4G labort létesített a Vodafone az Óbudai Egyetemen

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 23. 10:05

Másfél év tervezés és kollaboráció eredményeként született meg a Vodafone 4G Labor az Óbudai Egyetem Kandó Kálmány Villamosmérnöki Karán. Az új laborban a 2017-es őszi szemesztertől szerezhetnek elméleti tudásuk mellé gyakorlati ismereteket is az egyetem hallgatói.

Megépült az Óbudai Egyetem 4G laborja a Vodafone Magyarország jóvoltából, így a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán működő Híradástechnika Intézet hallgatói már a gyakorlatban is végezhetnek méréseket a teszthálózaton. Az első félévtől működő új laborban eddig csak elméletben elsajátított tudásukat bővíthették a diákok.

 

A 4G bázisállomás telepítésével a Vodafone célja olyan valós gyakorlati tudás megszerzésének biztosítása, amelyet a hallgatók tanulmányaik befejeztével munkájuk során is alkalmazni tudnak. Az Óbudai Egyetem Híradástechnika Intézetének tesztlaborjában egy 2G mintahálózat, valamint egy 3G protokol teszter már eddig is a diákok rendelkezésére állt, a 4G hálózatról korábban azonban csak elméleti tudást szerezhettek. 

 

Az Óbudai Egyetem tantervének megfelelően a gyakorlati képzést megelőző félévben a diákok elméletben sajátítják el a szükséges ismereteket, majd ezek birtokában vesznek részt a laborgyakorlaton. Az új teszthálózatot a valódihoz hasonlóan tudják működtetni, és azon az eredetivel megegyező méréseket végezhetnek, így az egyetem mérnökhallgatói rendszerszintű tudásra tehetnek szert, és mélyebb ismereteket szerezhetnek a 4G hálózatokat illetően. 

 

„Az Óbudai Egyetem elkötelezett a gyakorlatorientált képzés mellett, a korábbi tapasztalatok is igazolták ennek fontosságát. Büszkék vagyunk rá, hogy a labor megvalósításával egyetemünk azon kevés európai intézmény közé tartozik, ahol egy komplett, működő 4G hálózat áll a diákok rendelkezésére. Mérnökhallgatóink számára lehetőség nyílik valódi tapasztalatokon alapuló gyakorlati tudás megszerzésére, amely nem csak számukra, de a vállalatok, például a Vodafone számára is előnyt jelent a jövőben” – mondta el Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem Rektora.

 

 

Ezen a linken megismerhetőek a Vodafone Magyarország technológiai területei

 

Telekommunikációs vállalatként a Vodafone számára az egyik legfontosabb a 4G hálózat kifogástalan működtetése. Az országosan közel 95%-os kültéri lefedettséggel kiépített hálózat fejlesztése folyamatos, a 4G hálózatnál is gyorsabb 4G+ szolgáltatás pedig már az ország több pontján, így Budapesten és a Balaton keleti medencéjében is elérhető. A szolgáltatások minőségének javításához és fejlesztéséhez kiemelkedő képességű és tudású mérnökökre van szükség, ezért a Vodafone elkötelezett a felsőoktatási intézmények és a diákok támogatása mellett. 

 

„A 4G labor megépítésével a Vodafone szeretne hozzájárulni a hallgatók fejlődéséhez és későbbi sikeres elhelyezkedésükhöz, amelyben nagy előnyt jelent a gyakorlati tudás megszerzése. Célunk, hogy az innovatív, technológiai központú gondolkodásmódot, mely vállalatunkat is jellemzi, minél szélesebb körben tudjuk terjeszteni. A két éves megállapodás folyatására nyitottak vagyunk, hiszen az Óbudai Egyetemmel kialakított szoros kapcsolatunkkal hosszú évek múlva is kamatoztatható értéket teremtünk az oktatásban, és piacképes tudással rendelkező szakemberek képzését támogatjuk” – mondta el Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05