Linux és BSD webszerverekre veszélyes a Mumblehard

forrás: Prím Online, 2015. május 8. 08:21

A Linux/Mumblehard a Linuxot és a BSD rendszereket futtató szervereket támadja. A kártevő elsődleges célja, hogy a fertőzött eszközöket kéretlen leveleket küldő botnet kiépítésére használja fel. Marc-Etienne M. Léveillé, az ESET vezető biztonsági kutatója szerint képesek  azonosítani a megfertőzött gépeket és figyelmeztetni a tulajdonosokat. A 7 hónapos vizsgálati periódus alatt több mint 8500 egyedi IP címet azonosítottak. Most, hogy a fenyegetés technikai paraméterei nyilvánosak, az áldozatok könnyebben megérthetik mivel állnak szemben, és megtisztíthatják szervereiket.

Az ESET kutatói szerint a kártevő két fő összetevőből épül fel. Az első komponens a Joomla és a Wordpress sérülékenységeit kihasználó általános backdoor (hátsóajtó) program, amely parancsokat fogad az irányító szervertől (Command and Control server). A második összetevő teljes funkcionalitású spammer daemon (olyan rendszerszintű háttérfolyamatok és szolgáltatások, amik folyamatosan futnak, és valamilyen feladat elvégzéséért felelősek), amelyet a hátsóajtón keresztül kapott utasítás indít el. Megfigyelhető, hogy a Mumblehard kártevő a Linux és BSD rendszereket futtató feltört DirectMailer nevű programon keresztül is terjed, amely jogtiszta változatát 240 dollárért lehet beszerezni a Yellowsoft oldalán. „Nyomozásaink során erős kapcsolatot találtunk a Yellsoft nevű szoftvercéggel. Néhány egyéb nyom mellett azt találtuk, hogy a kártevőben kódolt IP címek szorosan kötődnek a Yellsoft címeihez” – tette hozzá Léveillé.

 



Összefoglalva a Linux/Mumblehard fő célja az volt, hogy legitim IP címek mögül hosszú időn keresztül tömeges méretekben spam üzeneteket küldjön ki. A fertőzött gépek száma a kutatók által vizsgált hat hónap alatt megduplázódott, és az elemzés arra is fényt derített, hogy az évek óta rejtve működő trójai kapcsolatban állhat a YellSoft nevű tömeges levélküldést végző (úgynevezett DirectMailer) céggel. Maga a kártevő egy Perl nyelven írt script volt, amit elkódolva és futtatható formátumra (ez a Unix rendszereken ELF) lefordítva terjesztettek.

Fontos tanulsága az esetnek, hogy kártevő szempontból időnként az alternatív operációs rendszerek is veszélyben lehetnek, ezért ezeken is fontos a megfelelő konfigurálás, a tűzfal események nyomon követése, és a rendszeres biztonsági ellenőrzések elvégzése. Az incidens emellett arra is ráirányította a figyelmet, hogy, a szerver kiszolgálók biztonságát sem szabad elhanyagolni, illetve fontos a megbízható biztonsági megoldások, mint például az ESET Server Security rendszeres futtatása. 

Az ESET kutatóinak teljes részletességű leírása (white paper) itt olvasható.

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50