Prím-portálszoftverek

Szolgáltatási formában (ASP) is

, 2001. december 5. 08:06
A Prím Kiadó gyorsan népszerűvé vált online médiuma viszonylag hamar eltávolodott attól a modelltől, hogy a webre a papírújságok virtuális verziói kerüljenek fel. Kiépült a szakmai elmélyülést kínáló hír- és információszolgáltatást nyújtó Prím Online, amely hamarosan portálfunkciókkal és az olvasói igényeket más téren is kielégítő szolgáltatásokkal bővült. A portálfunkció alapjául szolgáló saját fejlesztésű szoftverek egy idő után önálló gazdasági tevékenységek elindítását is lehetővé tették, a Prím megkezdte ezek értékesítését, részben ASP-szolgáltatói formában, részben licencelve a szoftverek használati jogát.
A Prím portolásra alkalmas portálszolgáltatásai

A Prímnél fejlesztett szoftverek közül a legnagyobb sikert a hirdetéskiszolgáló rendszer (adserver) érte el, amelyet olyan portálok is használtak már 2000 elején, mint a Korridor, a Fotexnet, a Startlap, a partnerek között megjelentek az internetszolgáltatók (Kiwwi, TVNET), a nagy kiadók (VNU, Trader.com) vagy a gyorsan növekvő, nagy forgalmú site-ok (Lutri, Freeweb). Erre az adserverre építve a Prím nemrégiben önálló céget is alapított Adverticum Rt. néven, amely napi 5 millió adview kiszolgálásával kezdhette önálló ASP- és adnetworkszervező tevékenységét.

A másik igen sikeres szoftvertermék az ingyenes levelezőrendszer. A Prímpostát nem sokkal a Prímnél történő elindítása után már használták az MTI és az Observer Curier oldal látogatói, azután sorra jelentek meg a különböző ruhákba öltöztetett, de alapvetően Prímposta-motorral működtetett rendszerek: pl. a Népszavánál, az Est.hu oldalon, a Habostortán vagy éppenséggel az Indexen, hogy a sor tovább folytatódjon a Varoshaza.hu-val, a TVNET-tel, a Magyar Nemzettel és másokkal.

Ha valaki saját portálját ingyenes levelezőrendszerrel is felszereli, esetleg érdemes más olyan szolgáltatásokat is indítani, amelyek nyújtását - ASP vagy licenc formájában - a Prím ugyancsak elvállalja. Néhány példa:

Ingyenes levelezőlisták: levelezőlisták, hírlevelek indítását szolgálja, amelyekben akár a meghívottak körének, akár a listára küldött leveleknek szabályozni lehet a szabadságfokát.

Mappa: a free szolgáltatások között ez meglehetősen egyedi, talán free-drive lehetne a neve. Fényképek, MP3-as fájlok vagy akár programok elhelyezésére szolgál, s az, hogy a hozzáférést a mappa feltöltője milyen mértékben osztja meg másokkal, csak rajta múlik.

Fórum: a Prím fórumszoftvere egyedileg is tudja kezelni (és a fórum sorai közül ki tudja emelni) azt, ha egy adott napon vagy héten a fórum vendége valamely illusztris személyiség, akihez kérdéseket lehet intézni, akivel beszélgetni lehet.

Weboldal: olyan sajátos freewebszolgáltatás, amely nem enged túl sokat, de azt bárki öt perc alatt megtanulhatja, segítségével létrehozhat egy egyszerű, 2-3 képet is tartalmazó saját site-ot könnyen megjegyezhető domainnévvel (pl. zenei.weboldal.hu vagy Pistike.oldala.com stb.).

Ugyancsak ASP-termékké vált a Prím publikációs rendszere (PPS), amely nemcsak a cikkek egyszerű - webes felületen keresztüli - felhelyezését teszi lehetővé, hanem az információk kulcsszavas adatbázisba történő szervezését is, ami automatikussá teszi az egyes cikkek egymáshoz való kapcsolódását.

A Prímposta

Ha egy portál elindít egy levelezőrendszert, az nemcsak a szolgáltatások számát növeli, hanem a látogatók lojalitását is erősíti, ösztönzi a rendszeres visszatérést, illetve növeli a regisztrált felhasználói bázist. Külön előny, ha emellett a szolgáltatást úgy lehet beindítani, hogy a hozzá szükséges informatikai beruházást, a szerverüzemeltetés gondjait és költségeit más vállalja fel.

A Prímposta az ismert levelezőszoftverek minden funkciójára képes, azonban van egy sor egyedülálló tulajdonsága is, pl. a domainkínálat. Az e-mail cím egy választott előnévből és a @ jel utáni domainnévből áll, s ennek egyedinek kell lennie. Ez sok levelezőrendszerben gondot okoz, mivel az adott lehetőségen belül hamar foglalttá válnak a gyakori nevek, kedvelt becenevek.

A Prímposta ezen úgy próbál segíteni, hogy maga a domainkínálat is széles. Csak a Prímen is több tucat közül választhatunk e-mail címünk kialakításakor, és ehhez jönnek még az idegen oldalak egyikén-másikán alkalmazott domainnevek. Természetesen, ha valaki új arculattal saját levelezőrendszert kínál Prímposta-motorral, ahhoz saját maga kínálhat domaint vagy domaineket.

A Prímposta egyik legfontosabb szolgáltatása a "tele-helyesírásellenőrzés", amely a MorphoLogic és a Prím technológiai együttműködésének keretében valósult meg: a Prímposta az első olyan ingyenes levelezőrendszer, amely ahhoz is segítséget nyújt, hogy a magyar nyelven levelezők a "Helyes-e?" szoftverrel ellenőrizhessék megírt leveleiket még elküldés előtt, mégpedig kényelmesebb formában, mint azt teszik az ismert (fizetős) szövegszerkesztők.

A hibás (vagy hibásnak vélt) szó mellett legördülő menüben jelennek meg a javasolt szóalakok, de a levélíró dönthet úgy, hogy az eredetit pipálja ki, bővítve ezzel az elfogadható kifejezések szótárát. Ez a táv-helyesírásellenőrzés ma már német és angol nyelven is megvalósítható, s csak igény kérdése, hogy mikor bővül a rendszer szlovák, cseh, lengyel, szlovén vagy román helyesírás-ellenőrzővel.

A Prímposta volt az első freemailrendszerek egyike - nemcsak Magyarországon, de világméretekben is -, amely lehetővé tette a levelek WAP-os formátumú kezelését, s ugyancsak a világ vezető freemailrendszereivel valósította meg az úgynevezett feketelistás szerverekről érkező levelek (spamek) letiltásának lehetőségét.

Bár az ingyenes levelezőrendszerek fenntartása alapvetően a webfelületen megjelenített reklámokból történik, a fejlesztők mégis beépítették a POP3-hozzáférés lehetőségét a beérkezett levelek fiókjához. A fordított szolgáltatás is él, a Prímposta szintén tud POP3-fiókot nézni, sőt onnan periodikusan legyűjteni a leveleket, aminek előnye, hogy külföldön járva pl. kényelmesebb webes felületen nézegetni leveleinket, mint POP3-mal idegen gépre leszedni.

A Prímposta maga is több formátumot kínál felhasználóinak, attól függően, hogy ki milyen szín- és formavilágot kedvel, de a szolgáltatás portolását az segíti a legjobban, hogy az egyes szolgáltatók maguk is saját képükre formálhatják a rendszert.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50