A Huawei Európában elsőként Magyarországon kapott AEOC engedélyt

forrás: Prím Online, 2017. december 12. 20:40

A Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft. teljesítette azokat az Uniós vámjogszabályi feltételeket, amelyek a vámügyi egyszerűsítéseket magában foglaló engedélyezett gazdálkodói (AEOC) státusz eléréséhez szükségesek, így a vámügyek intézése alkalmával számos kedvezményben részesül.

Az úgynevezett engedélyezett gazdálkodók (Authorised Economic Operator Certificate - AEOC) alatt különleges státusszal rendelkező gazdasági szereplőket értünk, az AEO feltételeit, keretrendszerét a Vám Világszervezet (WCO – World Customs Organization) dolgozta ki, s az egyes nemzeti vámhivatalok jogosultak az európai szintű tanúsítvány kiállítására. Ez egy olyan speciális helyzetet teremt, amely alapján a vámhatóság az adott céget, vállalkozást, leányvállalatot megbízható partnerének tartja és ezért a vámügyeinek intézése, a vámáruk fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt kap a hatóságtól. (Ennek értelmében a nem AEO státuszú, nemzetközi szállítmányokat szigorúbb ellenőrzés alá vonják.) Az adott vállalkozásra, filiáléra vonatkozó státuszt valamennyi uniós tagállam vámhatósága elismeri, függetlenül attól, hogy hol állították azt ki.

 

- A Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft. Magyarország infokommunikációs gazdasági területének egyik fontos szereplőjeként már több mint tíz éve megbízható partnere a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak (NAV), importőrként és exportőrként egyaránt – mondta Molnár Tamás helyettes államtitkár, a NAV vámszakmai- és nemzetközi ügyekért felelős szakmai helyettese az átadási eseményen –, és az AEOC típusú engedély megszerzésének komoly feltételei vannak.  Ilyen a vám- és adószabályoknak való megfelelés, a kereskedelmi és szállítási nyilvántartások vezetésének megfelelő színvonalú rendszere, a fizetőképesség, illetve a gyakorlati jellegű szakértelem, vagy szakmai képesítések megléte. 

 

Helen Guo, a Huawei Technologies Hungary pénzügyi igazgatója az AEO státuszról szóló tanusítvány átvételének ünnepi alkalmából elmondta: a Huawei 2005-ben kezdte meg működését Magyarországon, s azóta hazánkban hozták létre a kínai infokommunikációs és távközlési berendezéseket és szolgáltatásokat kínáló multinacionális vállalat külföldön legnagyobb ellátó központját. A Huawei részére az Európai Unión kívüli nyersanyagok és félkész áruk érkeznek Kínából Magyarországra, s a kész termékeket több mint 50 országba gyártják és szállítják ki Magyarországról. A Huawei az ország TOP 500 kiemelt adózójává, valamint megbízható adófizetői státuszúvá is vált, és Magyarország TOP 5 legnagyobb importőre közé tartozik.  

 

- A vállalatunknál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal évente többször tartott auditot, ellenőrzést, és mindig igyekeztünk biztosítani, hogy gyorsan és könnyen végezhessék munkájukat - mondta Helen Guo. -  Úgy gondoljuk, hogy a hatósággal az együttműködés stabil és korrekt. A Huaweinek 26 leányvállalata van Európában, számos filiálé elindította már az AEO-státusz iránti kérelmét, de a magyar képviseletünk az első, amelyik már meg is kapta ezt a tanúsítványt. 

 

Mielőtt a Huawei Hungary megkapta az AEOC-t, a szabad forgalomba bocsátott áruk után a vámon felül az import áruforgalmi adót is meg kellett fizetnie.  A jövőben az import ÁFA-t önadózással vallja majd be. Ez a lehetőség a pénzügyi megtakarításon túlmenően jelentős vámügyi adminisztrációs egyszerűsítést is jelent, s további előnyt biztosít az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKÁER) az egyszerűsített adattartalommal történő bejelentés lehetőségére is.

 

Európai Uniós viszonylatban az AEOC-val egy vállalatnak biztosított egyszerűsítések még többek között, hogy a felmerült vámtartozásokra elegendő egy csökkentett összegű kezességet nyújtani vagy az adott cég mentesül az áruk vám elé állításának követelménye alól, Ám hatékonyabban szerezhetők meg még további vámengedélyek is.

 

Molnár Tamás, helyettes államtitkár az eseményen még kihangsúlyozta azt is: a NAV törekszik a gazdálkodókkal való hatékony együttműködésre, a magas szintű kapcsolattartásra, a támogató jellegű ellenőrzésekre, mint amilyen az AEO rendszere is.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05