100 gigabites adat-összeköttetés Genf és Budapest között

forrás: Prím Online, 2012. november 22. 11:06

Szupergyors átvitel a szupergyors részecskékhez: a Deutsche Telekom International Carrier Sales & Solutions (ICSS) szervezetét, amely a Deutsche Telekom nemzetközi üzletágának a része, és amely együttműködik a T-Systems svájci egységével, jelölték ki arra, hogy nagysebességű adat-összeköttetést biztosítson a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) genfi adatközpontja és az újonnan alapított, kihelyezett adatközpont között, amelyet a magyar fővárosban, Budapesten működtet a Wigner Fizikai Kutatóközpont. Az Ethernet összeköttetés másodpercenként akár 100 gigabites adat-átviteli sebesség támogatására képes.

Genfben üzemelteti a CERN a világ legnagyobb részecske gyorsítóját, a Nagy Hadron Ütköztető Gyűrűt (LHC). Ez a létesítmény lehetővé teszi a tudósok számára, hogy tanulmányozzák az anyag szerkezetét és az elemi részecskék közötti alapvető interakciókat. A kísérletek során hatalmas adatmennyiség keletkezik. Ezek feldolgozásához a CERN és partner intézményei egy megosztott számítógépes rendszert, az úgynevezett  Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) számítógépes hálózatot hoztak létre. A világon több, mint 10 ezer kutató használja kísérleteihez a CERN számítógépes infrastruktúráját.

A Wigner Adatközponttal a CERN célja további információ-technológiai kapacitások létesítése a kutatásokhoz. A számítógépes rendszerek hatalmas adatmennyiséget lesznek képesek továbbítani a Deutsche Telekom nagysebességű ICCS összeköttetésén keresztül a genfi és a budapesti telephelyek között. A hatalmas adatátviteli sebességen túl a CERN számára nagyon megbízható adatátvitelre és kapcsolatra van szükség. A kutatóintézet olyan távközlési szolgáltatót keresett, amelyik képes eleget tenni ezeknek a rendkívül igényes gigabit teljesítményű Ethernet követelményeknek.

A svájci T-Systems szorosan együttműködött az ICSS-szel, hogy eleget tudjon tenni a CERN igényeinek. “Meggyőződésünk, hogy alapos szakértelmünk és a hálózat minősége jelentette a kulcsmozzanatot”, mondta Holger Magnussen, az ICSS, az International Carrier Sales & Solutions alelnöke a Deutsche Telekomnál. “Testreszabott ajánlatot tudtunk adni viszonylag rövid időn belül a svájci T-Systems és az International Carrier Sales & Solutions szakértői szoros együttműködésének köszönhetően”.

“A Deutsche Telekom csúcstechnológiát képviselő 100 gigabit/mp teljesítményű hálózata a CERN és a budapesti Wigner Fizikai Kutatóközpont között nem csak a fizikai feldolgozó képességünket fogja növelni, hanem lehetővé teszi számunkra, hogy tovább finomítsuk az üzletmenet folytonosságát célzó stratégiánkat. Ez az új szerződés tovább erősíti a már meglévő kapcsolatunkat, mivel a Deutsche Telekom már régóta tagja a CERN internet csatlakozási pontjának (CIXP) és egyike azoknak a szolgáltatóknak, amelyek a CERN összeköttetését biztosítják a kereskedelmi Internettel”, mondta David Foster, a CERN IT osztályának osztályvezető-helyettese.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05