Briliáns új kijelzőket fejleszt Sharp

forrás Prim Online, 2012. szeptember 6. 09:55

A Sharp és a Semiconductor Energy Laboratory (SEL) kifejlesztettek egy új típusú, IGZO (indium-gallium-cink-oxid) alapú kristály-oxid félvezetőt. Ez a technológia megkönnyíti az okostelefonokba és tabletekbe szánt érintésérzékeny kijelzők gyártását és jelentősen nagyobb felbontást tesz lehetővé. Az innovatív kijelzők jelentősen nagyobb fényáteresző képességgel bírnak, így kevesebb háttérvilágítást igényelnek, ami alacsonyabb energiafogyasztáshoz vezet.

Páratlan mértékű érzékenység az érintésre, rendkívül alacsony energiafogyasztás és briliáns kép: ezek a tulajdonságok keltették fel az IFA látogatóinak érdeklődését az IGZO technológia iránt. „Az IGZO valóban nagy előrelépés a kijelzőtechnológiában. A technológia számos területen felhasználható, beépíthető mobil eszközökbe, ahol egyre magasabb felbontásra van igény és televíziókba is,” nyilatkozta Alberico Lissoni a Sharp Europe szórakoztatóelektronikáért felelős vezetője. A hagyományos LCD TFT kijelzőkhoz képest az IGZO paneleknek jelentősen nagyobb a fényáteresztő képessége. Ez azt jelenti, hogy kevesebb LED-re van szükség a háttérvilágításhoz. Ezek a kijelzők nem csupán kisebbek, de energiatakarékosabbak is.”
 
A Sharp és a SEL is egyetért abban, hogy gyorsítani kell fejlesztéseket az élettartam növelésével és a gyártási költségek csökkentésével kapcsolatban, hogy megfeleljenek a piaci igényeknek. Lissoni így fogalmaz: „A Sharp az egész világon be fogja mutatni IGZO-alapú LCD kijelzőit. Még a fejlesztés elején járunk, úgy gondoljuk, hogy ez a technológia hatalmas potenciált rejt magában.”
 
A Sharp három változatot jelentett be az IGZO panelekből: egy 10 colos kijelzőt 2560x1600 pixeles felbontással, egy 7 colos kijelzőt 1280x800 pixeles felbontással és egy 32 colos panelt 3840x2160 pixeles felbontással. A vállalat emellett folyamatosan kutatja a technológia további alkalmazási lehetőségeit.
Kulcsszavak: IFA Sharp

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09