Mobil egylapkás rendszer és LTE megoldás az Inteltől

forrás: Prím Online, 2015. március 3. 16:04

Az Intel a barcelonai Mobile Wolrd Congressen (MWC) számos bejelenetést tett. A vállalat több mobilplatformmal, valamint egy globális LTE technológiával is előrukkolt.

Számos újdonsággal készült az Intel az idei MWC-re. Brian Krzanich, az Intel Corporation vezérigazgatója, a mai napon  a Barcelonában zajló Mobil Világkongresszuson több mobilplatformot jelentett be, többek között egy alacsony árfekvésű mobilokba, phabletekbe és táblagépekbe szánt egylapkás rendszert (SoC – system on chip); egy globális LTE technológiát; innovatív személyi számítástechnikai megoldásokat; valamint egy sor iparági szereplőkkel  közös mobil eszközökre és hálózati infrastruktúrára vonatkozó együttműködést. Krzanich szerint az Intel azon kevés vállalatok egyike, amely végfelhasználói megoldásokat kínál eszközökre, hálózatra és a felhőbe.
 

 

Intel Atom x3, x5 és x7

 

Az Intel bejelentette az Intel Atom x3 processzor sorozatot (korábban “SoFIA” kódnéven ismert), mely az Intel első integrált kommunikációt kínáló egylapkás platformja (SoC), melyet belépőszintű táblagépekbe, phabletekbe és okostelefonokba szánnak. Az újonnan bejelentett processzor sorozat a vállalat első integrált kommunikációt kínáló egylapkás megoldása (SoC) a belépő szintű piacra. A vállalat az integrált architektúra és vezeték nélküli kommunikáció nyújtotta előnyöket kínálja ügyfelei számára, többek között a kínai technológiai ökoszisztémának. Eddig húsz vállalat, például az ASUS, elkötelezett az Intel Atom x3 mellett.

 

Az Intel  továbbá bejelentette az első 14 nm Intel Atom egylapkás rendszert (SoC), az Intel Atom x5 and x7 processzor sorozatot (előzőleg Cherry Trail), melyet következő generációs táblagépekbe és kis kijelzős 2 az 1-ben gépekbe szán. Az Intel Atom x5 és x7 processzorok egy sor közép- és prémium kategóriás készülékben lesznek elérhetők. Ezek a processzorok már ún. konfliktusmentes proceszorok, azaz nem tartalmaznak olyan fémeket (tantál, ón, volfrám, és/vagy arany), melyek feldolgozása során súlyosan sérültek az emberi jogok a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

 

Számtalan gyártó, többek között az Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo and Toshiba elkötelezettek amellett, hogy ezen a platformon gyártják készülékeiket. Az első készülékek 2015 első felében kerülnek piacra.
 

 

450 Mbps-os LTE

 

Az Intel továbbá bejelentette a harmadik generációs LTE Advanced 10-es kategóriájú modemet. Az Intel XMM 7360 háromszoros vivő aggregációt és 450 Mbps elméleti letöltési sebességet kínál. A kis mérete és energiatakarékossága révén egy sor készülékbe szerelhető, így okostelefonoktól kezdve phableteken és táblagépeken keresztül PC-kbe. Az XMM 7360 tovább bővíti az Intel LTE megoldásainak kínálatát, mely az eszközgyártók számára versenyképes lehetőséget nyújt ahhoz, hogy képesek legyenek gyorsan előállítani és piacra dobni LTE eszközöket különböző piaci szegmensekben. Az Intel az MWC-n demonstrált egy előzetes 5G rendszert is, amely egyesíti az LTE technológiát a 802,11 frekvencia sávval, melynek következtében több mint 1 Gbps sebességet ért el az Intel végfelhasználói technológiával.
 

 

Intel XMM 7360 

 

Új felhasználói élmény intelligensebb és biztonságosabb készülékeken 

 

Az Intel RealSense mélységérzékelő technológiához hasonló hardverek és szoftverek, a vezeték nélküli töltés és az Intel Security által biztosított True Key technológia révén az Intel továbbra is olyan új felhasználói élményt nyújt, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók és a technológia viszonya egyszerűbb és életszerűbb legyen. A világ legvékonyabb táblagépének, azaz a Dell Venue 8 sikerére építve Krzanich bemutatta a Dell Venue 10 táblagépet, amely leválasztható billentyűzettel és az Intel RealSense pillanatfelvétel-technológiájával felszerelve hamarosan kapható lesz a lakossági és az üzleti felhasználók részére is. 

