Uniós szabályozás miatt csökkennek a mobil hívásvégződtetési díjak

forrás: Prím Online, 2015. március 24. 15:28

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) április 1-től csökkenti a mobilszolgáltatókra vonatkozó nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjat. Két forint alá (1,71 forint/perc) csökken így a mobiltelefonálás amúgy sem magas költségtétele, amelyet eddig is a szolgáltatóknak kellett megfizetniük. A döntéssel egy időben három újabb mobiltelefon-szolgáltató is bekerült a szabályozási körbe: a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft., a Netfone Telecom Távközlési Szolgáltató Kft. és a Tesco MBL Távközlési Zrt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöki határozata szerint április 1-től 76 százalékkal, 7,06 forint/percről 1,71 forint/percre csökkennek a mobilszolgáltatókra vonatkozó nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjak. Ez a végződtetési díj az a maximális összeg, amelyet a hívó fél szolgáltatójának kell fizetnie a hívott fél szolgáltatója felé (ha a kettő nem ugyanaz) egy percnyi telefonbeszélgetés esetén. A piacon eddig jelen lévő szolgáltatókon kívül (Magyar Telekom Nyrt., Telenor Magyarország Zrt., Vodafone Mobil Távközlési Zrt.) a határozatban szintén jelentős piaci erejűként azonosított három új mobiltelefon-szolgáltatónak – UPC Magyarország Telekommunikációs Kft., Netfone Telecom Távközlési Szolgáltató Kft., Tesco MBL Távközlési Zrt. – is egységesen alkalmaznia kell a csökkentett végződtetési díjat.

 

A három virtuális szolgáltató azért válhatott jelentős piaci erejű szolgáltatóvá, mert önmaguk végzik a hívásvégződtetést. A szolgáltatók kötelezettségei között szerepel a díjcsökkentés mellett – amely a költségalapúság része – az átláthatóság, az egyenlő elbánás, a számviteli szétválasztás, valamint a hozzáféréshez és összekapcsoláshoz tartozó alapelvek betartása.

 

A hívásvégződtetési díjat két szolgáltató fizeti egymásnak, akkor, amikor egy előfizető az egyik hálózatból „áttelefonál” egy másikba, az „átjuttatásnak” ez a költsége. Így a szolgáltatóknál hol kiadásként, hol pedig bevételként jelenik meg a tétel - mondta dr. Beke Nándor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szabályozási igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című hétfői műsorában.

 

A szakember azt is kiemelte, hogy  a magas hívásvégződtetési díj előbb-utóbb beépül a kiskereskedelmi árakba, megemelve a havi előfizetési díjat, hosszú távon azonban lehetőséget biztosít arra, hogy a szolgáltatók a kimenő hívások után kevesebbet fizessenek.


Felhívta figyelmet, hogy a változásra az uniós szabályozás miatt került sor. A hatóság ugyanis 2004 óta folyamatosan foglalkozik a kérdéssel: korábban 1, majd 2, most pedig már 3 évente kell felülvizsgálni a szabályozást. Az évek alatt folyamatos volt a csökkenés, a díj 2004-ben még 40 forint volt, április 1-jétől viszont 1,71 forintig süllyed.

 

A mobil hívásvégződtetési díjakat az NMHH évek óta szabályozza, összhangban az Európai Unió keretszabályaival. Az április 1-től érvénybe lépő új végződtetési díj jelentős mértékben csökkenti a szolgáltatók elismert költségének szintjét. A nagykereskedelmi végződtetési díjak csökkentése áttételesen a kiskereskedelmi díjak további csökkenéséhez vezethet, valamint nagyban segítheti az új, innovatív, korlátlan lebeszélhetőséget tartalmazó kiskereskedelmi díjcsomagok terjedését. Az új díj bevezetésével a hazánkban alkalmazandó mobil végződtetési díjak a második legalacsonyabbak lesznek az Európai Unióban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05