2011 óta negyedére csökkent a LED fénycsövek ára

forrás: Prím Online, 2016. november 11. 07:57

2011 óta egy 36W-os hagyományos fénycsövet kiváltó professzionális LED fénycső ára bruttó 29.900 forintról bruttó 6.900 forintra csökkent, míg az azonos fénymennyiség előállításához szükséges teljesítmény 22W-ról 14,5W-ra csökkent.

A LED technológia fejlődése és árának csökkenése évről évre felülmúlja a várakozásokat – derült ki a www.ledleet.hu összehasonlításából.

 

Magyarország egyik vezető LED webáruháza, a Deloitte Fast 50 listán is szereplő www.ledleet.hu 2011 és 2016 között vizsgálta meg az 1200 mm-es LED fénycsövek fejlődéstörténetét. A vizsgálat eredményeként elmondható, hogy a LED-es világításkorszerűsítés jelenleg az egyik leghamarabb megtérülő energiatakarékossági beruházás mind munkahelyek vagy egyéb intézmények, mind pedig otthonok számára.  

 

 

Szórádi Bence, a LED LEET webáruház alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2011-ben egy átlagos 1200 mm-es professzionális LED fénycső még közel bruttó 30.000 forintba került, addig az évek során bekövetkezett folyamatos árcsökkenésnek köszönhetően ma már kevesebb, mint a negyedéért, bruttó 6.900 forintért juthatunk hozzá egy ilyen 36W-os hagyományos fénycső kiváltására alkalmas LED-es fényforráshoz. A gyártók felismerték azt az igényt, hogy nem minden ügyfélnek van szüksége extrém élettartamú LED-ekre, így megalkották az alacsonyabb igénybevételre tervezett, belépő kategóriás termékeket is, amelyek közül már akár bruttó 2900 forintért is 1200 mm-es minőségi LED fénycsőhöz juthatunk.  Az árak csökkenésével  párhuzamosan ráadásul a fényforrások hatékonysága is növekedett, így az 5 évvel ezelőtti  22W helyett már 14,5W-os teljesítmény is elegendő ugyanazon fényáram eléréséhez. Így elmondható, hogy a LED fénycsövek fényhasznosítása 47%-kal javult az elmúlt 5 év során. 

 

„Annak érdekében, hogy a vállalatok figyelmét felhívjuk a világításkorszerűsítés előnyeire, pályázatot hirdettünk azon cégek munkavállalói számára, ahol még nem tértek át a LED-es fénycsövek használatára. A pályázat díjazottjai számára akár bruttó 500.000 forint értékben biztosítunk világításkorszerűsítést, a nevező munkavállalók között pedig értékes nyereményeket sorsolunk ki. A nevezéseket november 30-ig várjuk a http://www.ledleet.hu/palyazat oldalon” - hangsúlyozta Szórádi Bence.

 

„Soha korábban nem érte még meg annyira LED fénycsöveket telepíteni, mint napjainkban. Vezető márkaként azt látjuk, hogy a technológia fejlődését és az árcsökkenést a kereslet is leköveti - az elkövetkező években elbúcsúzunk majd az elavult fénycsövektől és szinte mindenhol LED világít majd. Mindenkinek csak javasolni tudjuk a mielőbbi váltást, mivel a megtérülés mára rendkívül rövid idő alatt végbemegy, és onnantól a LED világítás konkrét megtakarítást eredményez a vállalatok, intézmények és otthonok számára” – tette hozzá Molnár Gábor, a PHILIPS üzletágmenedzsere. 

 

Alább az 1200mm-es LEDcső fejlődéstörténete:

 

 

Egy átlagos 100 négyzetméteres irodában 50 darab 1200 mm-es fénycső tudja biztosítani az előírt 500 lux megvilágítási szintet. Ami azt jelenti, hogy belépő szintű minőségi termékek esetén bruttó 149 500 Ft a beruházás, amely óránként 35 Ft-ot spórol. Egy átlagos napi 8 órás irodai használattal ez éves szinten 98 000 Ft-os megtakarítást jelent. Azaz 1,5 éven belüli a beruházás megtérülése, ezen túl pedig már csak megtakarítást termel, ráadásul a termékekre a garancia 3 év, ami alatt semmilyen költség nem merülhet fel. 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05