A Cisco új hálózati technológiákat jelentett be

Az IDC felmérése szerint a vállalkozások közel 45%-a tervez a digitális hálózatokkal kapcsolatos beruházásokat

forrás: Prím Online, 2017. március 20. 11:13

Az IDC felmérése szerint az elkövetkező két évben világszerte komoly előrelépés várható a modern, automatizált hálózatok bevezetésében. Ennek oka, hogy ezek a hálózatok adják a digitalizációs folyamatok, mint például az ipar 4.0 vagy az okos városok infrastruktúrális hátterét.

A változás közel tíz éve az adatközpontokban kezdődött: annak érdekében, hogy minél jobban kihasználhassák a virtuális, illetve felhő alapú rendszerek előnyeit, az IT szakemberek újragondolták az adatközpontok fejlesztésének és telepítésének folyamatát. Hasonló átalakulás figyelhető meg napjainkban a vállalati hálózatok esetében. A hálózatok tervezésénél korábban elsősorban a gyors és megbízható elérés volt a cél. Ezek a hagyományos hálózatok ugyanakkor nehezen birkóznak meg a kifinomult kibertámadásokkal, illetve a mobil munkatársak, az IoT eszközök és a felhő alapú alkalmazások támasztotta igényekkel. Ezért hozta létre a Cisco a Digital Network Architecture (DNA) architektúrát. A hardverek és szoftverek egymástól való függetlenítésével a Cisco DNA gyorsabb és rugalmasabb működést tesz lehetővé. 

 

A Digital Network Architecture (DNA) bevezetésével a Cisco olyan új hardveres megoldást, illetve virtuális hálózati szolgáltatásokat nyújt, amelyek kiterjesztik a virtualizáció lehetőségét a fióktelepekre, továbbá lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak, hogy virtualizálják a peremhálózataikat és kiterjesszék azokat a kollokációs szolgáltatások felé is. Mindezen felül a Cisco elsőként állt elő olyan szoftver alapú megoldással, amely a teljes hálózatot átfogó szegmentálásra képes, a végpontoktól egészen a felhőig.

 

 

Az architektúra részeként a Cisco új technológiákat jelentett be a hálózati virtualizáció és a biztonság területén. A virtualizáció tekintetében a mostani bejelentéssel a Cisco két fő területre összpontosít: 

  • Enterprise Network Functions Virtualization (NFV) Platform: a Cisco Enterprise Network Compute System (ENCS 5400 Series) bevezetésével a Cisco olyan új platformot hozott létre, amely gyorsítja az Enterprise NFV megoldás telepítését. Az ENCS platform olyan területeken nyújt hatékony megoldást, mint a routing, biztonság, WAN optimalizáció, vagy a fiókirodák hálózati szolgáltatásai.
  • Peremhálózatok virtualizálása: az új Cisco Secure Agile Exchange megoldás a peremhálózatok virtualizálására szolgál, illetve összeköttetést biztosít a kollokációs központokhoz. Ennek köszönhetően a szervezetek on-demand, virtuális hálózati szolgáltatásokat nyújthatnak ügyfeleiknek, munkatársaiknak és partnereiknek.

 

Védelem az intelligens fenyegetések ellen

A hálózat, mint védelmi eszköz átláthatóvá teszi a forgalmi mintákat, és képes felismerni a fenyegetéseket. A Cisco DNA segítségével a hálózatok gyorsan azonosítják az esetleges kiberbiztonsági kockázatokat, és automatikusan el is hárítják azokat.

  • Újdonságok: Átláthatóság és irányítás: a Cisco Identity Services Engine (ISE) széleskörű rálátást és ellenőrzést biztosít a hálózati eszközökre és a felhasználókra. Az ISE 2.2 révén pedig még részletesebb képet kaphatunk az egyes alkalmazásokról a végpontokon, ide értve a rendellenes felhasználói viselkedést is.
  • Szoftveralapú szegmentálás: a Cisco TrustSec szoftvervezérelt szegmentálási megoldásával izolálhatók a támadások és megakadályozható a fenyegetések terjedése a hálózatokban. A dinamikus szegmentálás révén a hagyományos módszerekhez képest 98%-kal gyorsabban végrehajthatók a biztonsági szabályozások, ezzel párhuzamosan pedig 80%-kal csökkenthető a működtetésbe fektetett energia. A TrustSec 6.1 mostantól a Cisco teljes vállalati portfóliójában elérhető, és a Cisco ACI megoldásába is integrálható.

 

A digitális hálózatok kiépítésének támogatására a Cisco új szolgáltatásokat is kínál. A hálózatfelmérési eszközök segítségével a felhasználók nyomon követhetik, hogy hol tartanak a hálózataik fejlesztésében, előre felvázolt ütemtervet követve építhetik azokat, továbbá az üzleti haszon alakulását is végigkísérhetik. Emellett a Cisco új DNA Advisory Services szolgáltatásával tanácsadást biztosít ügyfeleinek, hogy egyedi stratégiák mentén fejleszthessék digitális törekvéseiket.

 

 

Az IDC felmérésének főbb megállapításai

A Cisco megbízásából készített IDC felmérés 10 országban több mint kétezer közepes- és nagyvállalat hálózatait vizsgálta.  (A felmérésben szereplő országok: Ausztrália, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Franciaország, India, Japán, Kanada, Kína, Mexikó és Németország.)

  • A szervezetek felismerték a hálózatok fejlesztésének szükségességét: A következő két évben várhatóan 45% szeretné felkészíteni hálózatát a digitális átállásra. Ez a jelenlegi állapothoz képest háromszoros növekedést jelent.
  • A modern hálózatok valós, kézzel fogható hasznot termelnek: Azok a vállalkozások, amelyek modern hálózati fejlesztésekbe fektettek, kétszeres-háromszoros növekedést tapasztalhattak a az ügyfélmegtartás, valamint a bevétel és a nyereségesség terén. 
  • A felmérésből az is kiderült, hogy a hálózatok fejlettségi szintje nagyjából független a piaci szegmensektől, és minimális eltérést mutat a közép- (500-999 fő) és nagyvállalatok (1000+ fő) között.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38