Egy robot az új kollégád – és Te vagy a főnök

forrás: Prím Online, 2017. június 21. 09:20

A kollaboratív robotok – vagyis kobotok – többé már nem a jövő forgatókönyvének részei, jelen vannak a mindennapjainkban. Az ember és a robot egy erős csapatként együttműködve hatalmas emberi potenciált szabadít fel, ugyanakkor utóbbi elfogadtatása az ipari szereplők közt csak nagyon lassan halad Magyarországon.

Képzeljük el a gyártó cégek munkavállalóinak mindennapjait, ahogy megérkeznek és elfoglalják helyüket a gyártási folyamatban. Akár egy jól működő gépezet, úgy végzik feladataikat, ugyanazokat a mozdulatokat napról napra, újra és újra. De miért késztetnénk az alkalmazottakat e minden kreativitást mellőző feladatra, amikor hatalmas emberi potenciált szabadíthatunk fel a robotok segítségével?

 

A robotokkal kapcsolatos tudásban még van potenciál 

A kobotok – amely szó a “kollaboratív” és “robot” szavak ötvözete – egyre több iparágban nyernek teret. Az előrehaladás azonban meglepően lassú ütemben történik, és miközben várunk, jelentős lehetőségek maradnak kihasználatlanul. Sokan még mindig nem élnek a technológiai potenciállal, és vegyes érzelmekkel tekintenek az együttműködő robotok felé. Ennek egyik oka abban kereshető, hogy a kobotok elődjét, a robotot évtizedeken keresztül egy önálló életre kelt rémálomként mutatták be a sci-fi filmek. Tudatosan vagy sem, emberi tulajdonságokkal ruháztuk fel tehát őket, amely ijesztő és lenyűgöző is egyben.

 

 

De a robotok nem tudatos lények, hanem olyan gépek, amilyennek kialakítjuk őket, és olyan feladatokat látnak el, amire beprogramozzuk őket. A robot tehát egy eszköz ahhoz, hogy egy könnyebb, és - bár furcsán hangzik - kevésbé gépies világot hozzunk létre. Az ipari robotok gyakran méretes gépek, amelyeknek az adott gyártósorra való beüzemelésével a programozók és gépészek órákat, napokat töltenek el. A robot kistestvére, a kobot is azért jött létre, hogy ismétlődő, unalmas munkát végezzen el 100%-os pontossággal, őket azonban teljesen más típusú feladatok elvégzésére tervezték, mint amilyenekkel nagyobb testvéreik foglalkoznak. Olyanokra, amelyeket az emberekkel együtt végezhetnek.

 

Egy érzékeny segítő kéz

„Biztonsági okokból a tradicionális ipari robotok nem dolgozhatnak az emberek közvetlen közelében, rácsok, biztonsági korlátok választják el őket egymástól. Ezzel szemben a kobotokat úgy tervezték, hogy az emberi munkatárssal együttműködve, egy extra kézként funkcionáljanak.” – mondta Slavoj Musilek, a piacevezető kobot gyártó vállalat, a Universal Robots közép-kelet-európai igazgatója.  A beépített szoftvernek köszönhetően a „hagyományos” robot azonnal leáll, ha valamivel, vagy valakivel érintkezésbe lép.

 

A Scandinavian Tobacco Group dán dohánygyár alkalmazásában jelenleg is áll egy együttműködő robot, amely az emberek közvetlen közelében dolgozik, doboztetőket adogatva a csomagolóműhelyben. Az új kobotnak köszönhetően az alkalmazottaknak nem kell fáradságos és repetitív mozdulatokat végezniük, valamint a gép felváltott egy-két olyan munkatársat is, akiknek ezt a munkát eddig kézzel kellett elvégezniük. Ők most a gyár egy másik részén dolgoznak. Mivel helyhiány miatt biztonsági kerítést igénylő robotot nem tudtak volna egyből telepíteni, így a kollaboratív robot alkalmazása mellett döntöttek. A kobot az üzembe helyezés megkönnyítése mellett a telepítési költségeket is jelentősen csökkentette.

 

Sok szempontból egy kobot olyan, mint egy új kolléga. Egy munkatárs, aki szó nélkül bevállal olyan feladatokat, ami a legtöbb embernek unalmas, vagy fizikailag megerőltető lenne. Az ő főnöke pedig a dolgozó, aki meghatározza, hogy a kobot milyen módon kapcsolódjon be a munkába és milyen munkát végezzen, legyen az tojások pakolása, lyukak fúrása, dobozolás, stb. A nekik adható feladatok tárháza szinte végtelen, ugyanis a kobotokat rendkívül könnyű programozni, akár egy tablet segítségével is. 

 

 

A felszabadult emberi potenciál értékteremtésre fordítható

Amíg a kobot monoton és repetitív munkát végez, a dolgozó a felszabadult idejét és energiáját olyan probléma megoldási készséget igénylő feladatokkal töltheti, amikhez kreativitás szükséges. A gyárban eltöltött évek alatt a munkavállaló mérhetetlen tudást és tapasztalatot szerez, erre a robotok viszont nem képesek, csak az emberek.

 

A Universal Robots szerint az ipari értékteremtés jövője a robotok és emberek közötti együttműködésben keresendő. A kobot képes nálunk jobban kihasználni az emberi potenciált, ám ennél sokkal többről van szó: a kobotok segítségével a robotok és emberek közötti kapcsolat egyszerűbbé és megfizethetőbbé teszi az alternatív megoldásokkal való kísérletezést. Vagyis elmondható, hogy a kobotok a kreativitáson és innováción keresztüli értékteremtés eszközei.

Universal Robots

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36