Feszegeti a határokat, de nem sért szerzői jogot a Google Books

MTI Sajtóadatbank, 2015. október 17. 12:12

Nem sérti a szerzői jogokat a Google átfogó programja több millió könyv digitalizálásáról - döntött pénteken az illetékes New York-i fellebbviteli bíróság, elutasítva amerikai szerzők egy csoportjának keresetét arról, hogy a projekt megfosztja őket törvényes bevételeiktől.

A bírói testület úgy találta, hogy a program egyfajta közszolgáltatást biztosít anélkül, hogy megsértené a szerzői jogokat.

Az amerikai írószövetség még 2005-ban perelte be a Google-t, egy évvel az után, hogy az elindított Google Könyvek (Google Books) nevű szolgáltatását, amelynek segítségével digitalizált könyvek szövegeiben tudnak keresni a felhasználók.


A Google azzal érvelt, hogy programja nem fogja csökkenteni, hanem lökést ad a könyveladásoknak, mivel az olvasóknak könnyebb lesz rátalálni olyan művekre, amelyek másképp soha nem kerültek volna a kezükbe.

A háromtagú bírói testület elismerte, hogy az ügy a szerzői jogok "határainak próbája", de úgy vélte, hogy a Google által alkalmazott gyakorlat a törvény által megengedett.

A Google a megtekinthető oldalak számának korlátozásával, illetve azok kinyomtatásának és kimásolásának akadályozásával igyekszik eleget tenni a szerzői jogi előírásoknak. A könyvek digitalizált oldalain kívül, a keresett témában releváns hirdetések, a kiadó és az adott könyvet értékesítő áruházak honlapjaira irányító linkek is megjelennek.

Ugyanez a fellebbviteli bíróság tavaly elutasította az írószövetség keresetét egyetemek egy csoportja és kutatókönyvtárak ellen, amelyek több millió digitalizált művet tettek kutathatóvá adatbázisaikban.

A Google három éve megállapodásra jutott az Amerikai Kiadók Szövetségével arról, hogy az amerikai kiadók választhatnak, engedélyezik-e a hozzáférést könyveikhez és folyóirataikhoz a keresőóriás könyvtárprojektjének keretében vagy eltávolíttatják azokat a virtuális gyűjteményből.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09