Romániában 100 ezer kormányzati számítógép válhat sérülékennyé

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 9. 08:48

Romániában mintegy százezer kormányzati számítógépet érint a Microsoftnak keddtől életbe lépő kereskedelmi döntése, amelynek értelmében megszűnt a Windows XP operációs rendszer terméktámogatása - derült ki Razvan Cotovelea román informatikai miniszter nyilatkozatából.

A tárcavezető azért nyilatkozott a román állami hatóságok számítógépeinek helyzetéről, mert a Microsoft keddtől nem biztosít többet javítócsomagokat, nem frissíti az operációs rendszert. A 2003-as fejlesztésű szoftver terméktámogatásának megvonása következtében Romániában keddtől azonnal mintegy 35 ezer számítógép válik sérülékenyebbé, de a következő egy évben százezerre nőhet ezeknek a száma.

A tárcavezető rámutatott: a hatóságok ugyanakkor nem rendelkeznek pontos kimutatással arról, hogy hány darab, ilyen szoftverrel futó számítógép van az állami intézményekben. Hozzátette, a következő időszakban számos gép elavul és ki kell cserélni, ezért a következő 4-5 hónap feladata felmérni, hogy Romániában pontosan hány kormányzati számítógép van, milyen licenccel működnek, és hány új licencre van szükség - magyarázta.

Cotovelea elmondta, hogy a terméktámogatás megvonásának hatásait úgy ellensúlyozzák, hogy vírusölő programokat használnak, és mint mondta, a román hatóságok rendelkeznek hardverekkel és szoftverekkel, amelyek kellő védelmet biztosítanak a különböző állami rendszereknek és adatbázisoknak. Hozzátette: a román kormány hajlandó új szerződés megkötéséről tárgyalni a Microsofttal, amennyiben ez utóbbi ajánlatot tesz.

Kijelentette: a központi és a helyi államapparátusban dolgozó hivatalnokok számítógépei biztonságban vannak, és nem számítanak semmi rendellenességre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05