Az ABB innovatív termékei a Microsoft irodaépületében

forrás: Prím Online, 2016. március 29. 10:02

Az ABB innovatív épületautomatizálási megoldásokat, köztük  a természetes világítást kihasználó rendszert szállított a Microsoft Koppenhága közelében felépített irodaházához, hogy növelje az energiahatékonyságot, és a javítsa a komfortérzetet.

Az ABB már jól bevált, világszerte több ezer telepített berendezésben üzemelő KNX épületvezérlési rendszere a Tárgyak, szolgáltatások és személyek hálózata  (IoTSP) segítségével állítja be a vezérlési funkciókat az aktuális időjárás függvényében. A tanulmányok azt mutatják, hogy az intelligens épületvezérléssel az energiafelhasználás akár 30%-kal is csökkenthető.  

 

A Microsoft dániai központja Koppenhága elővárosában, Lyngbyben épült. A 18 000 négyzetméter alapterületű épületet két egymás mellett elhelyezkedő, kocka alakú épülettömb alkotja, amelyeket egy V alakú átrium köt össze, hogy megfelelő fényviszonyokat és tágas munkateret biztosítson az egész létesítményben. Az építészeti megoldás előnyeit az ABB intelligens épületfelügyeleti rendszere egészíti ki, amelyet úgy terveztek, hogy a hőmérséklet, a levegőminőség és a világítás optimalizálásával az épületben tökéletes beltéri klímát alakítson ki és tartson fenn.   

 

 

„Ez egy meghatározó jelentőségű építési projekt, ahol olyan csúcstechnológiai megoldásokat alkalmaztak, amelyek jól illenek egy olyan vezető műszaki vállalathoz,  amilyen Microsofthoz is. A projekt nagyszerű példája annak, hogy két, a technológia terén úttörő szerepet játszó cég miként működhet együtt, hogy az IoTSP alkalmazásával csökkenteni tudják a környezetre gyakorolt hatást” – mondta Tarak Mehta, az ABB Energetikai Termékek divíziójának  vezetője.  

 

Az épület homlokzata és mennyezete üvegből készült, így lehetséges a természetes világítást hasznosító technológia alkalmazása. Az érzékelők mérik a természetes világítás szintjét, és biztosítják a jelenlét-érzékelést az épületben, a rendszer pedig szabályozza a világítást, és vezérli a motorizált redőnyöket. A nap melegének és fényének felhasználásával, illetve a redőnyök megfelelő beállításával úgy érhető el energia-megtakarítás, hogy közben biztosított az alkalmazottak kényelme és komfortérzete. A tanulmányok szerint a világítási célú energiafogyasztás terén 20-60% közötti megtakarítás érhető el, ami igen jelentős, ha figyelembe vesszük, hogy egy épület energia-felhasználásának 30%-át a világítás teszi ki.   

 

A projekt kivitelezője a villamos rendszerek telepítését végző dán cég, a Hoffmann A/S volt.    

 

 

ABB technológiák okos otthonok és intelligens épületek fejlesztésére 

Az ABB a németországi Frankfurtban megrendezett „Light + Building 2016” világítás- és épülettechnikai szakvásár márciusi rendezvényén a jövő otthonait és épületeit mutatta be 1400 négyzetméteres kiállítási standján. Az ABB az intelligens otthonokhoz és épületekhez kifejlesztett legújabb megoldásainak alkalmazásával javítani lehet számos épülettípus energiahatékonyságát, megbízhatóságát és termelékenységét. 

 

A legfontosabb újdonságok között található a vezeték nélküli épületautomatizálási megoldás, az ABB-free@home wireless rendszer, az ABB KNX épületfelügyeleti termékcsalád legújabb fejlesztései, továbbá több szórakoztató és világításvezérlési fejlesztés, az épülettervezés terén alkalmazható mérnöki tervező szoftver, az e-Design, valamint a CMS-700 jelű kiterjesztett energia-monitorozó megoldás, amely akár 96 érzékelő adatát képes értékelni. 

 

Főbb technológiai újdonságok: 

  • ABB-free@home wireless – az intelligens lakóépület-felügyeleti rendszer következő generációjához tartozó vezeték nélküli megoldás, amely önállóan működő retrofit megoldásként vagy a huzalozott változattal együtt is alkalmazható. A rendszer egy lakóépületben 6 funkciót képes vezérelni. A technológia terén áttörést jelentő termék könnyű telepíthetőségének, egyszerű felhasználói felületének köszönhetően új vevőcsoportok előtt nyitja meg az intelligens otthonok kiépítésének lehetőségét. A termék ez év őszétől lesz kapható az európai vásárlók számára. 
  • Az ABB i-bus KNX IP eszközök új termékcsaládja: az IP-interfésszel és IT-útválasztóval felszerelt eszközök minden olyan alkalmazásban használhatók, amely a KNX IP-hálózattal kommunikál. 
  • Az új ABB i-bus KNX Logic Controller ABA / S 1.2.1: a rugalmas vezérlő alkalmazása lehetővé teszi, hogy a legújabb energiahatékony mikrovezérlési technológia és a szimulációs funkció segítségével a rendszerintegrátorok könnyen kezelni tudják a fejlett épületrendszerekre vonatkozó követelményeket.   
  • Az új Busch-ControlTouch KNX app: a KNX rendszer intuitív, könnyű vezérlését teszi lehetővé mobil eszközökről.  
  • CMS-700 típusú, új energia-monitorozó („-megfigyelő”) rendszer: bevezetésével az ABB Circuit Monitoring System termékcsaládja egy új „open-core” („nyílt alapú”) szenzormegoldással bővül, amely 96 érzékelőtől érkező adat mérését teszi lehetővé, és kompatibilitást biztosít a LAN TCP-vel, az IP-vel és a Modbus RTU protokollokkal is.  
  • Az új CO2 környezeti levegő érzékelő – figyeli a levegő minőségét, méri a páratartalmat, és beállítja a beáramló friss levegő mennyiségét.
  • A PointGrab által kifejlesztett CogniPoint: korszerű érzékelők alkalmazására épülő megoldás, amely személy-felismerést és nyomon követést képes elvégezni az intelligens otthon- és épület-alkalmazásokon belül. Az ABB Technology Ventures 2015-ben jelentette be, hogy beruház a PointGrab vállalatba. 
  • e-Design, az ABB új mérnöki tervezési programcsomagja: az új eszközt az elektromossági szakemberek igényei szerint fejlesztették ki. Alkalmazása lehetővé teszi, hogy a szakemberek hatékonyabban tervezhessék meg az elektromos rendszert. 

 

Az alábbi két video azt szemlélteti, hogyan változtatja meg az ABB épületautomatizálási technológiája a lakóépületek és kereskedelemi célú épületek működését - kényelmesebbé és gazdaságosabbá téve őket:

 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05