Hulladékból energiát ABB technológiával

forrás: Prím Online, 2015. június 15. 13:34

A világ élvonalába tartozó automatizálási és energetikai termékeket szállító ABB csoport megbízást kapott a svájci központú Hitachi Zosen Inova-tól, a hulladékból energiát termelő üzemek tervezésére, beszerzésére és építésére szakosodott cégtől. A megbízás alapján az ABB komplett villamos és vezérlési megoldást szállít az Angliában létesülő Severnside Energy Recovery Centre-hez és a lengyelországi Poznanban épülő, hulladékból energiát előállító üzemhez.  

Az ABB Symphony Plus platformra alapozott, teljesen integrált vezérlési rendszere lehetővé teszi a mindenkori legbiztonságosabb és leghatékonyabb üzemeltetést biztosító hulladékégetési feltételek gyors korrekciókkal történő beállítását. Ez a folyamat jelentősen csökkenti a veszteség mennyiségét, valamint a füstgázok okozta szennyezést és veszélyeket. Az ABB előszerelt, gyárilag bevizsgált modulokat fog szállítani, melyek elemei megfelelnek a legszigorúbb megbízhatósági  és rendelkezésre állási követelményeknek, felgyorsítják a szállítást és megkönnyítik a telepítést.        

A Severnside-i üzem évente 400 000 tonna kommunális szilárd hulladékot fog kezelni, és 37 MW beépített teljesítményével 50 000 brit háztartás energiaigényét képes majd fedezni. A poznani üzem 18 MW beépített teljesítménnyel rendelkezik és 210 000 tonna olyan hulladékból állít majd elő villamos energiát, amely különben hulladéktárolásra kialakított munkaterületen kerülne elhelyezésre. A két üzem várhatóan 2016-ban kezd el üzemelni.   

 



Az ABB világszerte már több száz hulladékból energiát termelő üzemhez szállított villamos és energetikai megoldásokat. Ezek a megoldások a világvárosok – így pl. Berlin, London, Bécs és Szingapúr –, és a kis- és közepes méretű városok számára is lehetővé teszik, hogy hatékonyan és költségtakarékosan állíthassanak elő energiát hulladékból.  

A hulladék energetikai hasznosítására épülő iparág növekvő piac, melynek célja, hogy a háztartási és a kereskedelmi hulladékból áramot és hőt nyerjen ki. A növekvő számú népesség és gyorsuló városiasodás nyomán a termelődő hulladék mennyisége nő, és ezzel párhuzamosan egyre szűkül a hulladék elhelyezés lehetősége. Az 1990 és 2010 közötti időszakban bolygónkon a kommunális szilárd hulladék mennyisége 700 millióról 1,3 milliárd tonnára nőtt, és előreláthatólag 2025-re eléri a 2,2 milliárd tonnát. A hulladékalapú energia-előállítási folyamat segítségével 1 tonna kommunális szilárd hulladékból akár 800 kilowattóra villamos energia is előállítható.





 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38