Miben különböznek az európai online vásárlók?

forrás: Prím Online, 2017. július 27. 12:18

Van különbség az egyes európai országok online vásárlói közt. Látványos infografikán nézhetjük meg, milyen operációs rendszerek, mobileszközök és böngészők jellemzik az egyes régiókat.

Információ, a legnagyobb érték

 

Az információ a legnagyobb hatalom az ecommerce üzletben, az adatok a legértékesebb tényezők, ismeretük a kulcs az egyes üzletek számára a felhasználó-barát és nagyszerű vásárlási élményt nyújtó oldalak fejlesztéséhez. Az internet globális elterjedésének köszönhetően a weblapok nemzetközileg elérhetőek, könnyedén hozzáférhetünk szinte bármilyen szolgáltatáshoz, viszont lehet a felhasználói szokások alapján egyértelmű különbséget tenni az egyes országok között?

 

Ezt a kérdést járta körbe egy átfogó kutatásban a Visual Meta, mely 13 országban működtet ekereskedelmi oldalakat ShopAlike, valamint Ladenzeile néven és most saját adataik felhasználásával mutatják be az egyes európai országok közti különbségeket az operációs rendszerek, eszközök és keresők használata alapján.

 

Windows, az asztali számítógépek királya

 

Az asztali számítógépek operációs rendszerei közül azt láthatjuk, hogy a Windows még mindig messze a legnagyobb játékos a vizsgált országok piacain. A felhasználók több, mint 85%-a tette le a voksát a klasszikus rendszer mellett, a számok pedig magukért beszélnek: világszerte már egy milliárdnál is több Windows alapú számítógépet használunk. Összehasonlításképpen, az Apple áprilisi jelentése szerint jelenleg közel 100 millió felhasználót tudhat magáénak a Mac rendszer.

 

Android és iOs verseny az okostelefonok piacán

 

A mobiltelefonok piacán az Android és iOs rendszerek részesedése közel azonos, az évek során duopólium állt elő, mivel ketten összesen a teljes piac 99%-át uralják. Habár a különböző eszközökön legnagyobb számban Android fut, az Apple termékek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ezt mi sem mutatja jobban, mint egy friss jelentés, mely szerint 2017 első negyedévében az iPhone 7 lett a legnagyobb számban értékesített telefon.

 

Böngészők: a Google fölénye

 

A böngészők piacán Európában a Google dominál, több mint 50%-os részesedéssel, melyet a Firefox követ 23.53%-kal. Meglepő, hogy az internet Explorer még mindig viszonylagos népszerűségnek örvend 15%-kal, az Apple termékekhez tartozó Safari viszont csak 7%-ot ér el. Ez a tény azért érdekes, mert az operációs rendszerek és mobiltelefonoknál a Mac és iOs a 7%-nál nagyobb részesedést ért el, tehát sok felhasználó az eredeti Safari böngésző helyett, inkább másik termékeket használ.

 

Mégis minek tudható be a Google ilyen mértékű előnye? A Chrome böngésző legfőbb tulajdonságai, hogy biztonságos, gyors és egyszerű, ugyanakkor, ahogy az Internet Explorernél korábban láthattuk a dolgok nagyon gyorsan meg tudnak változtatni. A Google a fölényét a különböző kiegészítők integrálásával próbálja bebiztosítani, a Gmal, Google Drive és Youtube mind az ő tulajdonukat képezik és ezen programok felhasználóinak egyértelműen ésszerű és kényelmes döntés a Chrome használata.

 

Piaci részesedések Magyarországon

 

Hazánk adatait közelebbről nézve láthatjuk, hogy az operációs rendszerek tekintetében a Windows aránya bőven az európai átlag felett van, szinte egyeduralkodó a 96%-os részesedésével. A mobiloknál az Android és iOS közti különbség már kisebb, az Apple termékeit itt a vásárlók 27%-a használja, az Android viszont egyértelműen vezet 73.56%-kal. A böngészőket vizsgálva láthatjuk, hogy hazánkban a Chrome az európai átlagnál is nagyobb népszerűségnek örvend 62%-kal, az Internet Explorer pedig teljesen kihalóban van, csupán 7.32%-ot ér el a részesedése, míg a kontinensen a dupláját, 15.45%-ot. 

 

 

Forrás: Shopalike elemzés

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05