Az Intel bemutatta az Intel Core M processzort

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 6. 16:49

Az Intel az idei IFA szakkiállításon jelentette be Core M processzorát, mely lehetővé teszi a 2 az 1-ben készülékek papírvékony, hűtőventilátor nélküli kialakítását az esztétikai megjelenés, a teljesítmény és az akkumulátor élettartamának optimális egyensúlya mellett. A processzor a karácsonyi időszaktól lesz kapható.

Az Intel az IFA-n jelentette be az új Intel Core M processzorát, amely egy sor gyártó – köztük az Acer, az ASUS, a Dell, a HP, a Lenovo és a Toshiba is – 2 az 1-ben készülékeinek „szíve” lesz. A mobilitás és a teljesítmény optimális egyensúlyát nyújtó új Intel processzort kifejezetten úgy tervezték meg, hogy lenyűgöző teljesítményt nyújtson a legvékonyabb, hűtőventilátor nélküli ultramobil készülékekhez. Az Intel Core M processzor papírvékony készülékekben is Intel Core szintű teljesítményre képes, és akár kétszeres üzemidőt is garantálhat egy négyéves rendszerrel összehasonlítva.

 

„Több éve azon dolgozunk, hogy mindenben megfeleljünk a végfelhasználói igényeknek, és átalakítsuk a mobil számítástechnika világát. A Core M bemutatása egy fontos mérföldkövet jelent ezen törekvésünkben” – mondta Kirk Skaugen, az Intel Corporation Személyi Számítástechnika üzletágért felelős alelnöke és ügyvezetője. „A Core M az első tagja egy olyan termékcsaládnak, amelyet kifejezetten úgy terveztek meg, hogy a világ legvékonyabb 2 az 1-ben laptopjait és a legnagyobb teljesítményű 2 az 1-ben táblagépeit lehessen a vásárlók számára elérhetővé tenni.”

 

Nagyobb teljesítmény, hosszabb üzemidő

 

Az Intel Core M akár 50 százalékkal nagyobb teljesítményt és 40 százalékkal jobb grafikai teljesítményt is biztosíthat a korábbi 4. generációs Core processzorokhoz képest. Az idősebb PC-kel rendelkező felhasználók jelentős teljesítményjavulást fognak tapasztalni. Az Intel Core M akár kétszer jobb számítási teljesítményt és akár hétszer jobb grafikai teljesítményt is nyújthat mondjuk egy négyéves PC-hez képest.

 

Az Intel, 2013-ban a vállalat történetében soha nem látott mértékű üzemidő-javulást tud felmutatni. Az Intel Core M processzor és platform csökkentett energiaigénye ezt egy még magasabb szintre emeli. Az Intel Core M processzor több mint nyolcórányi videólejátszásra is képes, amely akár 20 százalékos (1,7 óra) üzemidő-javulást jelent az előző generációs Intel Core processzorhoz képest , és kétszer hosszabb üzemidőt egy átlagos négyéves PC-hez viszonyítva.

 

Vékony, hűtőventilátor nélküli 2 az 1-ben készülékek a karácsonyi időszakra

 

Az Intel Core M processzor csomag 50 százalékkal kisebb helyet foglal el, és 4,5 watt teljesítményen hatvan százalékkal kevesebb hőenergiát termel, mint az előző generációs eszközök. Ez lehetővé teszi az OEM készülékgyártók számára, hogy kecses, hűtőventilátor nélküli, 9 mm-nél vékonyabb berendezéseket tervezzenek – ez vékonyabb, mint egy AAA típusú akkumulátor vagy a ma kapható legvékonyabb laptopok. Az OEM gyártók már több mint húsz Intel Core M processzor-alapú termék kifejlesztésén dolgoznak jelenleg is. Az Intel Core M processzorra épülő első rendszerek a karácsonyi időszakban kerülnek az áruházak polcaira. 

 

Az IFA-n a gyártók – köztük az Acer, az ASUS, a Dell, a HP és a Lenovo – új, hamarosan piacra kerülő Intel Core M processzor alapú készülékeket mutattak be többféle méretben, stílusban és árkategóriában.

