Mi köze a Linuxnak és Brian Maynek az aszteroidákhoz?

Lehetséges, hogy egyszer szuperszámítógépek segítségével mentik meg a Földet és teljes lakosságát?

forrás: Prím Online, 2016. június 28. 15:59

Talán kevesen tudják, hogy június 30-án van az Aszteroida Nap, amelynek alkalmából tudósok és különböző szervezetek az aszteroidákról és azok lehetséges veszélyeiről, illetve a kockázatok minimalizálásáról osztanak meg információkat. 

A kezdeményezés alapítói között megtalálható Dr. Brian May is, aki amellett, hogy a Queen legendás gitárosa, asztrofizikus is. Az első Aszteroida Napot 2015-ben tartották, a dátumnak pedig egy szibériai esemény évfordulóját választották. 1908. június 30-án zuhant le ugyanis Alsó-Tunguszka és a Léna folyó között az az aszteroida, amelyet a modern kori földtörténetben a legnagyobbként tartanak számon. A becsapódás komoly károkat okozott: hamuvá égette a helyszínen legelő állatokat, és 30 kilométeres körzetben gyökerestül kitépett mintegy nyolcmillió fát. A 35 kilométerre lévő Vanavara településen pedig a házak ajtajait és ablakait törte be, és 4,5-5-ös erősségű földrengést okozott.

 

Ez a példa is azt mutatja, hogy egy nagyobb kisbolygóval való találkozás jelentős, akár végzetes következményekkel is járhat mindannyiunk számára. Ezért rendkívül fontos, hogy a lehető legtöbbet tudjuk arról, mekkora aszteroidák tarthatnak bolygónk felé és milyen pályán, azaz veszélyt jelenthetnek-e számunkra. Ehhez a munkához a SUSE is hozzáteszi a maga részét. A SUSE Linux egyike a nagy teljesítményű szuperszámítógépeken használt vezető operációs rendszereknek, nagy rendelkezésre állású megoldásait pedig számos különféle kutatóintézetben alkalmazzák.

 

Így például SUSE Linux Enterprise Server rendszer fut a NASA és az Európai Űrügynökség egyes szuperszámítógépein és szerverein, szilárd alapot biztosítva az űrkutatási programokhoz. Az ilyen projekteknek többek között az a céljuk, hogy feltérképezzék és a lehető legtöbb információt összegyűjtsék a galaxisról, szükség esetén pedig elhárítsák az űrből érkező veszélyeket. Ezek közé tartozik az Asteroid Impact Project (AIM) is, amelyen a két fentebb említett szervezet további nemzetközi űrügynökségekkel összefogva dolgozik. Ennek célja, hogy figyelemmel kísérjék, és vész esetén eltérítsék vagy megsemmisítsék a Didymoon aszteroidát, amely a jelenlegi becslések szerint veszélyes közelségben halad majd el a Föld mellett 2022-ben. A NASA emellett a Pleiades szuperszámítógépen is SUSE Linux Enterprise Server rendszert futtat, amelyet például űrruhák és hiperszonikus repülőgépek tervezésére és fejlesztésére használnak. A Pleiades segítségével szimulálják továbbá az űrjárművek landolását a Holdon, a Marson és aszteroidákon, amelyeket aztán az űrhajósok felfedezhetnek, eltéríthetnek vagy szükség esetén éppenséggel megsemmisíthetnek, hogy megmentsék a bolygónkat.

 

 

A Pleiades (forrás: NASA)

 

A Linuxon alapuló projektek számos különféle, az űrhöz kapcsolódó területen segítik a kutatást. A Linux és a különböző open source közösségek jelentős szerepet játszanak a tudományos projektek sikereiben, különösen a nagy teljesítményű számítástechnika terén fejlesztett újdonságok révén. A kutatómunka jól skálázható, megbízható és hatékonyan működő, nagy teljesítményű gépeket igényel, amit a nyílt forráskódú megoldások alacsony költségek mellett biztosítanak. Ezek a különféle tudományos kutatások ráadásul a mindennapi életünk számos területére is kihatnak, az időjárás-előrejelzéstől kezdve egészen a tankolásig.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09