A Fujitsu fontos szerepet játszik a nagy teljesítményű számítástechnikát gyorsító uniós programban

forrás: Prím Online, 2018. július 4. 16:34

A Fujitsu bemutatta az EU Horizon 2020 program NEXTGenIO projektjében* fontos szerepet játszó HPC-rendszernode prototípus-verzióját. 

Az új megoldás azt a szűk keresztmetszetet hivatott megszüntetni, amely a mind magasabb sebességszintet elérő nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) és a bővülő adattömeget egyre nehezebben kezelő tárolórendszerek között keletkezik.

 

A nyolc partner részvételével zajló projekt** a nagy teljesítményű számítástechnika I/O-teljesítményproblémáját kívánja orvosolni, amely jelenleg az iparág egészében gátolja a kutatás-fejlesztést. Gyorsítani szeretné a kutatói munka folyamatát, a vállalatok számára pedig az ötletek gyakorlati értékké alakítását, a termékek és a szolgáltatások piacra vitelét. A nagy I/O teljesítményt igénylő feladatoknál a jelenlegi rendszerek hátráltatják a HPC-kutatásokat például a szimuláció, a mesterséges intelligencia, az adatanalitika és a mélytanulás területén. Ezekben a szegmensekben fontos a hosszú adatsorok feldolgozó egységekhez lehető legközelebbi tárolása a gyors memóriában például a „transfer learning” (a megszerzett tudás átvitele egy másik területre) és a „reinforcement learning” (megerősítéses tanulás) esetében. 

 

 

Az I/O-teljesítményprobléma megoldása komoly előnyöket hoz sokféle tudományos és műszaki területen, hiszen így a kutatók és mérnökök valós időben megtudhatják, mi történik a számítógépes szimulációk közben (például egy gépkocsiban a szélcsatornában), és azonnal, még a szimuláció futása közben korrigálhatják a tervezési paramétereket. Az időjárás- és éghajlatmodellezés szintén nagy I/O-teljesítményt igénylő feladat. A pontos előrejelzéseket óriási tömegű adatot generáló, rövid számítási ciklusokban kalkulálják, és ezek alapján készítik el a prognózisok tucatjait a különböző intézményi, tudományos és ipari ügyfelek számára. 

 

A HPC-rendszerek tervezése, megépítése és üzemeltetése terén szerzett tapasztalatait, fejlesztőcsapatát és augsburgi gyártólétesítményeit bevetve a Fujitsu hardveres szakértelemmel járul hozzá az uniós projekthez. A különböző európai országokban működő nyolc partner bevonásával zajló NEXTGenIO projektet Mark Parsons professzor, az Edinburgh-i Egyetem szuperszámítógépes központjának (EPCC) vezetője koordinálja. 

 

A NEXTGenIO projekt prototípus-rendszere elsőként a frankfurti ISC High Performance*** szakkiállításon mutatkozott be a nagyközönségnek a Fujitsu standján tartott demó keretében. A rendszer az Intel Optane DC Persistent Memory (NVRAM) memóriamodulja segítségével szünteti meg az I/O-teljesítmény korlátait, és nyújt bájtszinten címezhető hozzáérést a jövő Intel Xeon processzorai számára a legfejlettebb SSD-knél jóval magasabb sebességen. 

 

A HPC-rendszerek teljesítményét jelenleg PetaFlop/másodpercben mérik (1015 lebegőpontos művelet másodpercenként). A projektpartnerek arra számítanak, hogy a fejlesztés nyomán sikerül majd megvalósítani a gyorsabb szimulációt és nagyobb adatelemzési/gépi tanulási teljesítményt igénylő, komplex tudományos és műszaki modelleket, és közelebb kerülni az 1000 PetaFlop/másodperc teljesítmény nyújtására képes, exa-nagyságrendű (exascale) számítástechnikai rendszerek kidolgozásához.

 

„Az I/O szűk keresztmetszetének megszüntetésével és az exa-nagyságrendű számítástechnika felé vezető út megnyitásával új lehetőségekhez juttatjuk a jelenlegi technológiák határait feszegető kutatókat. Lehetővé tesszük számukra, hogy új felismerésekhez jussanak, és gyorsabban megvalósíthassák ötleteiket. A Fujitsu részvétele ebben a fontos EU Horizon 2020 projektben bizonyítja, hogy partnerként tudjuk támogatni az élvonalbeli technológiai fejlesztéseket. Mindez túlmutat technológiai és gyártási képességeinken, és igazolja a Fujitsu ‘co-creation’ szemléletének létjogosultságát. Az általunk végzett munka ügyfeleink, partnereink, a társadalom egésze és saját magunk számára is széles körű előnyöket biztosít” – mutatott rá Glenn Fitzgerald, a Fujitsu EMEIA-régióbeli terméküzletágának technológiai vezérigazgató-helyettese.

 

„Az ilyen bonyolult HPC-kihívások legyőzéséhez együttműködésre van szükség. A NEXTGenIO összehozta egymással Európa legfontosabb K+F szervezeteit ezen a területen, és nagyon örülök neki, hogy a Fujitsu bemutatta munkánk eredményeit az idei ISC-n. Az NVRAM technológia új alapokra helyezi a HPC I/O-teljesítményt, és a Fujitsu kiváló augsburgi gyártólétesítménye támogatásával sikerült kifejlesztenünk az első olyan rendszert, amely e forradalmi memóriatechnológiával működik” – nyilatkozta Mark Parsons professzor, az EPCC igazgatója, az Edinburgh-i Egyetem e-kutatásokért felelős dékánja, és a NextGenIO projekt koordinátora. 

 

________________

* A NEXTGenIO projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja keretében kötött 671951 sz. támogatási szerződés keretében finanszírozzák.

** A NEXTGenIO projektben részt vevő partnerek:

  • Arctur: kis- és középméretű vállalatokra szakosodott HPC-számítógépes központ, amely ipari feladatok elvégzésében szerzett szakértelmével járul hozzá a projekthez 
  • ARM/Allinea: az I/O- és az NVRAM-teljesítményről tájékoztató, fejlett profilkészítő eszközök fejlesztője 
  • Barcelona Supercomputing Center: optimalizált fájlrendszereket és objektumtároló köztesszoftvereket fejleszt a NEXTGenIO rendszerhez és támogatást nyújt a gépi tanulási feladatokhoz 
  • EPCC, Edinburgh-i Egyetem: az adatkezelés ütemezéséhez fejleszt rendszerszoftvereket, valamint a szimulációs alkalmazásokhoz és az alkalmazások karaktermeghatározásához nyújt támogatást 
  • Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja: feladatgeneráló eszközt fejleszt, és komplex középtávú időjárás-előrejelző feladatokkal járul hozzá a projekthez 
  • Fujitsu: hardveres HPC-szakértelmet biztosít augsburgi fejlesztőcsapatával és gyártólétesítményeivel 
  • Intel: NVRAM- és rendszertechnológiát biztosít, vezeti a feladat-karaktermeghatározási és benchmarking munkát 
  • Drezdai Műszaki Egyetem: az I/O- és az NVRAM-viselkedésről páratlan részletességgel tájékoztató eszközöket fejleszt

*** A Fujitsu a frankfurti vásárközpontban 2018. június 24. és 28. között megrendezett ISC 2018 ezüst fokozatú támogatója volt. Termékeit az E-1020-as standon állította ki. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38