LG Optimus 7 teszt

Erőss Csaba, 2011. május 12. 15:48

Microsoft telefon a LG-től. Ez a párosítás pár évvel ezelőtt asztali operációs rendszerre hajazó megjelenést és inkább divatos, mint jól használható mobilt jelentett volna, de szerencsére a Windows 7 Mobile és a korábbi konvenciókból kilépő koreai gyártó képes volt ledönteni az előítéleteket, és egy nagyon megnyerő készüléket lerakni az asztalra.

Windows 7 Mobile-os telefonról írni mindig érdekes kihívás, hiszen a Microsoft nagyban megköti a gyártók kezét, mind hardware-es, mind szoftveres oldalon, így elméletileg a formavilágtól és pár apróságtól eltekintve ugyanazt a készüléket kapjuk, függetlenül attól, hogy milyen lógót nyomnak a telefon elejére. Ennek ellenére az LG-nek sikerült egy olyan készüléket összeraknia, amely nem csak az okostelefonok piacán, hanem a Windows 7 Mobile-ok között is nyerő választás lehet. Nézzük miért is.

 

Külcsín

 

Ez lenne az Optimus 7 azon része, mellyel az LG markánsan meg tudná magát különböztetni a testvéreitől, ugyanakkor itt nem találunk semmi radikálisat a készülékben, amit inkább az elegancia és a letisztultság jellemez. A teljesen fekete műanyag borítást a fém hátlap töri meg, ez az ami jelzi, hogy itt valami különlegesre számíthatunk.

 

Gombokból sem túl nagy a választék a telefonon, ráadásul a készítők kezét megkötötték a Microsoftos irányelvek. Az előlapon a Vissza, a Keresés és a  Windows (ezzel tudunk visszamenni a főmenübe) kaptak helyet, egy műanyag elemre rakva, de fizikailag megnyomható formában. A készülék oldalán, a házból alig kilógva bújik meg a fényképező, a hangerőszabályzó és a kissé nehezen észrevehető képernyőzár. Utóbbit sikerült olyan diszkrétnek meghagyni, hogy a képernyőfeloldás a kelleténél egy kicsit nehézkesebb is lett, és inkább nyomogattam tovább a készüléket, mintsem hagyjam, hogy elsötétüljön a képernyő.

 

A külcsínnél érdemes foglalkozni a kijelzővel is, ami a Windows 7 elvárásainak megfelelően 480x800 képpontot rajzol ki a 3,8” panelre. Az Optimus 7 képére nem panaszkodhatunk, szépnek szép, multi-touchnak multi-touch, maximálisan hozza az elvárásokat, öröm a szemünket merengetni rajta.

 

Kamerából egy 5 megapixeles jutott a mobilba, mellyel maximum 2592x1944-es képeket tudunk lőni, illetve 1280x720-as videókat felvenni. A kamera tökéletesen alkalmas arra, hogy a hirtelen felbukkanó felejthetetlen pillanatokat megörökítse, azokat a beépített vakuval jól megvilágítsa, olyan módon, hogy ne fanyalgással nézzük vissza az eredményeket egy nagyobb képernyőn. Ugyanakkor nem az Optimus 7 miatt fogjuk nyugdíjazni a frissen vásárolt, kifinomultabb optikával rendelkező kompakt gépünket, de ami egy high-end telefontól ilyen fronton elvárható, azt hozza az LG.

 

Belbecs

 

Ez a telefonnak az a része, ami gyártótól függetlenül pont ugyanúgy néz ki mindenkinél, szinte teljesen mindegy, hogy ki mellett tesszük le a voksunkat. De ez a szinte pont olyan különbségeket rejt, amik az LG felé billentik a bizonytalankodókat. Nézzük először a közös pontokat, utána pedig az egyedi elemeket.

 

A telefont egy 1 GHz-s processzor és 512 MB hajtja meg, melyhez társul még 16GB-nyi belső memóriai is (nem tudjuk bővíteni SD-kártyával). A specifikáció nem csak az LG nagyzolását tükrözi, a Microsoft így biztosítja azt, hogy a rendszerét futtató high-end készülékeken akadás mentes legyen a működés, a legnagyobb tesztelői rosszindulat mellett is teljesen reszponzív maradjon a telefon. A más készülékeknél tapasztalható hatásszüneteket itt elfelejthetjük, a finom és gördülékeny animációk mellett pillanatok alatt indulnak el az egyes alkalmazások, és már azon kell gondolkodnunk, hogy az ujjunk vezérli a képet vagy fordítva. A sebességet jól demonstrálja az alábbi videó.

 

 

A telefon menürendszerét, megjelenését vizsgálva sok újdonsággal nem találkozhatunk, itt maximálisan igaz az a mondás, hogy aki egy Windows 7 Mobile-t látott az az összeset látta. A kezdőképernyőn a híressé vált lapkák sorakoznak, melyek nem csak statikusan engednek hozzáférést az egyes alkalmazásokhoz, hanem widgetként funkcionálva izegnek-mozognak, és adnak rövid tájékoztatást az őket érintő eseményekről. Az nem is olyan meglepő, hogy látjuk, hogy hány SMS-ünk vagy e-mailünk várakozik olvasatlanul, de például a naptár lapkája a következő találkozókat is mutatja.

 

A Microsoft nagy újítása a mobilos felületeken az volt, hogy a vertikális mozgás mellett a horizontálisat is behozta a képbe, az egyes almenük itt egymás mellé kerültek, ami sokkal könnyedebbé teszi a navigációt az alkalmazásokon belül. Ráadásul a letölthető alkalmazások nagy része is támogatja ezt a filozófiát, így nyugodtan mozoghatunk minden irányba a telefon használata közben.  

