Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

forrás: Prím Online, 2024. április 15. 13:02

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

Ma már nagyon távolinak tűnik, hogy ne a különböző okos, online megoldásokkal és alkalmazásokkal rendezze valaki a mindennapi ügyeit. Ez azonban nem volt mindig így, elég mindössze tíz évet visszaugrani, amikor még okostelefon is csak a magyarok harmadának volt a zsebében. Ebben az időben még az elektronikus fizetés is gyerekcipőben járt és a kibocsátott fizikai bankkártyák közül is csupán egymillió volt képes NFC fizetés lebonyolítására. 2013-ban a kiskereskedelmi forgalomnak még csak 3,1 százalékát adták az e-commerce (online) fizetési megoldások, és ezen belül is csak 4 százalék volt a mobiltelefonnal végrehajtott vásárlások száma. Éppen ezért a Simple app 2014. április 15-ei megjelenése forradalminak számított a mobilfizetési szegmensben. Az applikáció már az első évben öt különböző natív szolgáltatást kínált, köztük olyan innovációkat, mint a Mobilpincér, a QR-kódos fizetés italautomatáknál, a mozi- és rendezvényjegy-vásárlás, vagy éppen az ételrendelés.

 

 

Az igazi áttörést azonban az olyan későbbi, mai napig meghatározó fejlesztések hozták meg, mint a közterületi parkolójegy (Parkolás) és az autópálya-matrica (e-Matrica) értékesítés, valamint az érintéses mobilfizetés (NFC) Androidos készülékeken, amely már 2017 óta – Magyarországon az elsők között – elérhető volt az alkalmazásban. A Simple kártyának köszönhetően vált itthon elsőként elérhetővé a bankfüggetlen NFC-s fizetési lehetőség. 2017-ben a Simple-fiók révén integrálva lett a Simple app és a SimplePay, így együttesen alkotnak egy komplett fizetési ökoszisztémát, aminek segítségével a SimplePay mára Magyarország vezető online fizetési szolgáltatójává vált. A Simple-fiókba mentett kártyaadatokkal gördülékennyé válik a SimplePay online fizetési megoldást használó felületeken is a fizetés.

 

Az évek során több mint 3,2 millió felhasználó regisztrált Simple-fiókot, akik jelentős része a mai napig aktívan használja az ökoszisztéma – köztük a SimplePay Online fizetés és Simple app – által kínált szolgáltatásokat. Az évek során már több mint 24 millió parkolójegyet, 4,3 millió e-matricát és 10 millió mobiljegyet váltottak az alkalmazáson keresztül. Az érintéses mobilfizetések darabszáma 2017-2023 között 80 millió volt, amely 420 milliárd forintos forgalmat generált. Összességében már több mint 130 millió alkalommal indítottak in-app és NFC tranzakciót a Simple ügyfelek az alkalmazás indulása óta.

 

„Az alkalmazást 2017-ben és 2023-ban is megújítottuk, így a Simple jelenleg már a 3. generációs verziónál jár, és a magyar piacon egyedülálló módon 16 különféle szolgáltatást nyújt a felhasználóknak: a közlekedési mobiljegyek, e-matricák vásárlásától kezdve, az autós- és mobiltelefon-biztosítások megkötésén át, egészen a csekkfizetésig. Az OTP Mobilnál az elkövetkezendő időszakban is azon dolgozunk, hogy a folyamatos fejlesztésekkel és innovációkkal minél kényelmesebbé tegyük az online fizetést, ügyintézést. Fontos, hogy a Simple app egy komplett ökoszisztéma egyik eleme, a SimplePay megoldásaival együtt alkot egy egészet” – mondta Szabó Gergő, az OTP Mobil Marketing és Simple termékfejlesztési vezetője. 

 

Az OTP Mobil számításai alapján 2023-ban az online autópálya-matrica értékesítés mintegy 18 százaléka, a közterületi parkolójegy értékesítés 17 százaléka, valamint a QR-kód alapú csekkbefizetések 17 százaléka történt a Simple appon keresztül Magyarországon.

 

________________________

*https://www.portfolio.hu/bank/20220117/kiderult-kik-a-magyarok-kedvenc-fintechcegei-521500

Mobilalkalmazás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59