek meg, amelyek negatívan befolyásolhatják a bevételt vagy a vállalat hírnevét, hozzáférhetnek rendszereszközökhöz (levelezés, vírusvédelmi programok stb.) de kihasználhatják a felhőalapú adattároló rendszerek sérülékenységét, vagy fizikai károsodást tudnak okozni a gépekben. Ez azonban csak pár lehetséges károkozási lehetőség a számtalan opcióiból.

 

Fontos, hogy a kibervédelmi fejlesztéseket már az üzleti stratégia kialakításánál figyelembe kell venni. Az alapvető nehézséget azonban nem feltétlenül az új biztonsági irányelvek bevezetése okozza, hanem azok megfelelő integrálása a szervezetbe, amely gondolkodásbeli átállást igényel. Világossá kell tenni, hogy a kibervédelmi intézkedések miatt nem lesz bonyolultabb használni a termékeket és a szoftvereket, illetve, hogy a biztonság megteremtése nem csak az IT-osztály feladata. Ehhez pedig kiberbiztonsági tréningekre van szükség.

 

A Schneider Electric szakemberei szerint a megfelelő védelmi rendszer kialakításához az alábbiakat mindenképp fontos figyelembe venni:

  • Tudatosítani kell, hogy ez a probléma mindenkit érint! A vállalatok már a napi működéssel ki vannak téve a támadásoknak, és minden részleg, minden alkalmazott kiskapuvá válhat. Egy gyakorlott hacker akár az okostermosztáton keresztül is be tud jutni a rendszerbe és súlyos károkat tud okozni. 
  • Mivel a rendszer összes eleme számos ponton összeköttetésben áll, a védelemre nem külső falként kell tekinteni, hanem egy átfogó, minden szintet érintő hálóként. 
  • Az alapoktól kell átgondolni a stratégiát, és a kibervédelmi eszközöket már a digitális funkciók tervezésénél be kell építeni, nem pedig utólag. 

 

Mások kárán

A Schneider Electric is ennek mentén alakította ki kibervédelmi stratégiáját, hiszen a digitális gazdaság szereplőjeként önmaga is ki van téve a támadásoknak. A tapasztalatok alapján pedig nemcsak a saját védelmére tud megfelelő megoldásokat javasolni, hanem más, hasonló cipőben járó vállalatoknak is. A Schneider Electric digitális biztonsági módszertana az alábbi elemekből épül fel, amelyek könnyedén átültethetők egyéb szervezetek stratégiájába is:

1. A kockázatok felmérése: Az üzleti folyamatokat érintő kiberveszélyek azonosítása. Fel kell térképezni a támadási felületeket, valamint azokat a potenciális fenyegetéseket, amelyek képesek kihasználni a biztonsági réseket. Amennyiben ez előírás, fontos figyelembe venni a nemzetközi szabványokat, és ezekkel összhangban kialakítani a saját irányelveket, illetve házirendeket.

2. A védelmi eszközök megteremtése: A sérülékenységet leghatékonyabban orvosló biztonságtechnikai módszerek kialakítása. Ezek során figyelmet fordítanak a megfelelő technológiákra (pl.: végponti védelem) és folyamatokra (pl.: a behatolásokat folyamatosan figyelő biztonsági rendszer), valamint a kibertámadások által leginkább veszélyeztetett munkavállalók képzésére és tájékoztatására (pl.: biztonsági tréningek és tudatosságra nevelés).

3. A koronaékszerek védelme: A legértékesebb és legsérülékenyebb vállalati eszközök beazonosítása és megkülönböztetett védelemmel való ellátása. Biztosítani kell a megfelelő hátteret, technológiát és személyzetet, hogy megakadályozzák az üzletmenet folytonosságát érintő behatolásokat, illetve a szolgáltatáskiesést.

4. Folyamatos ellenőrzés: Az alkalmazott gyakorlatok, valamint az internetalapú szolgáltatások sebezhetőségeinek állandó felülvizsgálata. Rendszeres belső értékelések, illetve a levont tanulságok hasznosítása. A minél nagyobb biztonság érdekében ezeket érdemes kiegészíteni harmadik, független féltől származó minősítésekkel.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50