Interaktív programokkal várják az érdeklődőket Kaposváron

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 24. 15:27

Számos érdekes programmal a kicsiket és nagyokat egyaránt várják Kaposváron pénteken a Kutatók éjszakáján.

Az érdeklődők betekintést kaphatnak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egészségtudományi karának kaposvári képzési központjában zajló kutatások világába, a laikusok számára is érthető nyelvezettel - közölték a szervezők. A kaposvári intézmény tavaly kapcsolódott először az országos programsorozathoz és mivel kedvező fogadtatásra talált a látogatók körében, ezért az akkori tapasztalatokat felhasználva ismét megnyitja kapuit a tudomány és a kutatás iránt érdeklődők előtt. 

 


 

Az érdeklődők kémiai kísérleteket láthatnak és próbálhatnak ki, gyakorolhatják az újraélesztés technikáját, a szakemberek mikrobiológiai kísérletekkel bemutatják azt is, hogy mennyire tiszták a használati tárgyak.
 

A gyerekek kézműves játékokkal fejleszthetik kreativitásukat, de a helyes kéz- és fogmosási technikát is megtanulhatják, a babaváró szülők pedig súlyarányos babákon, szakértők segítségével gyakorolhatják a csecsemők gondozását. Bemutatják azt is, hogy miként készül az egészséges palacsinta, amit meg is kóstolhatnak a vendégek.
 

A programok lebonyolításához társzervezőként a Somogy Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya is csatlakozott.
 

A programsorozathoz csatlakozik a Kaposvári Egyetem is, közösen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉHIB) megyei szervezetével.    A kutatokejszakaja.hu honlapon közzétett részletes program szerint a campuson előadást hallhatnak az érdeklődők arról, hogy mi a teendő, ha betegek lesznek a terráriumi állatok, azt is megtudhatják, hogy mitől zsír a zsír, de azt is, hogy hogyan segítette a mezőgazdaság az űrkutatást, de megismerhetik a legkorszerűbb diagnosztikai berendezéseket, pincétől a padlásig bejárhatják az intézmény könyvtárát, de márkás üdítőitalokat is tesztelhetnek, kipróbálhatják a linómetszést, vagy akár játékos beszédtechnikai gyakorlaton is részt vehetnek.
 

Az egyetem bőszénfai szarvasfarmján a látogatók megfigyelhetik, hogy milyen az élet a vadasparkban, a Lovasakadémián pedig lovastorna-bemutatókat tartanak.
 

A NÉBIH-nél az E-számokról, az élesztő- és penészgombákról, az élelmiszerekben és ivóvízben előforduló mikrobák tenyésztéséről, kimutatásáról tudhatnak meg érdekességeket az érdeklődők, akik kipróbálhatják azt is, hogy alkalmasak-e érzékszervi bírálóknak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05