GAIA, azaz új biztonsági rendszer Samsung tévékhez

Kütyü Magazin, 2016. január 5. 08:35

A Samsung álma szerint 2016-ra már a Samsung Smart TV-k válhatnak az összekapcsolt otthonok központi egységévé, ezért új és korszerű védelmi rendszert fejlesztettek a felhasználók adatainak megóvása érdekében.

A GAIA-t a 2016-os, Tizen-alapú Smart TV-khez fejlesztette a Samsung, és ígéretük szerint hatékony, átfogó védelmet nyújtó, háromrétegű biztonsági megoldásról van szó, amely egyidejűleg biztosítja a szolgáltatások, a szoftverek és a hardver védelmét is.
  
„Megvédeni a felhasználóink személyes adatait nem csak a Samsung jól felfogott érdeke, de kulcsfontosságú az IoT-környezet növekedése és sikere szempontjából is.– mondta el Hyun Suk Kim, a Samsung Visual Display üzletágának elnöke. – A GAIA egy olyan biztonsági megoldás, amely nem csupán a jelenben, de a jövőben is képes lesz garantálni a felhasználók biztonságát és nyugalmát”.
  
A GAIA háromféleképpen védi a felhasználói adatokat. Elsőként rendelkezik egy biztonsági zónával (SecureZone), amely egyfajta virtuális kerítésként egy biztonságos teret hoz létre, így védve a központi szolgáltatások működését. A Secure Keypad/Number Pad, a tévékészülékeken is megjelenő virtuális adatbeviteli eszközként védi a felhasználók olyan személyes információit, mint a bankkártya adatok vagy a jelszavak. 
  
Másodsorban a GAIA kódolja azokat a fontos adatokat, amelyek a televízió és az IoT szolgáltatás szerverei között zajló kommunikáció során keletkeznek. A GAIA beépített anti-malware rendszere észleli és blokkolja azokat a jogosulatlan programokat, amelyek alkalmasak a készülék meghekkelésére, illetve hogy változtatásokat hajtsanak a Smart TV-k operációs rendszerének központi részeiben.
  
A harmadik védelmi szint egy hardveres megoldás. Azáltal hogy a Tizen operációs rendszer kettő, egy fő- és egy biztonsági részre van bontva, a két modulban tárolt információk védelme külön-külön is biztosított. A személyes adatok hitelesítésére szolgáló nyilvános kulcsot ugyancsak a hardware chip tárolja.
  
A Samsung úgy tekint 2016-ra, mint arra az évre, amikor a televíziók válnak majd az otthonokban alkalmazott IoT (Internet of Things) technológia központjává. A GAIA-val felszerelt, 2016-os SUHD TV-kben ugyancsak elérhető lesz az IoT hub technológia, lehetővé téve hogy már maga a tévékészülék váljon az otthoni IoT szolgáltatások vezérlő egységévé.
Kulcsszavak: Samsung GAIA Smart TV

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05