Digitális életünk és a kapcsolataink határai – közeledik a Valentin nap

forrás: Prím Online, 2018. február 9. 08:04

Amikor a párkapcsolatunk szárba szökken, akkor virtuális életünk elhalványul, az online határok átváltoznak, amelyek veszélyeztethetik a privát szféránkat. A Kasperksy Lab és a Toluna által készített legfrissebb nemzetközi kutatás szerint az emberek többségének fontosabbak a párkapcsolataik, mint a magánszférájuk, és csupán a boldogtalan együttlétben merülnek fel félelmek a privát adatok kapcsán. A virtuális határok átlépése ugyanakkor gyakran eredményez vitákat.

Mindennapjaink során olyan sok online aktivitást végzünk, annyi digitális eszköz vesz körül bennünket, hogy a magánélet és annak határai egy párkapcsolaton belül folyamatosan változnak. A kutatás megállapította, hogy az emberek 80%-a hiszi, szüksége van a privát térre online és offline világban is, valamint az emberek 70%-nak fontosabb a párkapcsolatuk, mint a saját magánéletük. A kapcsolatban élők 50%-a szívesen megosztja készülékeinek PIN-kódját, vagy jelszavát társával, 25%-a még az ujjlenyomatával is fel tudja oldani partnere készülékét.

 

 

Kép forrása: Kaspersky Lab

 

Azonban, amikor ilyen nyíltan hozzáférést adunk digitális életünkhöz, akkor digitális lábnyomunk – jó és rossz titkaink egyaránt – meztelenné válnak. Minden harmadik megkérdezett kémkedett már partnere után online, és ebből majdnem a fele azt is elismeri, hogy instabilnak véli kapcsolatukat. A boldogtalan kapcsolatban élők 31%-a kifejezetten aggódik is privát szférájáért. 

 

A boldogtalan partnerek 76%-a hajlamos önálló programokat szervezni, míg ez az arány a boldog kapcsolatokban csupán 54%. A következőket igyekeznek a leginkább eltitkolni a partnerek elől a felhasználók: üzenetek tartalma, pénzköltések, személyes fájlok, valamint a legutóbb látogatott weboldalak. Szintén gyakori veszekedés alapja az online aktivitások elrejtése vagy titkolása – a kérdőívet kitöltők 33%-a számolt be arról, hogy konfliktushoz vezetett az, hogy társa olyat látott meg, amit ő titkolni szeretett volna. 

 

 

Kép forrása: Kaspersky Lab

 

„Amikor egy kapcsolat friss, akkor felmerül az online- és magánélet határainak kérdése. Ha a partnerek egymás készülékeit használják, akkor az adatvédelmi határok elcsúszhatnak, amely feszültséget okozhat. A készülékeink tönkretehetik a Valentin napi vagy akár a születésnapi meglepetéseket, és megnehezítik, hogy az emberek titokban tartsanak egymás elől bármit. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az átlátható, megbízható kapcsolat és a virtuális életünk biztonságának megőrzése között. A partnerrel folytatott nyílt kommunikáció és az adatvédelmi korlátok meghatározása remek kiindulópont, amelyet a Kaspersky Lab termékeinek adatvédelmi funkciói remekül kiszolgálnak.” – mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője. 

 

Van lehetőség arra is, hogy a szerelem és a privát szféra megférjen egymás mellett, ha betartunk néhány egyszerű szabályt, amely megvédi személyes virtuális életünket. 

 

A titkaink megőrzése érdekében, használjuk a Kaspersky Total Security „File Shredder” funkcióját, amely végérvényesen törli fájljainkat és így azok nem visszaállíthatóak. A „Privacy Protection” funkció elrejtheti üzeneteit és híváslistáit Android-os készülékeken, a „Privacy Cleaner” kiegészítő segítségével törölhetjük böngészőnk előzményeit és Windows-os tevékenységnaplónkat.

 

A „Private Browsing” funkció blokkol minden holnap figyelőt, vagy bármilyen más jellegű online adatgyűjtést, letiltja a felugró hirdetéseket és ilyen módon a Valentin napi meglepetés ajándékot is titokban tarthatjuk. A Kaspersky Password Manager segít nemcsak erős jelszavakat generálni, hanem a fiókok biztonságában is. 

 

Bővebb információt a Kaspersky Lab lakossági termékeiről ezen a linken olvashat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05