DevEx: előtérbe került a fejlesztői elégedettség

forrás: Prím Online, 2024. február 18. 16:59

A technológiai tehetségek megszerzése és megtartása továbbra is kulcsfontosságú a vállalkozások számára. Kihasználtságuk azonban nem optimális. Kapacitásuk csupán 30-40%-át fordítják üzletileg értékes funkciók megvalósítására – áll a Deloitte legfrissebb, Tech Trends 2024: Business of Technology jelentésében.

 

A digitalizációra fordított összeg 2024-ben várhatóan eléri a 2,51 billió dollárt, és szinte minden iparágban megfigyelhető a fejlesztők iránti kereslet növekedése, ami várhatóan folytatódni fog: a szakértők a szoftverfejlesztői állások 25%-os növekedésére számítanak a következő évtizedben, ami jelentős mértékben meghaladja a többi szakma 8%-os átlagos növekedési ütemét.

 

A kereslet növekedése mellett azonban sok vállalat szembesül kihívásokkal is a fejlesztői produktivitás és elégedettség optimalizálása terén. Ezen problémák közé tartoznak azon mindennapi feladatok, amelyek miatt kevesebb erőforrás jut a bevételt generáló tevékenységekre, továbbá a fejlesztői kultúra változása, az ún. „low code” és „no code” platformok elterjedése.

 

A tehetséggondozás technológiai szektorban is az egyik legfontosabb trend lett. A fejlesztők munkájának optimálizálása okán, a vállalatok elkezdtek áttérni a hagyományosnak tekinthető DevOps gyakorlatokról a termelékenységet és elégedettséget növelő DevEx megközelítésre. Mit jelent ez? A DevOps a szoftverfejlesztők és munkájukat támogató kollégák szoros együttműködésén alapuló gyakorlat. Egyesíti a szoftverfejlesztést (Development), és az üzemeltetést (Operations), amivel meggyorsítja és hatékonyabbá teszi a munkát.  A DevEx (Developer Experience) a gyors és hatékony minőségi fejlesztői munkát támogatja, a fejlesztői élményre fókuszálva.

 

Fazakas Krisztina

„A vállalatok növekedése és a technológia fejlődése a fejlesztők túlterhelését eredményezte, ami negatívan befolyásolta a teljesítményüket. Éppen ezért a szervezeteknek aktívan fókuszálniuk kell arra, hogyan növelhetik a fejlesztői élményt és elégedettséget, a fejlesztők megtartása és a hatékonyság növelése érdekében.” – mondta Fazakas Krisztina, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

 

 

A DevEx előnyei

 

A DevEx lehetőségeinek kihasználásával és egy átfogó keretrendszer kialakításával komoly versenyelőnyre lehet szert tenni a Deloitte tanulmánya szerint. A DevEx kialakításába fektető vállalatok 81%-a tapasztal mérsékelt vagy jelentősen pozitív eredményeket, ami alátámasztja azt az üzleti értéket, amit a fejlesztői élmény előtérbe helyezése okoz.

A jó keretrendszer nem csak az eszközöket vagy tehetséget veszi figyelembe, hanem minden olyan aspektust, ami hat a fejlesztőkre. Ezek 3 csoportba sorolhatók:

 

 

 

Integrált platformok és eszközök bevezetése során a vállalatok az architektúra maximális kihasználásával, mérőeszközökkel és egységes dokumentációs keretrendszerrel növelhetik hatékonyságukat egy integrált platformon belül. 

 

Munkamódszer újragondolása során cél a mindennapi fejlesztési tevékenységek egyszerűsítése, a folyamatok automatizálása, a felelősségek megfelelő kijelölése és a biztonság beépítése a kockázatok csökkentése érdekében. 

 

Jól felépített innovatív fejlesztői kultúra kialakításával egy időben, szükséges a fejlesztői környezet és kultúra újradefiniálása figyelembe véve a kollektív ötletelésre, tanulásra és célkitűzésre építő szemléletre. 

 

„Érdemes a vállalatok fókuszát a legjobb fejlesztők megszerzése helyett a megfelelő fejlesztői környezet létrehozására fordítani. Az új fejlesztői-szemlélet alapú működés nem korlátozódik a technológiai részlegre; várhatóan az egész vállalatra kiterjed majd, ami azt eredményezi, hogy a technológiai feladatok és tehetségek egyre nagyobb jelentőségűvé vállnak a szervezetben.” – mondta Fazakas Krisztina, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

 

A generatív AI felemelkedése, a munkahelyi automatizáció, a standardizált eszközök, platformok és fejlett „low-code” ill. „no-code” technológiák lehetővé tehetik minden alkalmazott számára, hogy alacsony szintű fejlesztői munkákban vegyen részt. Éppen ezért a jövőben több alkalmazott végezhet alapvető technológiai feladatokat, ami lehetővé teszi a tapasztalt fejlesztők számára, hogy fókuszukat a bonyolult és innovatív projektekre helyezhessék.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38