ARM processzorok: menő a mini

forrás: Prím Online, 2016. április 14. 15:13

Az informatika világában az elvárások egyre nagyobbak, míg a készülékek egyre kisebbek és okosabbak. A fejlődés motorjai többek között az olyan innovatív technológiák, mint az ARM processzorok, illetve az innovációk kiaknázását elősegítő szoftverek, amelyek fejlesztését a SUSE is támogatja. A mini készülékek így számos jövőbe mutató „kütyü” alapjait adják, és az oktatás fellendítésében is aktív szerepet játszanak.

Az ARM processzorok a RISC (reduced instruction set computer – csökkentett utasításkészletű számítógép) architektúrán alapulnak, amelyet az Advanced RISC Machines (ARM) fejlesztett ki. Az ilyen processzorokat úgy tervezték, hogy kevesebb utasítás segítségével is el tudják végezni ugyanazokat a feladatokat, mint a „hagyományos” processzorok. Ennek következtében nagyon gyors működésre képesek: akár több millió utasítást hajtanak végre másodpercenként, ráadásul rendkívül energiatakarékos módon. 

 

A csökkentett utasításkészlet miatt az ARM processzorok kevesebb tranzisztort igényelnek, így az integrált áramköröknek sem kell akkorának lenniük, mint más modellek esetén. A kis méretnek, illetve az alacsony energiaigénynek és egyszerű működésnek köszönhetően rendkívül széles körben alkalmazzák őket, például okostelefonokban, tabletekben, multimédiás lejátszókban és különféle viselhető eszközökben. Miniatürizált készülékekben, főként számítógépekben is egyre elterjedtebbek, ami új távlatokat nyit meg rengeteg különféle területen. Így jött létre többek között a Raspberry Pi, a BeagleBoard, a BeagleBone vagy a PandaBoard.

 

Az innováció alapja

Számos érdekes új ötlet épül ezekre a készülékekre. Az ARM-alapú Raspberry Pi segítségével például már rengeteg „kütyüt” fejlesztettek, a beszélő játéktól kezdve az okos mikrohullámú sütőn és félig önműködő drónon keresztül egészen a mágikus tükörig, amely azzal gyorsítja meg a reggeli készülődést, hogy mutatja az időt, a híreket és a várható időjárást. Hogy az olyan eszközöket ne is említsük, mint a házi készítésű mobiltelefon és rádió, illetve az olcsó és energiahatékony számítógépklaszterek. 

 

A privát hobbiprojektek mellett természetesen komolyabb kezdeményezésekben is jelentős szerepet tölt be a technológia. Már 2005-ben felhasználták a Manchester University SpiNNaker névre keresztelt számítógépének fejlesztésénél, amely ARM magokat használt az emberi agy működésének szimulálásához.

 

Tanulásra hangolva

Az ARM processzorokat az oktatásban is egyre több helyen alkalmazzák, amire az egyik legjobb példa a BBC fejlesztése. A brit műsorszolgáltató vállalat Micro:bit névre keresztelte a 32 bites ARM Cortex M0 processzorra épülő, programozható miniszámítógépét, amely iskoláskorú gyerekeknek segít a programozás tanulásában és a hardveres projektek fejlesztésében. A készülékből mintegy egymillió darabot osztották szét angol iskolás gyerekek között az elmúlt év végén. A BBC – a projektben résztvevő partnereivel összefogva – szorosan együttműködik az iskolákkal, tanárokkal és oktatókkal, így minden szükséges erőforrás, információ és támogatás rendelkezésre áll ahhoz, hogy együtt támogassák a diákokat az alapok elsajátításában.

 

Teljes körű támogatás a SUSE-tól

A SUSE fontosnak tartja az előremutató technológiák és azok elterjedésének, kihasználásának segítését. Tavaly például új partnerprogramot hozott létre a vállalat, amelynek keretein belül lehetővé teszi partnerei számára, hogy egy új, kifejezetten erre a célra kialakított SUSE Linux Enterprise Server-változattal tesztelhessék és fejleszthessék a 64 bites ARM processzorokhoz fejlesztett megoldásaikat.

 

Két ARM-eszköz openSUSE rendszerrel

 

Nemrégiben pedig fontos elemmel bővült az openSUSE Build Service, amelynek köszönhetően a fejlesztők gyorsan és egyszerűen hozhatnak létre különböző disztribúciókon és platformokon telepíthető szoftvercsomagokat. Az Applied Micro hardveradományának és a SUSE együttműködésének köszönhetően most már natív környezet áll rendelkezésre a csomagok összeállításához a 64 bites ARM-alapú megoldások esetén is.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05