Hat tanács a biztonságos BYOD stratégia kialakításához

forrás: Prím Online, 2014. július 17. 09:34

A BYOD évek óta az egyik leggyakrabban emlegetett jelenség a vállalati IT-szakemberek körében. A hazai szervezetek többsége azonban még mindig csak részben vagy egyáltalán nem gondoskodik arról, hogy biztonságossá tegye a privát vagy vállalati tulajdonú mobil készülékek használatát a vállalaton belül. Pedig a megfelelő eszközök és intézkedések bevezetése nem csupán biztonságossá, de egyszerűbbé és hatékonyabbá is teszi a mobil munkavégzést. A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet, a téma egyik hazai szakértője az alábbi lépéseket és megoldásokat javasolja az átfogó BYOD stratégia kialakításához:

1. Oktassuk a felhasználókat!


A biztonságos BYOD stratégia egyik alappillére, hogy a vállalat vezetői és alkalmazottai egyaránt tisztában vannak a saját eszközök használatából eredő veszélyekkel, illetve a különféle biztonsági intézkedések okaival. Egyszerűen, mindenki számára világosan érthetően kell vázolni a teendőket és elvárásokat, és folyamatosan oktatni a felhasználókat az újonnan felmerülő fenyegetésekről is. Bizonyos időközönként pedig érdemes tesztelni az alkalmazottak tudását és reakcióit, hogy lássuk, a gyakorlatban is eleget tesznek-e minden előírásnak és tanácsnak.

 


2. Tartassuk be a hozzáférés-felügyeleti házirendeket!


Érdemes meggyőződni arról, hogy csak a megfelelő személyek és eszközök számára biztosítsunk hozzáférést a cég adataihoz és alkalmazásaihoz! Ne engedjük, hogy egy adott okostelefon vagy táblagép elérje a vállalati erőforrásokat, ha a rendszerek nem tudják azonosítani a felhasználót, ha a készülék nem felel meg valamilyen compliance előírásnak (például nincs rajta beállítva a PIN-kód és a képernyő-feloldási kód használata), illetve ha nem futnak rajta a kötelezően előírt szoftverek (például vírusirtó program). Távoli hozzáférés esetén azt is célszerű ellenőrizni, hol található az eszköz, és titkosított kapcsolatot használ-e.


Mindez egyszerűen megvalósítható egy olyan dedikált megoldással, mint például a NetIQ Access Manager, amely rugalmas, szerepköralapú jogosultságkezelést tesz lehetővé, számos különféle hitelesítési eljárást támogat, a felhasználók számára pedig egypontos bejelentkezési lehetőséget kínál a mobil készülékekről is.


3. Felügyeljük a mobilról történő hozzáféréseket!


Gondoskodjunk a nem szabványos készülékekről elért és használt vállalati információk felügyeletéről. Külön beállításokat alkalmazhatunk többek között olyan esetekre, amikor az alkalmazottak távoli helyről dolgoznak az adatokkal. Ilyenkor érdemes figyelni arra, hogy a céges fájlokat soha ne a készülékre mentse a rendszer, így biztonságban maradnak az érzékeny adatok.


A mobilról történő hozzáférés egyszerűen biztonságossá tehető például a NetIQ MobileAccess megoldással, amely a vállalat irányelveit és az alkalmazottak már meglévő jogosultságait alkalmazza az okostelefonok és tabletek használata során.


4. Használjuk a SIEM megoldások monitorozási képességeit!


A biztonsági információ- és eseménykezelő (SIEM) rendszerek segítségével monitorozható minden eszköz, amely hozzáfér a vállalati erőforrásokhoz, így azonnal felhasználható, személyazonosságokhoz köthető és szükség esetén auditálható információkat kapunk.
A NetIQ Sentinel egyszerűen lehetővé teszi mindezt, ráadásul az adatok gyors elemzéséről és kiértékeléséről is gondoskodik, így valós időben reagálhatunk az esetleges szabályszegésekre.


5. Terjesszük ki az eszközfelügyeletet a mobil készülékekre is!


Ha az alkalmazottak az okostelefonokat és a tableteket ugyanúgy használják napi munkájukhoz, mint az asztali számítógépeket, akkor ezeket a mobil készülékeket ugyanúgy kell felügyelni, mint a biztonságos vállalati infrastruktúrán belül található eszközöket.
Ezt egyszerűen és jól átláthatóan megvalósíthatjuk például a Novell ZENworks Mobile Management segítségével, amely egyetlen felügyeleti konzolon elérhető, fejlett eszközvezérlést és házirendkezelést biztosít az iOS, Android, Symbian, Windows Mobile rendszerű és egyéb ActiveSync-kompatibilis készülékek felett.


6. Titkosítsuk az érzékeny adatokat!


Célszerű titkosítva tárolni minden olyan, nem szabványos eszközön tárolt adatot, ami céges tulajdonnak számít, beleértve az alkalmazottak vállalati e-mail üzeneteit. Így akkor sem kerülnek illetéktelen kezekbe a céges információk, ha elveszítik vagy ellopják a készüléket.


 

Kulcsszavak: BYOD Novell

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59