 

A Samsunggal folytatott, a Galaxy S6 és S6 Edge készülékek védelmére irányuló együttműködés mellett Krzanich elmondta, hogy az Intel Security az LG-VEL is együttműködik az  adatvédelem területén. Az LG Electronics az Intel Security McAfee Mobile Security termékét fogja kínálni az LG Watch Urbane LTE-n. A lopásgátló funkció lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy szükség esetén megtalálják, lezárják, vagy akár töröljék is a készüléket. Az LG Androidos készülékeit már ma is a McAfee Mobile Security védi. 

 

Krzanich új vevőket is bejelentett az Intel True Key technológiájához, köztük a Brightstar Corp.-ot, a Deutsche Telekomot és a Prestigiót, amelyek ezzel a több platformon is használható alkalmazással a jelszóhasználat nehézségeit küszöbölik ki, mivel helyette az arcfelismeréshez és az ujjlenyomathoz hasonló személyes jellemzők révén teszik egyszerűbbé és biztonságosabbá a bejelentkezést. A Deutsche Telekom Európában a True Key terméket előre felinstallálja ügyfelei részére. A Prestigio lesz az első mobilkészülék gyártó, amely a True Key alkalmazást Oroszországban és Európa szerte is piacra dobja, s ezzel az év végéig elérhetővé teszi az appot valamennyit Androidos tabletjén és okostelefonján. 

 

A hálózat átalakítása

 

Krzanich körvonalazta az Intel együttműködését az iparág vezető vállalataival, amelynek során szabványosított hardver és szoftver termékek segítségével alakítják át a hálózati infrastruktúrát, és ezzel segítenek felgyorsítani a korábbinál rugalmasabb, gyorsabb és szoftveralapú infrastruktúra kialakítását. Ez a telekommunikációs és a felhőalapú szolgáltatók számára is lehetővé teszi azt, hogy hatékonyabbá tegyék hálózataikat, új szolgáltatásokat vezessenek be, és még több lehetőséget kínáljanak a fogyasztók és a vállalkozások számára. 

 

Az Alcatel-Lucent bemutatta a virtuális rádiós hozzáférési hálózati (vRAN) megoldását, amely egy olyan virtuális alapsávi egységből áll, amely Intel Xeon processzorokkal működő univerzális szervereket használ a költségcsökkentéshez és a hálózati teljesítmény javításához. A vRAN tesztelése idén megtörténik, és 2016-tól már kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.

 

Az Ericsson bejelentette az Ericsson Cloud Systemhez tartozó adatközpont platformok új generációját, amely révén a telekommunikációs és a felhőalapú szolgáltatók csökkenthetik a bekerülési és üzemeltetési költségeiket, és még rugalmasabbá, valamint hatékonyabbá tehetik adatközpontjaikat. A vállalat az Intel Rack Scale architektúrát használja, amely a menedzsment és orkesztrációs szoftverekkel együtt alkalmazva képes optimalizálni, és méretgazdaságossá tenni a felhőalapú erőforrásokat a magán-, a köz-, a vállalati és a telekommunikációs szférában is, ezzel pedig még hatékonyabbá teszi a szolgáltatásokat. Az Ericsson azt is bejelentette, hogy együttműködést folytat az Intel Securityvel a 4G hálózatok mobilbiztonságának területén. 

 

A Huawei és az Intel olyan kiterjedt felhőalapú szolgáltatások létrehozásán dolgozik együtt, amelyek lehetővé fogják tenni a telekommunikációs szolgáltatók számára, hogy átalakítsák adatközpontjaikat. A két vállalat együtt fogja kifejleszteni a Huawei következő generációs, Intel architektúrára épülő FusionSphere-jét, és a Data Plane Development Kit, valamint az Open vSwitch révén tovább fogja növelni a FusionSphere hálózat virtualizációs teljesítményét. Ezek a megoldások méretgazdaságos és biztonságos módon, a teljesítmény optimalizálása révén teszik lehetővé a felhőalapú szolgáltatások bekerülési és üzemeltetési költségeinek a minimumra csökkentését. 

 

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05