 

Alkalmazások

 

Az okostelefonok lelkét adó alkalmazásokból itt is kapunk jó párat, és ha nem elégednénk meg a felhozatallal, akkor természetesen a Market is tárt kapukkal várja az érdeklődőket. Alap alkalmazásokkal is jól el van látva a telefon, a Facebook például tökéletesen integrálódik a People részbe, ráadásul a telefon össze is kapcsolja a SIM-en és a Facebookon lévő adatlapokat, így az egyes emberekhez tartozó friss információkat is könnyen elérhetjük. Természetesen ha nem sikerülne a manuális párosítás, akkor kézzel is összekapcsolhatjuk a kontaktokat.

 

Szerencsére a Microsoft nem ragaszkodott ahhoz, hogy a telefonon csak a saját termékei legyenek elérhetőek, így Google kontakjainkat is szívesen látja a készülék és a levelezőben is pár kattintással hangolhatjuk be például Yahoo!-t, de a céges maileket fogadása sem jelent kihívást.

 

A redmondi cégnek hála az Office dokumentumokkal könnyedén megbirkózik a telefon, nem csak olvashatjuk, hanem szerkeszthetjük is őket, így akinek az a perverziója, hogy egy telefonon gyártson prezit, az is könnyen megoldhatja ezt. Több felső kategóriás telefon esetén is csak fizetős módon érhetőek el a szerkesztés lehetősége, míg itt nem kell aggódnunk emiatt, ráadásul biztosak is lehetünk benne, hogy ez a jövőben sem fog változni.

 

Ha kicsit távolabb tekintünk az előre telepített alkalmazásoknál, akkor előbb-utóbb a Market felé terelődünk, ahol felemás kép tárul elénk. A szokásos alkalmazásokat alig találjuk meg, sehol egy Foursquare vagy Angry Birds, ugyanakkor egy kis keresgéléssel ezek alternatíváit megtalálhatjuk… A programkínálat bár jelentős, de a legnagyobb gyártók még csak félve lépnek a platform felé, így aki egy Windows 7-es mobil mellett teszi le a voksát, annak fel kell készülnie rá, hogy az Androidon vagy iPhone-on trendi alkalmazásokhoz ő nem férhet hozzá. Cserébe biztosan talál egy olyan alternatívát, ami ugyanúgy működik, ugyanazt a rendszert használja, mint a társai, csak a mögötte lévő márkanév hiányzik. Ideális példa erre a Foursquare, melynek Windows 7 Mobile-os verziója 4th & Mayor néven fut, az eredetivel teljesen megegyező módon.

 

Amit az LG ad

 

Ahogy már korábban is utaltam rá, az LG, mint gyártó is adott hozzá a telefonhoz, nem csak a logóját biggyesztette oda az elejére. Az egyik legfontosabb érv az LG mellett, hogy egy külön App Store-t is berakott a Marketbe, ahonnan ingyenesen tölthetünk le hasznos alkalmazásokat. A Toolbox például rögtön egy ezermester programcsomag, hiszen többek világóra, mértékegység váltó, szülinap kezelő, dátumszámoló, zseblámpa (nem a vakut használja!) is helyet kapott benne, így a kis hasznos programok letöltése folyamatot át is ugorhatjuk ennek köszönhetően. A Workout Tracker a sportos felhasználóknak kedvez, hiszen GPS-el méri, hogy mennyit sétáltunk, futottunk, bicikliztünk, úsztunk, snowboardoztunk vagy síeltünk, és ezekhez egy elégetett kalória mennyiséget is képes hozzárendelni. A Weather & Clock egy nagyon jól kinéző felületen keresztül tájékoztat minket live wallpaperhöz hasonlóan az aktuális időről és időjárásról, illetve a következő napokban várható égből jövő eseményekről. Sokat utazók számára külön előny, hogy több város adatait is tudjuk egyszerre követni az alkalmazáson keresztül. A telefonnal fotózás hívei a Photo Style és Panorama alkalmazásoknak örülhetnek, előbbivel utólag módosíthatunk a képeken, míg utóbbi a széles látószögért rajongók igényeit elégíti ki. A mozgás közben is gépelőket célozza meg a Look n Type, mellyel pötyögés közben is a háttérben látjuk a közeledő villanyoszlopokat.

 

Az Optimus 7 másik extra tulajdonsága a DLNA, melynek segítségével az erre alkalmas készülékeken (pl.: Windows 7-es számítógép, TV) tudjuk wifin keresztül megmutatni a képeinket, zenéinket vagy videókat. Tehát nincsen szükség arra, hogy összekössük a készülékeket, másolgassuk a fájlokat, egyszerűen csak rá kell nyomni a Play to alkalmazásra, és a gyors konfiguráció után már meg is jelennek az áhított pixel és hang tömegek a kijelzőn és a hangszórókban.

 

 

LG mobil Microsoft operációs rendszerrel? Igen!

Azt mondhatjuk, hogy az LG nagyon odatette magát, hogy a  Windows 7 Mobile-ban rejlő lehetőségek mellé a saját értékeit is hozzáadja az Optimus 7-hez. Az operációs rendszer biztosította egyedi formavilág, a végig stabil és akadásmentes működés és az LG által nyújtott plusz szolgáltatások egy nagyon jó felső kategóriás telefonná teszik az Optimus 7-et, melynek ráadásul az ára sem verdesi a plafont, így mindenki számára ideális választás lehet. Ajánljuk!

Kulcsszavak: mobil microsoft Windows 7 LG

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05