 

·         A negyedik negyedévben az Acer az Aspire Switch 12 révén tovább fogja bővíteni a népszerű 2 az 1-ben sorozatú notebookjait. Ez a készülék 12,5”-os FHD kijelzővel, egyedi kitámasztóval és mágneses billentyűzettel lesz felszerelve az 5 üzemmód közti egyszerűbb váltás érdekében.

 

·         Az ASUS bemutatta az ASUS Zenbook UX305-öt, azaz egy elképesztően könnyű és vékony, 13”-os QHD kijelzővel rendelkező ultrabookot, valamint a Transformer Book T300FA 2 az 1-ben készüléket, amelyet az Intel „keynote” előadásán jelentettek be. A Transformer Book T300FA egy nagy teljesítményű 2 az 1-ben készülék, amely várhatóan ősszel kerül a boltokba Európában körülbelül 599 eurós áron. A jövőre nézve az ASUS egy még vékonyabb készüléket tervez piacra dobni: az ASUS Transformer T300 Chi-t.

 

·         A Dell bejelentette az első, kereskedelmi forgalomban kapható 2 az 1-ben készülékét, a Latitude 13 7000 Seriest, amely a könnyű üzleti Ultrabookokat és a leválasztható kijelzőjű táblagépeket egyetlen nagy teljesítményű, kompromisszumok nélküli készülékben egyesíti.

 

·         A HP tovább bővíti díjnyertes ENVY termékkínálatát két új, 13,3”-os és 15,6”-os méretben kapható, leválasztható kijelzőjű HP ENVY x2 PC-vel.

 

·         Az októbertől kapható új Lenovo ThinkPad Helix 12 százalékkal könnyebb, és 15 százalékkal vékonyabb az elődjénél, ugyanakkor az Intel Core M processzornak köszönhetően még nagyobb teljesítményre képes. 

 

Az Intel ezen kívül még beszámolt az Intel Core M processzorra épülő, hamarosan megjelenő Toshiba készülékről, és bejelentette, hogy az Intel Core M processzorra épülő készülékek szélesebb választéka 2015 első félévére várható. A még szélesebb rendszerválaszték érdekében az Intel úgy nyilatkozott, hogy együttműködést folytat több ODM gyártóval, köztük a Winstron*-nal is. A Winstron az Intel “Llama Mountain” referenciakészülék által inspirált, Intel Core M processzor-alapú készülékeket fog tervezni. Az Intel az idei évben Tajvanban rendezett Computex kiállításon mutatta be először a lenyűgöző, hűtőventilátor nélküli Llama Mountain referenciakészüléket is, amely mindössze 7,2 mm vékony és 670 gramm súlyú.

 

További jellemzők

 

Az Intel Core M egy „konfliktusmentes” környezetből származó ásványokból készült termék, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaz olyan anyagokat (ón, tantál, volfrám, illetve arany), amelyek közvetlenül vagy közvetve fegyveres csoportok finanszírozását vagy javát szolgálnák a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a környező országokban.

 

Az Intel Core M processzor többféle verzióban is kapható: az akár 2 GHz-es Intel Core M-5Y10/5Y10a processzorok és az akár 2,6 GHz-es Intel Core M-5Y70 processzor. A Core M-5Y70 a legnagyobb teljesítményű Core M processzor, amely szintén kapható az Intel vPro technológiáját használó, az adatok védelmét, a felhasználók beazonosítását és a hálózati hozzáférés megkönnyítését szolgáló beépített biztonsági funkciókat is tartalmazó üzleti 2 az 1-ben készülékekben.

 

Az Intel Core M platform további jellemzői között találjuk a csúcsminőségű audio támogatást, az Intel Wireless Display 5.0-t és az Intel második generációs 802.11ac termékeit, valamint képes lesz támogatni az Intel WiGig vezeték nélküli dokkoló funkcióját is. 

 

Képek: mag.udn.com; news.nom.co

Kulcsszavak: IFA processzor Intel

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05